Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #gry #kartygraficzne #amd

Po latach korzystania wyłącznie z kart nvidii, widząc co się dzieje z cenami zdecydowałem się dać szansę czerwonym i planuję zakupić 9070 XT. Czekam jedynie aż cena trochę spadnie.

Ale jako że noszę się z zamiarem wymiany karty, to w ostatnim czasie sporo przeglądam /r pcmasterrace na Reddicie i co chwilę natrafiam na posty, gdzie ktoś ma problemy po przesiadce na tę kartę. Albo crashe, albo mało klatek, albo czarny ekran, albo reset kompa itd. I normalnie można byłoby założyć, że ktoś nie ogarnia czystej instalacji sterowników (zwłaszcza po przesiadce z nvidii), ale OP zazwyczaj w tych wątkach dawno już skorzystał z Display Driver Uninstaller, trybu awaryjnego, a wielokrotnie nawet stawiał nowy system, a problem nadal pozostaje.

I teraz pytanie: Czy ktoś ostatnio nabył 9070 XT i może się podzielić wrażeniami? Czy u kogoś obyło się bez problemów? Bo nie uśmiecha mi się kupować nowej karty tylko po to, żeby godzinami googlować "czemu nie działa to", "czemu nie działa tamto".
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fido2801: dzieje się tak dlatego, że jak komuś karta dobrze działa to nie wspomina o tym w internecie bo po co, a jak ktoś ma problem to szuka rozwiązania w necie, dlatego wlasnie 90% wpisów to problemy. Ja już trzecią generacje radeona jade i nigdy nie miałem problemu z crashami, sterownikami, resetami.
  • Odpowiedz
  • 0
@artiom143: dokładnie tym samym próbowałem sobie to wytłumaczyć, ale po prostu ilość tych wpisów jest zaskakująca. Z drugiej strony 9070 XT to chyba - z tego co czytałem ostatnio - rekordowo sprzedająca się karta AMD, więc i pula osób u których coś się może wysypać jest znaczna.
  • Odpowiedz
@Fido2801: mam 9070xt Quicksilver magnetic od xfx, docelowo kupiony pod granie na Linuxie. Aktualnie na Linuxie jest mało stabilne, a na windowsie już akurat tak. Pewnie muszą jeszcze poprawić te sterowniki. Lekko zbiłem napięcia i od tamtej pory stabilnie, przed tym też tak było. Wcześniej miałem rx6800 i vega56. Pierwsza nie sprawiała problemów z wyjątkiem sterowników z listopada 2023, bo wtedy akurat często się sypało. Po powrocie do starszych już
  • Odpowiedz
@Fido2801:

ilość tych wpisów jest zaskakująca

Bo ma najwięcej użytkowników, więc będzie też ilościowo więcej osób z problemami. Tak samo znajdziesz więcej postów z niedziałającymi 3080 niż np. Titanami, mimo tego, że ta druga jest znacznie bardziej problematyczna.
  • Odpowiedz
@Fido2801: Jak chcesz to trafiliśmy PowerColor Red Devil 9700XT. O dziwo nawet cewki ciche. Jak coś to możemy sprzedać, raczej taniej niż na rynku. :-) #dspc
  • Odpowiedz