Wpis z mikrobloga

@DamianO1995: Dania od 2027 bierze baby do służby, a w PL? Nie można bab bo by trzeba było podpaski kupić i one mają miesiączkę fuj fuj.
problem jest braku elastyczności i nie chęci starych osób u steru do zmian. Tak samo jest w temacie dronów - dopiero rok po tym jak już absolutnie wszystkie kraje rozpoczęły wdrażanie programów dronowych do armii w Polsce przebito beton niechęci i mentalnego zamknięcia na
  • Odpowiedz
@DamianO1995: a wiesz jak będą wyglądały te dobrowolne ćwiczenia? Sprawy wojskowe na ostatnim miejscu. Podstawą mają być OC i ratownictwo medyczne, trochę tylko wojskowych. Czyli rzeczy przydatne każdemu na tyłach. A nie zdziwi mnie w czasie W powołanie do pracy w fabryce zbrojeniowej. Tam też będzie potrzeba dodatkowych ludzi. Nie wiem skąd przekonanie, że rezerwista to od razu do okopu. Na zapleczu będzie potrzebny tłum ludzi i to niekoniecznie umiejących
  • Odpowiedz
@krystekw2: nie tylko, brak równouprawnienia to także argument. Dlaczego w obecnych czasach kobiety są bardziej uprzywilejowane (wcześniejsza emerytura, jako jedyne państwo w EU), i nie muszą odbywać szkolenia wojskowego. Cały czas jest nacisk tylko i wyłącznie na jedną grupę społeczną (komisja wojskowa, mówienie o ćwiczeniach w kontekście przymusu).

Mnie raczej bawi odpowiedz Navala, w stylu "no ktoś musi być niewolnikiem gnijącym w okopie". Gość jako pełnomocnik MON, powinien dbać o
  • Odpowiedz
@DamianO1995: A w ogóle, 33%, jestem zdziwiony, że aż tylu. Na Ukrainie chętnych, w tym ochotników jest dużo mniej. Norbert Bączyk ostatnio w wywiadzie mówił, że liczby, które są nie są złe, że są chętni i należy korzystać, bo stale wyszkoleni będą niezwykle ważni w razie wojny. Mówił też, że zamiast WOTu powinni tworzyć normalne służby.
  • Odpowiedz
Do czego on miał się odnieść?

@krystekw2: no moim zdaniem to tego zaufania, rząd już nam narzuca obowiązki ale nadal np. nie wiadomo co z hipoteką w czasie W.
No sorry ale jeśli chcemy w razie W mieć wydajny pobór to musimy się tym zająć TEŻ i to TERAZ. Inaczej jak wybuchnie wojna to każdy będzie kombinował jak się urwać:
- zawsze więcej osób stchórzy jeśli będzie widziało że straty
  • Odpowiedz
@DamianO1995: jak to gdzie szukac? oto rozwiazanie:
- ponad 90k osob dostalo bk2 - zapraszamy na coroczne szkolonko
- ponad 1M zarabia na wynajmie, co jak co ale landlordom powinno zalezec na obronie majatku - zapraszam na coroczne szkolenie.
  • Odpowiedz
@DamianO1995: Co takiego mi to państwo daje? Bo zabiera mi np. 6 tysięcy miesięcznie, tak na starcie bo jeszcze oczywiście VAT i inne haracze. Co takiego mi daje, czego nie daje innym? Bo innym rozdaje moje pieniądze, nawet tym co w życiu dnia nie przepracowali uczciwie. Co mi daje takiego, czego nie daje kobietom, które są z tego cyrku zwolnione? Bo ja wiem tylko co daje im, czego nie daje
  • Odpowiedz
Do 2026 mamy mieć 800 nowoczesnych czołgów ze złomem w postaci t-72 i p91 twardy łącznie 1000 czołgów

@xazas: zaaaajeeeebiiiścieee... sprawdź sobie ile Ukraina w trakcie tej wojny straciła czołgów oraz ile im pozostało. Wtedy będziesz wiedział dokładnie jak bardzo jesteśmy w dupie.

Do 2035 będziemy mieć jedną z najsilniejszych armii w Europie

@xazas: Po pierwsze, pod warunkiem, że inne armie nie będą nic robić, a wiemy, że
  • Odpowiedz
@bregath: Współczynnik 3.4 na korzyść Ukrainy. Rosja aktualnie posiada około 5750 czołgów czyli ponad dwukrotnie mniej od NATO. NATO ma w okolicach 11500, czyli Rosja potrzebuje arsenału 30000 czołgów aby móc w ogóle równać się z sojuszem północnoatlantyckim. Poza tym od dość dawna jesteśmy atakowani przez Rosje, czy to w cyberprzestrzenii czy poprzez tak zwaną wojnę hybrydową. Nie bez powodu w Polsce popularność zyskują skrajnie prawicowe sylwetki, których cały program
xazas - @bregath: Współczynnik 3.4 na korzyść Ukrainy. Rosja aktualnie posiada około ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@DamianO1995: z jednej strony szanuję, że ci się chciało, ale z drugiej ani tam nie ma treści, ani nie jest to napisane do końca po polsku. Trzecia sprawa to to, że pan Naval pisze jeszcze gorzej, niż ty i to jest przerażające. Gość napisał dwa zdania i zrobił masę błędów, a ma mieć wpływ na nasze życie xD
  • Odpowiedz