Wpis z mikrobloga

8k straty na xtb w ciągu 2 tygodni.
H----d.
Usuwam apke. Niech pieniądze leżą i zbierają tam śmieszny procent.

Najważniejsze uświadomić sobie ze to h----d.
8k to nie dużo dla mnie na szczęście

#gielda #xtb
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonimowy_programista @januzaj klikał jak małpa na CFD w instrumenty z duża zmiennością i tyle

ogólnie na tym tagu jest straszne pomieszanie z poplątaniem ludzi którzy inwestują na long-term w akcje a spekulantów/hazardzistów którzy trzymaja pozycje kilka godzin/dni, często jedni i drudzy komentują tego samego newsa/wydarzenie kiedy jego kontekst dla pozycji na krótki termin a long-term jest całkiem inny
  • Odpowiedz
  • 1
@anonimowy_programista: wcześniej operowałem na akcjach. Stwierdziłem że będę shortowac tesle. Zrobiłem to i dwa dni później tesla odbiła.
Potem kupiłem sp500 na wzrosty. Rosło aż w pewnym momencie pożarło mi 1000zl potem 3.5tys. Ogólnie to nie widzę sensu marnowania pieniędzy w ten sposób.
Mam nauczke
  • Odpowiedz
@BobekRobek: obligacje 3 letnie 5,95% (stałe oprocentowanie) i święty spokój. Bez podatku jeśli opakowane w IKE/IKZE. Giełda jako dodatek ale tylko długi termin.

Ja też bym chętnie zainwestował w niektóre indeksy ale jest tak dużo zmienności, niewiadomych że szkoda czasu i zdrowia.
  • Odpowiedz
przecież tesla poleci w dół po wynikach, czemu nie utrzymałeś shorta?

Nawet zakładając, że będziesz miał rację, do tego czasu może póść do góry, że nawet sroga korekta -15% po wynikach może nic nie dać.

@B0mblak: jakiekolwiek przewidywania w krótkim terminie na Tesli, to h----d. Jest tak wiele czynników, które mogą wpłynąć na kurs akcji każdego dnia, że głowa mała.
anonimowy_programista - >przecież tesla poleci w dół po wynikach, czemu nie utrzymałe...

źródło: Screenshot 2025-03-27 at 15.47.02

Pobierz
  • Odpowiedz