Wpis z mikrobloga

Czy obecnie w nowych laptopach po dokupieniu zwnetrznej karty graficznej podlaczonej przez thunderbolt mozna pograc jak na mocnym PC?

Jesli tak lub chociaz prawie to jaki laptop z windowsem obecnie mozna porownac z air m4 jesli chodzi o jakosc wykonania, dzialania, touchpad, zawiasy, glosnosc wentylatora(wiem air go nie ma), wydajnosc, czas pracy na baterii z matowa matryca 16" z dobrym odwzorowaniem barw.

#komputery #gry #laptopy #it #informatyka
#pytanie #macos #apple #macbook
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nieznamniepamietam: ograniczeniem bedzie przepustownosc lacza, i nie spodziewaj sie pelnej mocy grafiki, poczytaj na necie testy, wychodzi ze grafika + stacja dokujaca to bardzo duzy koszt ktory nie jest oplacalny
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: nie ma takiego laptopa (chyba nawet laptopy na snapdragonach nie oferują ani wydajnosci ani czasu pracy macbooków, wymagaja tez aktywnego chłodzenia, najbliżej bedą jakieś laptopy z ryzenami które mają zintegrowany układ graficzny),

takie zewnętrzne obudowy na kartę graficzną są chyba nadal drogie (nisza niszy), nie zapomnij że należy czesto do tego włożyć swój zasilacz i oczywiscie swoją kartę graficzną, często dochodzi problem ze sterownikami (np masz laptopa z apu
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: cienki lapek = brak wydajnosci, fizyki nie oszukasz, chlodzenie nie bedzie wyrabiac i bedzie regularny throttling

znajomemu znajomego "ratowalem" asus strix scar 18, wystarczy zle nalozona pasta na procku i wydajnosc procka spadala o 30% w graniu i innych wymagajacych zadaniach
  • Odpowiedz
Czy obecnie w nowych laptopach po dokupieniu zwnetrznej karty graficznej podlaczonej przez thunderbolt mozna pograc jak na mocnym PC?

@nieznamniepamietam: Teoretycznie można, ale jest to mocno nieopłacalne. Oprócz samej karty, musisz dokupić do niej "przystawkę", która sama w sobie tania nie jest, kiedyś to było ponad 1000 zł pamiętam, a na koniec i tak nie otrzymujesz pełnej wydajności karty którą kupiłeś, tylko jakieś 60-80% w zależności od gry
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: Nie miałem ich w rękach, ale obstawiałbym, że Razerblad'y albo Asusy ROG Zephyrus. Asus ma w tym roku nową stację zewnętrzną na TB5 chyba.
Przy czym jak przedmówcy pisali, koszty spore, a można podejść do tematu też na inne sposoby. Jeśli masz dobry dostęp do neta, to publiczny, albo prywatny cloud gaming. W przypadku publicznego jakieś GeForce Now, a w przypadku prywatnego, stawiasz w domu komputer PC jaki chcesz
  • Odpowiedz
Ok, juz jestem madrzejszy. Zalozenie mam takie, ze nie chce niczego innego poza laptopem do ogrania czegos od czasu do czasu. W cloudzie chyba nie bedzie GTA VI? Piatka jest tylko tych mniej pewnych chmurach Bosteroid, airgpu.

A tak w ogole jak dziala emulacja gier na takim air m4? Nie wiem, 5 letnie gry dzialaja w ten sposob?

@Sotha: @BShKF @xede @kromeczek @kromeczek
  • Odpowiedz
A tak w ogole jak dziala emulacja gier na takim air m4? Nie wiem, 5 letnie gry dzialaja w ten sposob?

@nieznamniepamietam: Generalnie można postawić maszynę wirtualną z windowsem 11 arm na wmware i na niej próbować instalować gry i grać. Dać się da, a jak to będzia działało, trudno powiedzieć.
Na Air, prawdopodobnie procek się szybko zagotuje i zwolni. Poza tym w podstawowej wersji z 16GB ramu, jak 8
Sotha - >A tak w ogole jak dziala emulacja gier na takim air m4? Nie wiem, 5 letnie g...
  • Odpowiedz
@Sotha:

Szkoda, że steam i inne tego typu platformy nie mają jakkiegoś mechanizmu na zasadzie: Instalujesz normalnie Steama w wersji na macos i część gier jest natywnie ale pozostałe uruchamiają się w trybie wirtualizacji wbudowanej w steama. Oczywiście jedynie te, które zadziałają na grywalnym poziomie z informacją do każdej gry na jakim poziomie działa na danym sprzęcie apple.
  • Odpowiedz