Wpis z mikrobloga

Rano pytałem was co kupić za dopłatę 3k pln na #gielda i akurat nasdaq fajnie spadł, więc wjeżdża jutro ETF na nasdaq za około 720 euro. Powoli zbliżam się do zostania "poważnym" inwestorem - kiedyś ktoś o to pytał i wykopki napisały, że poważny zaczyna się od 100k wrzuconego w inwestycje, więc mam jakieś 97% progresu nie licząc złota fizycznego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zastanawiam się, czy po przekroczeniu tej kwoty nie zacząć lekko rebalansować swoich inwestycji. Aktualnie 30% polskie akcje (głównie olejorz), 70% ameryka z czego 10% to jakieś akcje, reszta to ETFY. Myślę, czy sobie nie założyć IKE, ale tylko pod obligacje i nie nabijać pod korek limitu obligacjami, żeby trochę zbić ryzyko. Do tego mam w planach na 2025 nabycie uncji złota (fizycznego i nie piszcie mi, że jakiś papier lepszy, bo nie jest dla mnie lepszy), ale niestety na złocie trwa pompa pokoleniowa i czekam aż chociaż poleci na to 2900 dolka xD Gdybym dokupił w tym roku jedną uncję, to miałbym już ponad 50 gieta złota. Krypto nie planuję kupować w ogóle - nie znam się na tym, jest to dla mnie niezrozumiałe i w samych założeniach śmierdzi spekulacją, więc trzymam się z daleka.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Euph0: weź pod uwagę mireczku, że na IKE bardziej się opłaca trzymać te papiery, które dają potencjalnie największy zysk. idea jest taka, żeby na emeryturze wyjąć bez belki, więc wyjdziesz bardziej na plus oszczędzając na belce za wyniki z akcji niż obligacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@WitStwosz12: Wiem o tym, ale jednak póki co nie planuję większych zakupów akcji - tych które mam orlenu nie opłaca mi się przenosić, bo musiałbym je sprzedać (z dużym zyskiem) i kupić na ike. W etfach i tak podatek odraczam do momentu sprzedaży, więc na IKE nie ma sensu ich trzymać. Odroczenie zapłaty belki przy obligacjach wydaje mi się być w tym przypadku najsensowniejsze - pozwoli osiągnąć z nich jakikolwiek
  • Odpowiedz
@Euph0: powaznym inwestorem stajesz sie kiedy na wyjebce na czysto zarabiasz 100k z 200k i wszystkie wykopowe analizy i specjalistow masz w dupie
  • Odpowiedz