Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kamero: taka akcja mogłaby podpaść pod kilka przepisów, np.:

Zanieczyszczenie lub uszkodzenie mienia (art. 288 kk) – jeśli ktoś narobi do paczkomatu i go uszkodzi (np. zapcha mechanizm lub zabrudzi elektronikę), może być oskarżony o zniszczenie mienia. Grozi za to do 5 lat więzienia.

Nieobyczajny wybryk (art. 140 kw) – publiczne załatwianie potrzeb fizjologicznych może być uznane za nieobyczajny wybryk i grozi za to grzywna do 1500 zł lub kara
  • Odpowiedz
@cielak44 no co, Donald chciał paragrafy to dostał 3 + 1 ¯_(ツ)_/¯

@SzubiDubiDu co? XD oczywiście, że to tak nie działa. Jeżeli tak by było to każdy oskarżony mógłby niemal w nieskończoność sabatować każdą rozprawę. Nowe posiedzenie się rozpoczyna? "Sędzia to urwa a prokurator to Alfons i złodziej!", i cyk trzeba nowy skład sędziowski i prokuratora wyznaczać, bo "stali się oni stroną w postępowaniu"? Lol, nie.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: i czym byś ten wniosek uzasadnił? Jakie przesłanki z Art. 52 KPC/Art. 40. KPK miałby tu zastosowanie? "Oskarżony go zwyzywał" nie świadczy o stronniczości czy uprzedzeniu sędziego, bo chyba nie będziesz próbował uzasadniać to faktem doj.bania oskarżonemu kary za rażące naruszenie powagi czynności sądowych w sytuacji gdy ten... bezsprzecznie i rażąco naruszył powagę czynności sądowych. W tej sytuacji o stronniczości sędziego w takiej sytuacji mógłby świadczyć co najwyżej brak
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: oczywiście, jeżeli sędzia nie będzie w stanie pohamować emocji to tak, wtedy PO tym będzie postawa (do tego by dowieść, że tak faktycznie jest). Ale jeżeli swój wniosek uzasadnisz tym, że "ja go znieważyłem i mnie się teraz WYDAJE, że on teraz w PRZYSZŁOŚCI MOŻE nie być w stanie pohamować emocji wiec ja tak na wszelki wypadek poproszę o nowego sędziego" to lepiej dołącz do niego srajtaśmę, bo osobom
  • Odpowiedz
@Kamero § 4 pkt. 3 ppkt 6.

3. Niedopuszczalne jest umieszczanie w Przesyłce Paczkomatowej przedmiotów

zakazanych przez obowiązujące przepisy prawa, w tym przez uPP oraz
właściwe przepisy Światowego Związku Pocztowego, a także:

6) rzeczy chemicznie i biologicznie aktywnych;
  • Odpowiedz