Wpis z mikrobloga

Ostatnio taka sytuacja dzwoni numer prywatny rzekomo pracownik PKO o nazwisku Tomasz Binkowski dał swój identyfikator i powiedział że mogę sprawdzić jego profil. No ok mówi mi po imieniu, wie że mam konto w PKO no kurde legit. No i o co poszło? Że ktoś wziął kredyt na mnie włamał mi się na konto i mam zabezpieczyć jakoś swoje środki. Chodziło o to że ktoś załozył konto na moje dane na GPW złożył wniosek o kredyt. Pytanie jak to zrobił skoro żeby wziąć kredyt to muszę ja to jakoś potwierdzić, rzekomy pracownik wyjasnił mi że jakiś pracownik PKO współpracuje z grupami przestępczymi i zatwierdził to za mnie. Ponoć miałbym zeznawać przed policją i prokuratorem. Wypytywał mnie czy ostatnio nie podawałem komuś danych do logowania, czy nie byłem czasem w banku bo tam jakiś pracownik mógłby wykraść moje dane, czy nie instalowałem czego na telefonie, czy na pewno nie składałem tego wniosku. Mówię że nie. No dobra to kazał mi się zalogować na IKO i sprawdzić czy jest tam jakiś wniosek o kredyt. Ja tam wchodzę ale nic nie ma, on pyta co mam na ekranie głównym a tam domyslnie jest chyba ustawione że 150k. No i jak mu to powiedziałem to stwierdził, że ktoś wziął kredyt 150k na mnie. No dobra później coś gadał że założa mi jakieś konto platinium pko, że tam będą środki bezpieczne. Mówię ok, ale pytam czemu dzwoni z numeru prywatnego. On coś że tego nie można upubliczniać bo to jest sprawa ściśle tajna i nie mogę temu nikomu mówić nawet dzwonić na infolinię, ani iść do placówki banku bo oszuści mogą to przechwycić i stracę wszystkie środki. Potem zaczął mnie coś głupio wypytywać, czy wszystko jest zrozumiałe itp. No dobra później powiedział że się rozłączy i za chwilę zadzwoni do mnie jakiś kolejny pracownik z walki z cyberprzestępczością. Tu już jednak zadzwonił normalny numer jakaś Dorota Andrzejewska też legitna bo ma profil na linkedinie i podała mi swój numer kazała nawet spisać żeby nie było. Pogadałem z 5 minut i znowu przekierowano mnie do kolejnego pracownika. Tym razem zadzwoniła jakaś Marta Nowakowska, która również była legitna bo miała profil na linkedinie na którym widniało że pracuje w PKO i jest z departamentu ochrony danych osobowych PKO z Warszawy. No nieźle to zaczęliśmy gadać i w sumie to samo się dowiedziałem, że moje środki są zagrożone w każdej chwili mogę je stracić i że jedynym ratunkiem dla mnie jest PKO konto platinium na którym wszystko będzie zabezpieczone. Tak w ogóle to jakiś wschodni akcent miała. No to pytam jak te przeniesienie konta ma wyglądać. No ona, że muszę podać kod blik że będzie podpięty jakiś robot który będzie wychwytywał wszystkie operacje gdzie kiedy z jakiego urządzenia i że to zabezpieczy moje środki. Ja od razu mówię, że żadnych środkow nie będę przelewał na pewno, ona że to ten blik to tylko podpięcie robota pod moje konto (XD). Podaje tego blika nic, ona coś spisuje mówi na głos. Po chwili każe drugi raz(oczywiście bez zamiaru potwierdzania xD) a tu k** widzę że chce przelew na 3k. No ja pi*** ja do niej że nic nie chciałem przelewać a ona do mnie że to jest jedyna opcja przelania tych środków na drugie konto i zabezpieczenia. Inaczej stracę wszystko i bank nie poniesie odpowiedzialności za to. Mówię że nic nie przelewam i dzwonie na infolinię żeby się upewnić. Ona że artykuł 241 mam sobie przeczytać i że mogę ponieść karę za to xDD. Zaczęła się kłócić ze mną że mam podjąć decyzję i że z innymi klientami to załatwia szybko, a ja że najpierw chcę się upewnić a potem oddzwonię. Ona że albo teraz albo w ogóle i tracę wszystko. No powiedziałem że nic nie przelewam i koniec rozłączyła się. Jeszcze mi wysłała potwierdzenie z NBP czaicie z NBP że jest upoważniona do ubezpieczenia moich środków. No nie wierzę. Później dzwonię na te numery, a tu komunikat Nie ma takiego numeru, na ten drugi cały czas sygnał ale nikt nie odbiera. Masakra straciłem jakąś dobrą godzinę na gadanie z tymi oszustami. Kto za tym wszystkim stoi? Teraz słyszymy że jest tyle tych oszustw, że z reguł starsi stracili 50-100k, a oni potrafią się tak podszyć i jeszcze wysłać sms z NBP... Masakra powinni wsadzać do więzienia na minimum 15 lat za to. Mam nadzieję że kiedyś wpadną za to ciekawe ile osób tak oszukali
#oszustwo #banki #pieniadze #bankpko #polska #finanse
Orlines - Ostatnio taka sytuacja dzwoni numer prywatny rzekomo pracownik PKO o nazwis...

źródło: IMG_20250327_184633

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Orlines: straciłeś godzine, ale może przez to nie oszukali kogoś innego mordo, może to nie był zbyt dobrze spędzony czas ale zabierając im czas mogłeś kogoś uchronić od oszustwa.
  • Odpowiedz
@Orlines jak chcą byś podał blika to na przyszłość podaj, a jak pojawi się monit o potwierdzenie (w którym jest adres bankomatu z którego jest próbą wybrania) to dzwonisz na bagiety. Teraz policja mocno wyłapuje tego typu sprawy i u znajomego wyłapali dwóch słupów gdzieś na drugim końcu Polski co stali pod bankomatem i liczyli na szybki zarobek xD oczywiście można spróbować ich zwodzić, powiedzieć że blik nie poszedł na taką
  • Odpowiedz
Mówię ok, ale pytam czemu dzwoni z numeru prywatnego. On coś że tego nie można upubliczniać bo to jest sprawa ściśle tajna i nie mogę temu nikomu mówić nawet dzwonić na infolinię, ani iść do placówki banku bo oszuści mogą to przechwycić i stracę wszystkie środki.

@Orlines:
LM317K - >Mówię ok, ale pytam czemu dzwoni z numeru prywatnego. On coś że tego nie mo...

źródło: image-10

Pobierz
  • Odpowiedz
@Orlines mnie to zawsze rozbraja, że niby tacy dobrzy są z socjotechniki ale nie potrafią przygłupy podszyć się pod legitny nr banku i zafałszować nru lub maila co już 20 lat temu było prostsze od j----a xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Tajlosfit @Orlines Jest prosty sposób sprawdzenia tożsamości osoby, która dzwoni i podaje się za pracownika naszego banku. Wystarczy poprosić o weryfikację tożsamości - nikt się nie obrazi! Jeśli to rzeczywiście nasz pracownik, to w IKO (nie SMS) przyjdzie powiadomienie z jego danymi - jeśli takie powiadomienie nie ma, to ... jest to oszust.
  • Odpowiedz
  • 0
@Tajlosfit Oszuści podejmują różne działania, ale nie wyślą powiadomienia push w IKO z danymi pracownika naszego banku. To jest bardzo prosta i bezpieczna procedura weryfikacji tożsamości, z której mogą korzystać nasi klienci.
  • Odpowiedz