Wpis z mikrobloga

Pytanie do Mirków ogarniających tematy obróbki video.
Mam sporo kaset VHS i Betamax które są dla mnie ważne. Kupiłem dwa porządne magnetowidy i urządzenie przechwytujące obraz wideo z czinczów. Bez większych problemów zrobiłem sobie zdigitalizowaną kopie tych taśm.
Otrzymane pliki z nagraniami mają rozdzielczość ok. 480p.
Z racji, że mam w komputerze RTX 5080, ewentualnie jakby on miał być za słaby to w firmie stacje renderująca modele 3D z cada z 6x Quadro RTX A4500 chciałbym wykorzystać możliwości i AI do obrobienia tych nagrań do conajmniej FHD i poprawienia ich jakości.
Moje pytanie brzmi czym to zrobić?
Przejrzałem fora i ludzie mocno polecają pakiet Topaz Video AI, nie jest on najtańszy ale jestem w stanie wydać taką kwotę jeśli zrobi mi on robotę. Pytanie tylko czy nie ma jakiś lepszych narzędzi, może bardziej rekomendowanych?

#komputery #pcmasterrace #video #multimedia #pc #programy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kidi1 listy raczej przeglądałem, bardziej liczę na to że ktoś coś konkretnego zarekomenduje.
PS, ransomware mi nie potrzebny więc z tym testowaniem z torrentow to wiesz
  • Odpowiedz
@ONVIF To bez problemu. Sam właśnie miałem filmiki z fona nagrane dawno temu w słabej jakości i sobie dobrze radzi. Czasami będą glitche itd, ale i tak dużo lepiej, więc polecam. Innych programów nie testowałem, ale tego topaza właśnie polecali.
  • Odpowiedz
  • 3
@Tak_masz_racje kupiłem tego topaza, przepuściłem pierwszy film z upscalingiem do FHD, odszumianiem i hdrem i jestem cholernie zadowolony, a nie grzebałem nic wiecej, puściłem to na domyślnych ustawieniach.
Nie jest źle z czasem na 5080, film 143 minuty obrabiał się 43 minuty. Dziękuję za pomoc
  • Odpowiedz
@ONVIF: mogę tylko podpowiedzieć, że zgrywając przez cinche nie uzyskujesz najlepszej jakości. Lepiej jest zgrywać przez złącze RGB/scart/euro lub s-video
  • Odpowiedz