Wpis z mikrobloga

Powracam z pytaniem tym razem o wiele lepiej przygotowany mam listę dostawców którzy posiadają światłowód w budynku (pominąłem na zrzucie ekranu dostawców którzy mają sieć do 200mb/s ale zawarłem też kablowe miedziane 1000mb/s choć totalnie nie wiem jaki to typ sieci bo się na tym nie znam a po DSL raczej tyle nie leci) A więc poszukuję dobrego dostawcy internetu światłowodowego który oferuje otwarte porty/publiczne ip tak by można było mieć dostęp do tej sieci z zewnątrz np. do streamingu z kamer w mieszkaniu czy chociażby takich pierdół jak zdalne sterowanie komputerem. Jaki provider z wymienionych na załączonym obrazku jest godny uwagi?

#kiciochpyta #pytaniedoeksperta #pytanie #internet #router #swiatlowod #krakow #nowahuta #swiatlowody #operator #play #netia #upc #tmobile #orange #telekomunikacja #sieci #siecikomputerowe
SPLASHY - Powracam z pytaniem tym razem o wiele lepiej przygotowany mam listę dostawc...

źródło: internet

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Widzę, że nikt się z pomocą nie rzuca. Niespecjalnie znam się na tych technikaliach. Ale zwykle kiedy muszę podjąć tego typu decyzję, to robię burzę mózgów z AI.
Wrzuciłem Twoje zapytanie i dostałem taką odpowiedź:

Aby dobrze wybrać dostawcę pod kątem zewnętrznego dostępu do sieci (publiczny adres IP, otwarte porty itp.), warto przede wszystkim ustalić, czy dany operator:

-Oferuje publiczne adresy IPv4 (najlepiej bez CGNAT).
  • Odpowiedz
@SPLASHY: Wystarczy w wiadomości do instalatora wpisać aby dostarczył ont + funbox - wtedy se podłączysz co chcesz za nim.
No jak chcesz szybciej jak 300mbit to musisz wziąć główne orange, to jest oferta subskrypcyjna submarki orange:
bez umowy terminowej
podpinasz karte/ładujesz blikiem i samo się płaci
  • Odpowiedz
@brokenik: Mają jak zostawisz domyślnie funboxa na ipv6 wtedy v4 jest za natem. Jak wyłączysz na loginie v6 i zostawisz v4 to masz publiczne.
2 lata na nju, funbox w szafie. Zawsze publiczne - jak wymuszą to będzie głośno w sieci, póki co nie wymuszają.
  • Odpowiedz
@SPLASHY: Ja odpuscilem walke o publiczne IP czy chocby przekierowanie portow w CGNAT w Netii i Vectrze. Zrobilem sobie tunel przez ZeroTier + wykupiony VPS za 9.99/msc - VPS z normalnym publicznym IP ma interfejs ZeroTier VPN - w domu tez mam z serwerem z ZeroTier i wszystko dziala zadzwiajaco dobrze. Oczywiscie lepiej byloby miec normalne publiczne routowalne IP w domu ale takie rozwiazanie tez dziala.
  • Odpowiedz