Czy da się jakoś w Polsce na fakturę kupić MacBooka Air M4 z klawiaturą ANSI a nie ISO? Da się to jakoś w ogóle rozpoznać jaki układ jest sprzedawany? Po SN, czymkolwiek?
Przejrzałem najpopularniejsze elektromarkety i przynajmniej na fotach wszędzie jest ISO… Jeśli to ma jakieś znaczenie to celuję w Air M4 16/512 13”.
@asunez: chyba jedtnie lantre ma rozróżnienie i opcje ansi inne niż w bieda wersji. Problem z tym jest genralnie :/ edit: i w lantre mają kody producenta, więc możesz porównać czym się różnią. Chyba jest "/US" na końcu
Czy da się jakoś w Polsce na fakturę kupić MacBooka Air M4 z klawiaturą ANSI a nie ISO? Da się to jakoś w ogóle rozpoznać jaki układ jest sprzedawany? Po SN, czymkolwiek?
@asunez: da się po tym fragmencie. KB-Z to ISO, a KB-US to ANSI, o ile dobrze pamiętam
@asunez bezpośrednio ze strony apple, faktura telefonicznie. Przy czy podczas wyboru opcji klawiatury zwróć uwagę na układ "angielski USA", ta jest w układzie ANSI. "Angielski międzynarodowy" to ISO.
W ANSI jest też "angielski Wielka Brytania", ale ta ma mniej popularny (przynajmniej w Polsce) nadruk na klawiszach. Np. zamiast tyldy pod Escape masz symbol paragrafu, zamiast symbolu dolara masz symbol euro itp.
@asunez: lantre ma zawsze od ręki kilka takich egzemplarzy, inni resellerzy sprowadzą Ci na zamówienie. W sumie ten układ ANSI również znajdziesz w MM i Komputroniku, ale tam niewielki wybór konfiguracji z tą klawką.
edit ogólnie to leń śmierdzący jesteś, bo pierwszy wynik w google po wklepaniu modelu prowadzi cię do polskiego sklepu z filtrem na ten układ klawiatury, a w tym kilkoma egzemplarzami dostępnymi od ręki w żądanej konfiguracji.
@glos_zenady przejrzałem ME, RTV Euro, X-Kom, MM w żadnym nie widziałem wzmianki o układzie klawiatury. Tych kombinacji MacBooków jest tyle, że nawet bez układu klawiatury nie jest łatwo coś znaleźć. Pomyślałem że spytam, bo może ktoś już te szlaki przecierał ¯_(ツ)_/¯
@glos_zenady przejrzałem ME, RTV Euro, X-Kom, MM w żadnym nie widziałem wzmianki o układzie klawiatury.
@asunez: Bo duże elektromarkety polegają na broadlinerowym dystrybutorze jakim w Polsce jest AB S.A. Oni nie kupują komputerów w konfiguracjach - tylko w kontenerach z wybraną specyfikacją. Lantre, Cortland, iSpot, iDream to autoryzowany sprzedawca ale na "innym" poziomie. Zamawiają konkretne specyfikacje, wiedzą że dużo ludzi przychodzi do nich z inną konfiguracją klawiatury, tam dostaniesz
Przejrzałem najpopularniejsze elektromarkety i przynajmniej na fotach wszędzie jest ISO… Jeśli to ma jakieś znaczenie to celuję w Air M4 16/512 13”.
#macbook #apple #macbookair
źródło: image_picker_2DDF93E7-6ECD-4163-A5B2-164A38C1E5D8-56396-00000841C6A604EF
Pobierzedit: i w lantre mają kody producenta, więc możesz porównać czym się różnią. Chyba jest "/US" na końcu
@asunez: da się po tym fragmencie. KB-Z to ISO, a KB-US to ANSI, o ile dobrze pamiętam
źródło: bez nazwy
PobierzW ANSI jest też "angielski Wielka Brytania", ale ta ma mniej popularny (przynajmniej w Polsce) nadruk na klawiszach. Np. zamiast tyldy pod Escape masz symbol paragrafu, zamiast symbolu dolara masz symbol euro itp.
edit ogólnie to leń śmierdzący jesteś, bo pierwszy wynik w google po wklepaniu modelu prowadzi cię do polskiego sklepu z filtrem na ten układ klawiatury, a w tym kilkoma egzemplarzami dostępnymi od ręki w żądanej konfiguracji.
@asunez: Bo duże elektromarkety polegają na broadlinerowym dystrybutorze jakim w Polsce jest AB S.A. Oni nie kupują komputerów w konfiguracjach - tylko w kontenerach z wybraną specyfikacją. Lantre, Cortland, iSpot, iDream to autoryzowany sprzedawca ale na "innym" poziomie. Zamawiają konkretne specyfikacje, wiedzą że dużo ludzi przychodzi do nich z inną konfiguracją klawiatury, tam dostaniesz