Aktywne Wpisy

Kichachi +357
Niech jakiś stały widz mi powie - Te telefony to tak zawsze wyglądają? Przecież IQ spada od samego słuchania tych ludzi, abstrahując nawet od treści tego co mówią xD
#kanalzero
#kanalzero

adzioq +498
Sikorski: 8 lat pisu nie zrobilo nic z reparacjami, bo nie da sie nic zrobic PRAWNIE z reparacjami i zaden rzad nie dostanie pieniedzy
Stanowski: no dobrze, ale co wy zrobiliscie przez 1,5 roku i co zrobicie?
XD Stanowski to mem
#kanalzero
Stanowski: no dobrze, ale co wy zrobiliscie przez 1,5 roku i co zrobicie?
XD Stanowski to mem
#kanalzero
Odziedziczyłem po rodzicach sporą liczbę antyków i starocie, która za ich życia była ich oczkiem w głowie. Mnie niestety to nie kręciło nigdy także zostałem z takim "problemem". I nie wiem co z tym zrobić. Zajmuje to całe mieszkanie i dwa garaże. Są to przeróżne rzeczy, od mebli, zegarów, szkła, porcelany, figurek, książek, po rzeczy drobniejsze jak biżuteria, filatelistyka, numizmatyka, pocztówki, karty telefoniczne, zegary oraz rzeczy typowo techniczne jak stare narzędzia, jakieś maszyny, żelazka, oświetlenie, brzytwy do golenia, zegarki. Chyba każda dziedzina po trochu, od instrumentów muzycznych po maszyny do pisania. Nie ma tam żadnych perełek wartych miliony, spokojnie. Wszystko rodzicie znali i gromadzili od lat 80tych, kupowali regularnie po cenach rynkowych.
Było to gromadzone jakimś tam systemem, ojciec jeździł po giełdach, wymieniał się, przez ostatnie 25 lat kupował też w sieci, poświęcał na to cały swój wolny czas. Kategorii dużo ale jakiś sens to wszystko miało. To nie losowe przedmioty które wpadły w rękę. Czyli są to rzeczy wyselekcjonowane, np. od konkretnego wytwórcy/firmy, w konkretnym stylu, z konkretnej epoki.
I nie wiem co z tym zrobić. Nie mam serca tego sprzedać. Do muzeum oddać to też nie jest tak, że ich to cieszy. Był raz gość to pokazał palcem parę przedmiotów które by go interesowały, a na resztę nie mają miejsca i polecił rozdać innym muzeom albo sprzedać. A jak powiedziałem, żeby wybrał chociaż jakąś kategorię i obiecał, ze będzie to na wystawie to popukał się w głowę. Dla nich to problem wręcz.
Co radzicie?
#pytanie #sztuka #historia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Jeśli nie chcesz tego sprzedawać, spróbuj skontaktować się z lokalnymi instytucjami kultury innymi niż muzea. Czasem w takich placówkach, jak np. biblioteki, szkoły czy świetlice, są aranżowane małe wystawy - zwykle jest to jakiś
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
1. Dobrze to udokumentować
Zanim zdecydujesz, co dalej, warto zrobić katalog. Skoro Twoi rodzice
Ty wez to powystawiaj, posprawdzaj w sieci ile kosztuje i czekaj na kupców.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: To już coś w przypadku takich zbiorów. Możesz spróbować wyszukać muzea, które mogłyby być zainteresowane niekoniecznie całością, ale częściami kolekcji, na przykład filatelistyką, numizmatyką, figurkami itp. - kontaktując się z pracownikami informuj, że zbiory są uporządkowane, że możesz udostępnić bazę danych ze zdjęciami, to bardzo ułatwia sprawę.
Większe