Wpis z mikrobloga

Robił ktoś test na strzelnicy ile desek sosnowych przebije kula wystrzelona z jakiegos glocka albo ak47? #strzelectwo
Chce sobie porownac ile brakuje strzale z łuku do takiej broni palnej
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cicha_pacha Na YT jest tego sporo. Ale tego nawet nie ma jak porównać. 9mm i 0.45 są obalające. 5,56 i 7,62 są penetrujące. A samo drewno? Mokre, suche? Jaka odmiana? Wzdłuż czy poprzek słojów...

Za dużo zmiennych żeby cokolwiek oszacować.
  • Odpowiedz
  • 0
@amath: jak jest masa pocisku to już pomijające jaki ma kształt, przez drewno przechodzi samym impetem.
Obstawiam że z 5 desek 2cm przebije taki glock
Ale nie więcej, bez przesady.
A Łuk 60 funtów i strzała o odpowiedniej wadze połowę tego maksymalnie
  • Odpowiedz
@cicha_pacha: ja strzelałem do blachy stalowej grubości jakoś ~ 10 mm, żaden hardox czy coś, zwykła blacha która walała się po garażu

na 25 metrach
5.56 ar 14,5" jak przez papier, dosłownie dziurkacz, amunicja zwyczajna
7.62 ak, przechodził ale ledwie ledwie i z amunicji z rdzeniem stalowym

no właśnie ważne jaki jest pocisk, na ten przykład jhp będzie miał zdecydowanie mniejszą penetrację przy podobnej masie pocisku, bo właśnie jest można
  • Odpowiedz
  • 0
@amath: ar mają bardzo szybkie te pociski tyle to wiem
Glock pewnie do połowy by nie przebił co nie?
A gdzie tak strzelałeś? Można sobie przynosić jakieś rzeczy na strzelnicę i do nich strzelać?
Czy tylko ludzie z pozwoleniem którzy sobie przychodzą z własną bronia
  • Odpowiedz
Można sobie przynosić jakieś rzeczy na strzelnicę i do nich strzelać?

Jak po sobie posprzątasz i nie zagraża innym dookoła to możesz sobie strzelać do czego chcesz (jeszcze mi się nie zdażyło żeby ktoś się przywalił o jakąś patelnię, pustą butle po helu czy drzwi od lanosa ;p)
  • Odpowiedz
@cicha_pacha: ogólnie tak jak wyżej, jak po sobie posprzątasz i będzie bezpiecznie to można strzelać do czego się chce :)

9x19 bez problemu przez jedne drzwi, a czasem idzie na wylot

jak jesteś z Łodzi to mogę pomóc w temacie
  • Odpowiedz
@cicha_pacha: Demolition Ranch na YT. Strzelał już chyba ze wszystkiego do wszystkiego. Na szybko patrząc na inne źródło - 9mm penetruje cztery "tubajfory", czyli jakieś 15-16cm taniej rzadkiej sosny.
  • Odpowiedz
@cicha_pacha: wiem i to ci napisałam: mój nie przebije, bo wiem z czego strzelam :D
Za to ty nie wiesz o co pytasz. Jaki kaliber? Jaki pocisk? Jaki dystans? Jakie to drewno? Czemu Glock, a nie S&W albo chociażby Reximex, CZ czy Keltec?
  • Odpowiedz