Wpis z mikrobloga

Paweł Mateńczuk "Naval", to były żołnierz JW Grom, obecnie pełnomocnik MON do spraw warunków służby wojskowej. Startował też w 2023 roku do Sejmu z partii Polska 2050 Szymona Hołowni. We wczorajszej rozmowie z RMF24 zawiódł się wynikami sondażu, w którym 33% badanych jest zdecydowanych wziąć udział w szkoleniach wojskowych. Jak mówił:

Zasmuciłem się tymi statystykami (sondażem Opinia24 dla RMF FM - przyp. red.), bo myślałem, że jeśli komuś się coś daje, jest się państwem przygranicznym z państwem, które toczy wojnę, że jednak nasze społeczeństwo ochoczo popatrzy na to (szkolenia wojskowe - przyp. red.)

Postanowiłem do niego napisać, by pokazać mu perspektywę osoby, która jest całkowicie przeciwna udziałowi w szkoleniach, by zrozumiał skąd ten wynik. Zamieszczam moją wiadomość i jego odpowiedź. Z tego e-maila korzystał również do wyborów do Sejmu, dlatego też publikuję tę rozmowę.

Nie odniósł się do całej wiadomości, zachęcam też innych mężczyzn, którzy są zwolennikami równego traktowania, do zadawania mu pytań, możliwe, że jeśli napisze się drogą oficjalną, to odniesie się do treści. Można go na przykład zapytać, dlaczego w MON powstała Rada do Spraw Kobiet i w jakim celu rozgraniczają płcie.

#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojsko #pieklomezczyzn #polityka
DamianO1995 - Paweł Mateńczuk "Naval", to były żołnierz JW Grom, obecnie pełnomocnik ...

źródło: screenshot

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DamianO1995: Dania od 2027 bierze baby do służby, a w PL? Nie można bab bo by trzeba było podpaski kupić i one mają miesiączkę fuj fuj.
problem jest braku elastyczności i nie chęci starych osób u steru do zmian. Tak samo jest w temacie dronów - dopiero rok po tym jak już absolutnie wszystkie kraje rozpoczęły wdrażanie programów dronowych do armii w Polsce przebito beton niechęci i mentalnego zamknięcia na
  • Odpowiedz
@DamianO1995: a wiesz jak będą wyglądały te dobrowolne ćwiczenia? Sprawy wojskowe na ostatnim miejscu. Podstawą mają być OC i ratownictwo medyczne, trochę tylko wojskowych. Czyli rzeczy przydatne każdemu na tyłach. A nie zdziwi mnie w czasie W powołanie do pracy w fabryce zbrojeniowej. Tam też będzie potrzeba dodatkowych ludzi. Nie wiem skąd przekonanie, że rezerwista to od razu do okopu. Na zapleczu będzie potrzebny tłum ludzi i to niekoniecznie umiejących
  • Odpowiedz
@krystekw2: nie tylko, brak równouprawnienia to także argument. Dlaczego w obecnych czasach kobiety są bardziej uprzywilejowane (wcześniejsza emerytura, jako jedyne państwo w EU), i nie muszą odbywać szkolenia wojskowego. Cały czas jest nacisk tylko i wyłącznie na jedną grupę społeczną (komisja wojskowa, mówienie o ćwiczeniach w kontekście przymusu).

Mnie raczej bawi odpowiedz Navala, w stylu "no ktoś musi być niewolnikiem gnijącym w okopie". Gość jako pełnomocnik MON, powinien dbać o
@colezka +24
Krótka analiza rozmowy z Navalem na kanale Historia realna:

https://www.youtube.com/watch?v=Q4pjOeSII68

Lecimy od początku:

8:28
  • Odpowiedz
@DamianO1995: A w ogóle, 33%, jestem zdziwiony, że aż tylu. Na Ukrainie chętnych, w tym ochotników jest dużo mniej. Norbert Bączyk ostatnio w wywiadzie mówił, że liczby, które są nie są złe, że są chętni i należy korzystać, bo stale wyszkoleni będą niezwykle ważni w razie wojny. Mówił też, że zamiast WOTu powinni tworzyć normalne służby.
  • Odpowiedz
Do czego on miał się odnieść?

@krystekw2: no moim zdaniem to tego zaufania, rząd już nam narzuca obowiązki ale nadal np. nie wiadomo co z hipoteką w czasie W.
No sorry ale jeśli chcemy w razie W mieć wydajny pobór to musimy się tym zająć TEŻ i to TERAZ. Inaczej jak wybuchnie wojna to każdy będzie kombinował jak się urwać:
- zawsze więcej osób stchórzy jeśli będzie widziało że straty
  • Odpowiedz
@DamianO1995: jak to gdzie szukac? oto rozwiazanie:
- ponad 90k osob dostalo bk2 - zapraszamy na coroczne szkolonko
- ponad 1M zarabia na wynajmie, co jak co ale landlordom powinno zalezec na obronie majatku - zapraszam na coroczne szkolenie.
  • Odpowiedz
@bregath: Oho kolejny ekspert do spraw armii RP z instytutu danych z d--y. Do 2026 mamy mieć 800 nowoczesnych czołgów ze złomem w postaci t-72 i p91 twardy łącznie 1000 czołgów W NATO pod tym względem będziemy na czwartym miejscu, a zaraz przegonimy Grecję to na trzecim miejscu.
B--ń przeciwlotnicza - produkujemy pioruny, które są testowane w boju, więc zyskujemy całe know-how. Też cały czas trwa program Narew oraz Wisła.
  • Odpowiedz
@DamianO1995: Co takiego mi to państwo daje? Bo zabiera mi np. 6 tysięcy miesięcznie, tak na starcie bo jeszcze oczywiście VAT i inne haracze. Co takiego mi daje, czego nie daje innym? Bo innym rozdaje moje pieniądze, nawet tym co w życiu dnia nie przepracowali uczciwie. Co mi daje takiego, czego nie daje kobietom, które są z tego cyrku zwolnione? Bo ja wiem tylko co daje im, czego nie daje
  • Odpowiedz
Do 2026 mamy mieć 800 nowoczesnych czołgów ze złomem w postaci t-72 i p91 twardy łącznie 1000 czołgów

@xazas: zaaaajeeeebiiiścieee... sprawdź sobie ile Ukraina w trakcie tej wojny straciła czołgów oraz ile im pozostało. Wtedy będziesz wiedział dokładnie jak bardzo jesteśmy w dupie.

Do 2035 będziemy mieć jedną z najsilniejszych armii w Europie

@xazas: Po pierwsze, pod warunkiem, że inne armie nie będą nic robić, a wiemy, że
  • Odpowiedz
@bregath: Współczynnik 3.4 na korzyść Ukrainy. Rosja aktualnie posiada około 5750 czołgów czyli ponad dwukrotnie mniej od NATO. NATO ma w okolicach 11500, czyli Rosja potrzebuje arsenału 30000 czołgów aby móc w ogóle równać się z sojuszem północnoatlantyckim. Poza tym od dość dawna jesteśmy atakowani przez Rosje, czy to w cyberprzestrzenii czy poprzez tak zwaną wojnę hybrydową. Nie bez powodu w Polsce popularność zyskują skrajnie prawicowe sylwetki, których cały program
xazas - @bregath: Współczynnik 3.4 na korzyść Ukrainy. Rosja aktualnie posiada około ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
ATO ma w okolicach 11500

@xazas: razem z USA, a na nich już bym nie liczył. Dodatkowo zakładasz, że wszystkie państwa rzuciłyby się na pomoc i wysłały wszystko co mają. To jest błąd.

Nie bez powodu w Polsce popularność zyskują skrajnie prawicowe sylwetki, których cały program wyborczy opiera się na atakowaniu i podważaniu rządu RP oraz samej Unii
  • Odpowiedz
@DamianO1995: z jednej strony szanuję, że ci się chciało, ale z drugiej ani tam nie ma treści, ani nie jest to napisane do końca po polsku. Trzecia sprawa to to, że pan Naval pisze jeszcze gorzej, niż ty i to jest przerażające. Gość napisał dwa zdania i zrobił masę błędów, a ma mieć wpływ na nasze życie xD
  • Odpowiedz