Wpis z mikrobloga

πŸ‘ŽGdzie Ty zapierd*lasz algorytmy po godzinach, uczysz siΔ™ nowych technologii po godzinach np. Clouda...

πŸ‘† Oskarek lub Julka z prostymi i Ε‚adnymi zΔ™bami 🦷 dostajΔ… ciepΕ‚Δ… posadkΔ™ jako Scrum Master w podobnej stawce jak Ty znajΔ…c tylko JirΔ™, Confluence, Scruma.

πŸ™…β€β™‚οΈ Czy opΕ‚aca siΔ™ tak wysilaΔ‡ i wypruwaΔ‡ sobie ΕΌyΕ‚y jako programista?

Ksiega_dusz - πŸ‘ŽGdzie Ty zapierd*lasz algorytmy po godzinach, uczysz siΔ™ nowych techn...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: Zrzut ekranu 2025-03-26 121853

Pobierz

Czy opłaca się tak wysilać i wypruwać sobie żyły jako programista?

• Nie 65.1% (121)
  • Tak 34.9% (65)

Oddanych gΕ‚osΓ³w: 186

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz to tyle gdzieś płacą za prowadzenie daily i innych sprintowych rytuałów? Ja j---e, to jest wręcz niesamowite. I proszę mi nie wmawiać, że SM robi coś więcej bo już wielu ich w swojej karierze napotkałem i dosłownie każdy miał ten sam zakres obowiązków, gdzie po daily resztę dnia tylko kawkowali, oglądali youtube, grali w planszówki, czy też przesiadywali w chill roomie...
  • Odpowiedz
@Drzewozerek: To jak dostać mokrą szmatą w ryj, w moim zespole też jest Oskar ScrumMasterowski i normalnie ma wpisane na teams stanowisko Senior Engineer SW, xD. Gdzie do jego codziennych obowiązków należy prowadzenie daily meetingów + jakieś maile jakby były blokery. Ja mam mida, myślę, że on bankowo kosi więcej kasy :D. No cóż jak widać w moim korpo SM jest jak inżynier xd
  • Odpowiedz
@Drzewozerek: To jak dostać mokrą szmatą w ryj, w moim zespole też jest Oskar ScrumMasterowski i normalnie ma wpisane na teams stanowisko Senior Engineer SW, xD. Gdzie do jego codziennych obowiązków należy prowadzenie daily meetingów + jakieś maile jakby były blokery. Ja mam mida, myślę, że on bankowo kosi więcej kasy :D. No cóż jak widać w moim korpo SM jest jak inżynier xd

@klopsiki38: W korpo nie
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: ej a w sumie jak takim zostać? Bo wszędzie piszą o 4-5+ lat expa w bycou PM/SM. Juniorskich PM/SM pozycji chyba nie ma (ciekawe czemu skoro przesuwać kafelki w jirze to żaden kłopot xd). Pytam się 1000% serio - sam robię w it jako junior i się zastanawiam, jak PMy zostają PMami. Co prawda w mojej firmie to faktycznie PM jak i SM są prawdziwymi inżynierami i PO ogarnia
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: ej a w sumie jak takim zostać? Bo wszędzie piszą o 4-5+ lat expa w bycou PM/SM. Juniorskich PM/SM pozycji chyba nie ma (ciekawe czemu skoro przesuwać kafelki w jirze to żaden kłopot xd). Pytam się 1000% serio - sam robię w it jako junior i się zastanawiam, jak PMy zostają PMami. Co prawda w mojej firmie to faktycznie PM jak i SM są prawdziwymi inżynierami i PO ogarnia
  • Odpowiedz
  • 1
@cyk21: No to u mnie w firmie tak było jak piszesz. Kobieta pracowała w korpo w jakimś dziale finansów/accountingu jako Excelowicz. Z racji że była moda na IT i hossa to jak była na macierzyńskim to zrobiła kursy na Scrum Mastera i jak wróciła z urlopu to od razu na to stanowisko ją przenieśli, by nie zwalniać tej co była na zastępstwie. Pisałem o tym na wykopie kiedyś.
  • Odpowiedz
W korpo nie pΕ‚aci siΔ™ komuΕ› wiΔ™cej tylko dlatego, ΕΌe ktoΕ› zrobiΕ‚ trudne studia czy ma skomplikowanΔ… pracΔ™. I wΕ‚aΕ›nie takie Oskarki lepiej rozumiejΔ… dynamikΔ™ organizacji niΕΌ absolwenci polibudy.

@cyk21: DokΕ‚adnie tak jest. Znam wiele takich osΓ³b, ktΓ³re zarabiajΔ… +20k w IT, a nie sΔ… programistami czy testerami. Jeden mΓ³j znajomy pracuje za bardzo dobre pieniΔ…dze jako scrum master. WczeΕ›niej pracowaΕ‚ w eventach, potem zrobiΕ‚ sobie certyfikat ze scruma. PracΔ™
  • Odpowiedz