Wpis z mikrobloga

Co sadzicie o takim zestawie?

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
Chłodzenie: Endorfy Navis F240
Płyta główna: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI / Asus TUF GAMING B650-E WIFI
RAM: GOODRAM IRDM 64GB (2x32GB) DDR5 6000 MHz CL30
GPU: Palit RTX 4080 SUPER JetStream OC 16GB GDDR6X
SSD 1: Samsung 990 PRO 1TB PCIe 4.0 NVMe
SSD 2: Samsung 990 PRO 1TB PCIe 4.0 NVMe
Zasilacz: MSI MPG A1000G 1000W 80+ Gold ATX 3.0

Budzet +/- 10k pln.
Sugerowalem sie podpowiedziami gpt. Zastosowanie glownie ML i pykanie w lola/cs.

Dwa dyski bo linuxa i windowsa chce miec oddzielnie.
Czy warto cos zmienic/podkrecic? Jestem sklonny wydac ciut wiecej jakby byla koniecznosc xd

Plus polecicie jakas sensowna, niedroga obudwe bez wodotryskow RGBt+?
I tak bede musial ja zmienic jak bede sie wyprowadzal wiec nie musi byc super.

#pcmasterrace #pc #komputery #gaming #skladamkomputer
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JackMw: wez wpisz w google, kliknij w jakiś pierwszy link na jakimś purepc i masz gotowy zestaw, po jakiego grzyba korzystacie z tych bezuzytecznych czatów i potem musicie i tak tracić czas na pytania bo nie macie pojęcia czy czat nie wciska wam kitu, technologia od debili dla debili
  • Odpowiedz
  • 1
@JackMw Żadnej, wziąłbym pewnie asrock b850m pro-a / pro rs i jakąś obudowę matx, np lian li A3.

Ewentualnie jak już musi być asus to chociaż tuf b650 plus WiFi bo pomimo, że to nadal tylko b650 to chociaż ma lepszą sekcje za niewielką dopłata. Jest teraz jeszcze strix b650e w dobrej cenie.

Co do grafiki to nie masz zbytniego wyboru. Albo minimalnie niższa wydajność z 5070ti albo minimalnie wyższa z
  • Odpowiedz
@JackMw: dostępność kart graficznych od nvidii jest bardzo słaba. Trzeba polować na sklepach. Ewentualnie możesz się zastanowić też nad gotowym zestawem z xkom albo innego sklepu
  • Odpowiedz
@JackMw: pewnie. Mi nie polecano płyt Asusa pod am5, bo ponoć słabo radzą sobie z pamięcią. Czy to prawda, nie wiem. Ostatecznie kupiłem MSI PRO B850-P WIFI
  • Odpowiedz
  • 0
MSI PRO B850-P WIFI

@Szala: Dzieki wielkie za rozwiniecie. Co do plyty to nie musi byc asus - nie mam tutaj preferencji strix b650e w chyba jednak ciut za droga - wolalbym chyba dolozyc do gpu ten hajs. asrock b850m pro-a to tez ciekawa opcja, a obudowa kozak! Tylko co wtedy z chlodzeniem? cos innego niz Endorfy Navis F240? czy moze jednak zostac przy wiekszej obudowie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Trax94: Jasne, sto lat nie skladalem pc wiec w sumie nie ogarnialem tematu kart. Myslalem, ze wielkie kopanie eth sie skonczylo to i wszystko jest dostepne ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@kromeczek: Zarówno na czacie, jak i tutaj, prowadziłem rozmowy, żeby zaczerpnąć opinii mądrzejszych od siebie. Polecam taki styl życia - zamiast wszędzie widzieć debili.
  • Odpowiedz
@JackMw: Witaj - na Twoim miejscu zweryfikowałbym kwestię AIO które chcesz zakupić. W podobnej cenie jest np. Arctic Liquid Freezer III 240 - ten drugi ma co prawda grubszą chłodnicę (i wynikającą z tego faktu ewentualne problemy montażowe, acz niekonieczne - zależy to min. od umiejscowienia w obudowie i samej obudowy), ale gwarancję 72 miesiące zamiast 36 od Endrofy.

Proline na swojej stronie zrobiło całkiem ok porównanie tych 2 dokładnie modeli AIO.
https://proline.pl/?n=jakie-chlodzenie-wodne-test-endorfy-navis-vs-arctic-liquid-freezer
  • Odpowiedz
  • 0
@Quintesson: Dzieki za garsc cennych informacji. Szczegolnie porownanie AIO bardzo przekonywujace. Dla takich odpowiedzi pisalem tego posta :). Trzymaj sie
  • Odpowiedz