Wpis z mikrobloga

Ile miesięcznie płacicie za swoje lokum?
U mnie wychodzi 950 euro za pokój ze wszystkim i mieszkam z 4 innymi osobami.
#holandia
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co ty myślisz że koszt utrzymania domu 5k miesięcznie wynosi.

@Afrobiker: No ale jednak chodzi tutaj o Holandię, op pisał o wynajmie, bo chyba raczej pokoju sobie nie kupił na własność. Więc taka cena za wynajem domu nie byłaby niczym dziwnym, właściwie to nawet dość niska.
  • Odpowiedz
@stivenus napisał dokładnie swoje lokum ( ͡~ ͜ʖ ͡°) może dla niego to wynajmowany pokój ale dla mnie to mój dom ¯_(ツ)_/¯

Ma przynajmniej porównanie kosztów ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@oknoe: ja płacę 860 euro za wszystko prócz neta, mieszkanie 3 pokojowe w bloku 2 piętrowym (jakieś 75m2), dosyć nowym, wybudowanym w 2020 roku
  • Odpowiedz
@oknoe: dom za 1600€ miesięcznie, rachunki osobno. Mieszkamy we czwórkę (każdy ma osobny pokój), co daje 400 euro od osoby, myślę, że 500 od osoby razem z rachunkami to górny pułap (wiadomo, w zimie drożej, bo ogrzewanie, w lato taniej, bo panele). Docelowo chcemy tu zostać we dwójkę i wtedy wyjdzie po 900-1000€, ale ciężko lokatorom coś znaleźć, a dopóki płacą to też nie chcę ich wywalać na ulicę, a
  • Odpowiedz
@oknoe: nie nie wyszło, tylko o mieszkanie w dobrej cenie jest naprawdę trudno w Holandii. Ja na przykład miałam to szczęście, że szefowi mojego niebieskiego bardzo zależało, żeby u niego pracował i załatwił nam dom od swojego kolegi-sąsiada. Za duży dla nas i na nas dwoje trochę drogi, ale mamy dwóch współlokatorów (nie na długo, bo oficjalnie się nie mogą zameldować, bo gemeente się nie zgodziło na mieszkanie osób spoza
  • Odpowiedz
@oknoe: tu chodzi bardziej o to, że im więcej czasu poświęcisz na szukanie, tym znajdziesz coś lepszego. Ja na swoje mieszkanie czekałem w sumie jakieś 5 lat :)
  • Odpowiedz