Wpis z mikrobloga

Hejo,

mam problem taki, że kupiłem sobie domene na sohost.pl - okazuje sie że u nich nie mogę zmienić dnsów i dodać rekordu A, prowadzącego na mojego VPSa - nie spotkałem się w sumie z tym nigdy, zawsze mogłem to zrobić u kogoś u kogo kupiłęm domene, no ale mogę to dodać w cloudflare, tak też zrobiłem. Dodałem serwery cloudflare na sohost, cloudflare je załapało i wszystko cacy.

Męczę się od wczoraj z tym, konfiguracja nginxa sprawdzona 100 razy, wszystko inne co mogłem, pół internetu przeczesana, wszystko wydaje sie być git, ale domena dalej nie działa. No wlaśnie, myślałem że nie działa, ale okazuje się że wchodząć przez VPNa usa/europejskiego/azjatyckiego, wszystko jest git.

chat gpt podpowiedział dnsy polskich dostawców i okazuje się że nslookup domena.pl dns - tylko na DNSach orange dostaje zwrotke, reszta nie rozpoznaje hosta. Z tego co wiem, propagacja powinna być do 24h, które właśnie mijają, a to nadal nie działa. Dziwna sprawa, nigdy sie z tym nie spotkałem, zawsze dosłownie po 5 minutach mi wszystko śmigało.

To normalne? Co mogę z tym zrobić?

#sohost #programowanie #devopsiarz #devops #vps #domeny #informatyka #nginx
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@BreathDeath: Z mojego komputera? wskazuje:

;; global options: +cmd
;; connection timed out; no servers could be reached

z użyciem VPNa?
normalnie dostaje odpowiedź, nie ma tam nigdzie cloudflare, ale mam odpowiedź z ip
  • Odpowiedz
  • 1
@Akke co to znaczy nie możesz dodać rekordu? Mam u nich kilka domen i nie mam problemu (kilka z nich ma rekord A na vps Oracle free tier)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@emitar: z tego co sie dowiedziałem na czacie, taka opcja jest tylko jeśli masz dodatkowo hosting, a ja mam tylko domene xD
  • Odpowiedz
@Akke: Cześć, pisaliśmy Ci, że domena jest poprawnie przekierowana i posiada poprawny rekord A.
Problem może leżeć w dns cache po stronie komputera/routera/dostawcy internetu.
Pytaliśmy się Ciebie na czacie czy domena odpowiada na ping, ale nie odpowiedziałeś.
  • Odpowiedz
@Akke: Niestety wiadomość ta do nas nie dotarła. Spróbuj wyczyścić DNS Cache na komputerze i ponownie sprawdzić czy domena odpowiada na komendę ping. Jeżeli to nie pomoże to być może problem jest po stronie dostawcy łącza. Wtedy możesz na urządzeniu ustawić serwery DNS publiczne od Google/Cloudflare i to powinno "przyśpieszyć" działanie domeny.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@sohost: w sumie to tak jak mówicie, sprawdzając dnsy innych dostawców to działa, ale dns netii/vectry już niestety nie. Czy to w takim razie kwestia czasu i powinno samo zacząć działać czy jednak coś się mogło popsuć i nie zacznie działać?
  • Odpowiedz
@Akke: Zazwyczaj DNS'y dostawców internetu cache'ują DNS, aby nie odpytywać ich co chwilę.
Tutaj kwestia dostawcy co ile odświeża. Jeżeli wszedłeś zanim taka propagacja nastąpiła to u dostawcy zapisało się, że ta domena nigdzie nie kieruje. Jakiś czas temu Vectra też miała problem z routingiem. W przypadku problemu z routingiem problem jest pomiędzy Tobą, a Twoim VPS.
  • Odpowiedz
@Akke: Twój serwer DNS źle działa. Po VPN widać, że ns są poprawne. Spróbuj sobie na komputerze skonfigurować DNS na 8.8.8.8 albo wyczyść cache tego pod adresem 192.168.0.1.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@BreathDeath: @sohost @Shumitu samo zaczęło działać, dziękuje wam wszystkim za pomoc ()

nie spotkałem się z tym żeby domena po ustawieniu serwerów nie działała po max 5 minutach, i myślałem że te "maksymalnie 24/48h" to takie pierdzielenie tylko, a zdaża sie raz na milion przypadków albo i rzadziej, ale jak widać - chyba nie, albo mam wielkiego farta XD
  • Odpowiedz
@Akke: Niestety ten proces nie jest zależny od nas. Tak jak wspomniałem w poprzednim poście jeżeli wszedłeś zanim taka propagacja nastąpiła to u dostawcy zapisało się, że ta domena nigdzie nie kieruje i dlatego ten okres był dłuższy. Gdybyś wszedł np. po godzinie od zmiany to bardzo możliwe, że u dostawcy łącza odpytując DNS strona prowadziłaby prawidłowo na adres ip Twojego VPS.
  • Odpowiedz