Wpis z mikrobloga

Mireczki, potrzebuję pomocy technicznej związanej z internetem od Play. Na tą oficjalną nie ma co liczyć ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Otóż od miesiąca mam ich światłowód 1 Gbps. Tak wiem, mój błąd. Ogólnie nie ma tragedii, wszystko działa w miarę ok, za wyjątkiem kilku serwisów, głównie tych związanych z moją pracą - Sharepoint, Power BI czy MS SQL Server. Na laptopie podpiętym kablem do routera prędkość tych serwisów jest zupełnie w porządku, jednak na wifi spowalniają one do między 100 kB/s a 2MB/s w porywach. I mówię tylko o pobieraniu plików na dysk lub ściąganiu danych z SQL, nawigowanie po Sharepoincie i Power BI odbywa się z prędkością poprawną. Pobieranie plików z innych serwisów, takich jak OneDrive, działa bardzo dobrze niezależnie od sposobu połączenia z routerem. Speedtesty wykazują że prędkość internetu na kablu i na wifi jest taka sama, bardzo dobra.

I tu są moje dwa pytania:
1) czy jest coś w konfiguracji routera co mogę samemu zmienić, żeby na wifi wszystko mi działało tak samo, jak na kablu? Wygląda jakby był jakiś lejek na wybrane serwisy tylko na wifi
2) czy zakup czegoś w rodzaju repeatera, który podepnę przez ethernet do routera Play, rozwiąże problem? Jak się taki coś nazywa (też router?) i na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?

Zdjęcie mojego kotka dla przyciągnięcia uwagi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#wifi #play #upc #helpdesk
kropek00 - Mireczki, potrzebuję pomocy technicznej związanej z internetem od Play. Na...

źródło: 5e6edd96fa3d94e61dd14e8a67f0db021867d6a45fe6a990bb9729ac22e34e6d

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kropek00: Może to bardziej kwestia opóźnienia niż prędkości?
WiFi nie lubi drobnych plików. I skanowałes eter czy jesteś na wolnym kanale 5Ghz?
  • Odpowiedz
  • 0
@saaz: pliki które pobieram mają po kilka GB. Jestem na kanale 5Ghz, ale na 2.4 działa tak samo. Opóźnienia są w normie, ping po 5ms.

EDIT: przeskanowałem ethernet, nie widzę żadnych podejrzanych urządzeń (jeśli o to chodzi)
  • Odpowiedz
@kropek00: Przetestuj na osobnym AP podpiętym eternetem. Tam musi być coś grubo nie tak skoro po kablu działa, a wifi w takich sprzętach jest w tym samym "bridge" co ethernet i nie ma tam nic co można w tym temacie skonfigurować.
  • Odpowiedz
  • 0
@emitar: @dktr @saaz kupiłem nowy router, jakaś Tenda za 150 zł. Ma gorsze parametry, bo po wifi wyciągnie max 100 Mbps, co znajduje odzwierciedlenie również w speedtestach. Ale wiecie co? Sharepoint, Power BI i SQL Server na tym wifi działają tak samo szybko, co na kablu. Na wifi Playa wciąż mulą jak cholera, tak jakby był jakiś "lejek" na kilka wybranych serwisów.

Oczywiście na infolinii mają to w
  • Odpowiedz
@kropek00: A jaki masz router od Play?
Mnie Connectbox klękał pod obciążeniem, ale po wymianie na Gigaconnectbox już jest ok więc zakładam też go masz.
  • Odpowiedz
  • 0
@kropek00 powiedz mi co wg Ciebie miał by zrobić pracownik infolinii? I co zamierzasz z tym nie odpuszczaniem robić? Jakie kroki podejmiesz?

Pierwsze co pewnie proponują to połączenie się przewodowo. Jest ok po kablu? Dziękuję do widzenia.

Testowałeś różne kanały, szerokości kanałów? Większość operatorów daje jakieś podstawowe urządzenia, aby działało. Większość kupuje swoje i zamienia ewentualnie urządzenie operatora w tryb bridge jak musi być przez ich urządzenie.
  • Odpowiedz
  • 0
@emitar: jeśli tylko niektóre usługi mają założony limit przepustowości, to uważam że usługa jest niezgodna z umową. Nigdzie w umowie nie jest zapisane że dane usługi będą działać wolniej. Owszem, wifi może być niestabilne, taka natura wifi. Raz będzie szybko, raz wolno. Ale jeśli strony czy usługi A, B, C i D chodzą wolno przez 100% czasu (typu 100 kB/s w przypadku Power BI czy 1,8 MB/s w przypadku Sharepointa),
  • Odpowiedz
  • 0
@kropek00
1. Nie ma założonego limitu (jak by był to by na kablu tak samo działało)
2. Router jest sprawny. Internet działa. Jest problem przy połączeniu wifi z pewnymi prywatnymi usługami, których operator nie jest w stanie sprawdzić.
3. Na działanie wifi oprócz samych technicznych rzeczy (kanał, szerokość, szyfrowanie, itp) mają też wpływ inne urządzenia (np. mikrofalówka). Także nie powinno być brane pod uwagę przy diagnozowaniu 'problemu'. Wątpię, że coś się
  • Odpowiedz