Wpis z mikrobloga

Zawołałem was, bo rok temu obiecałem, że sprawdzimy o ile wzrosły ceny mieszkań i średnia pensja i porównamy. Porównanie cen na obrazku, średnia pensja za luty 2025 wynosi 8613,14 zł brutto wobec 7978,99 zł rok wcześniej. Mieszkania podrożały średnio o 7,21% (najmocniej Gdańsk i Wrocław, kolejno 12,76% i 10,91%). W 3 z 5 TOP 5 miast wzrost jest mniejszy niż wzrost średniej, w 2 znacznie go przewyższył. Gratulacje dla @sezonowiec1 bo był dość blisko w swoich prognozach. Ja w panice wobec forsowania kredytu 0% obstawiałem wzrost 35-40% co było bardzo nieracjonalne z mojej strony. Jeśli zaplusujesz ten wpis to zawołam cię za rok i znowu zrobimy porównanie.
#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #kredythipoteczny #gospodarka #ekonomia #finanse #kredyt2procent
Stulejman_Beznadziejny - Zawołałem was, bo rok temu obiecałem, że sprawdzimy o ile wz...

źródło: ceny mieszkań

Pobierz
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czyli sumarycznie ceny stoją w miejscu a uwzględniając inflację to nawet minimalnie spadły

@Tapirro: nie możesz tak liczyć.
Wzrost o 7 % to jest właśnie inflacja ceny mieszkań, jeżeli wynagrodzenia wzrosły też np. o 7%.
To znaczy, że ceny się nie zmieniły. Nie możesz odjąc drugi raz inflacji innych produktów.
  • Odpowiedz
@Stulejman_Beznadziejny: Ciekawym zjawiskiem obecnie jest że ceny ofertowe rosną a tranzakcyjne spadają. Do tego straszną patologią na rynku nieruchomości jest brak jego transparentności. Wyobraźcie sobie że w sklepie zamiast cen byłby mail do kasjera i trzeba by za każdym razem napisać mu na priv pytanie po ile dzisiaj masło. I do tego tą cenę trzeba by negocjować żeby załapać się na promocję.
  • Odpowiedz
@Zakimar: rok temu nie opierałem się na liczbie ludności tylko na subiektywnym poczuciu siły / ważności gospodarczej danego miasta i Łódź jawi mi się jako miasto z bardzo słabym rynkiem pracy, zniszczone i zapuszczone, z główną funkcja to bycie sypialnią dla Warszawy. Żeby porównywać to samo to w tym roku wziąłem te same miasta. W przyszłym poszerzę spis do 10 miast tak myślę
  • Odpowiedz
@Stulejman_Beznadziejny: chyba dawno nie byłeś w Łodzi. Porównujesz ceny mieszkań więc głupim wydaje się pominięcie trzeciego pod względem ludności miasta w kraju. Łódź sypialnią Warszawy nigdy nie jest i nie była, Warszawa ma swoje sypialnie w algomeracji.

Jeżdżę po Polsce wiele wiele tysięcy kilometrów. Jak dla mnie taki Poznań i np. Katowice, są o wiele bardziej zapuszczone i brzydkie, niż Łódź :P
Ste re o ty py
  • Odpowiedz
Ste re o ty py

@Zakimar: no widzisz, a Katowice które są stolicą największej aglomeracji w Polsce są pomijane w 3/4 statystyk rynku nieruchomości xD
Przyzwyczajaj się
  • Odpowiedz
Jak to wzrosły? Ja codziennie czytam @mickpl jak banka pękła, miliony mieszkan wystawione i flipperzy są już o krok od rozdawania ich za darmo.
  • Odpowiedz