Aktywne Wpisy

Wormditt +26

źródło: 20250506_141150
Pobierz
wfyokyga +72
Dzień dobry, dziękuję że o mnie pamietaliscie i mnie godnie zastąpiliście w tematach obrazów i czołgów. Szczególnie @BBxx bo widziałem że n---------ł ostro, muszę to wszystko zaplusować. Reszcie też dziękuję i też se tęskniłem za wami. Cieplutko w serduszku dla jego gdy widział te wszystkie wpisy z pozdrowieniami (づ•﹏•)づ
#solidarnizwfyokygom
#solidarnizwfyokygom

źródło: temp_file5040782420009752059
Pobierz
Myślę o urządzeniu wspierającym opnsense, by móc je w miarę łatwo konfigurować. Do tego wsparcie wireguard, bym mógł sobie przed powrotem do domu klimę włączyć (stałe IP).
Mam grube stropy, więc na każde piętro zapewne potrzebny będzie access point (tu również mogę poprosić o poradę; chyba, że wifi z urządzenia przebije się przez dwa żelbetonowe stropy). I access pointy chcę lokalne, nie chmurowe.
#siecikomputerowe #wifi #komputery #internet #sieci #router #pytanie #informatyka #kiciochpyta
Co to znaczy access pointy chmurowe? Przejdziez z kablami między tymi stropami np wiercąc albo korzystając z jakiegoś starego komina, wentylacji? TP Link Omada ma AP z opcją mesh i one nie muszą być podłączone kablem do switcha, planuje taki pół środek do czasu poważniejszych remontów gdy takie kable poprowadzę. Choć przypuszczam że to na tyle dobrze działa że nawet nie trzeba
@djmentos to samo co wyżej, prosiłbym o konkretny modele.
@Saeglopur - chodzi o to by tym zarządzać lokalnie a nie przez chmurę. Chcę odpalić klimę przez telefon by schłodziła pomieszczenie, to wolę wbić na swój serwer i tak ja aktywować a nie przez g---o chmury, które nie są os i jak zamkną (albo karzą sobie płacić miliony monet) to zostanę ze zwykłym
@ch4k4l4k4: No to o to chodzi, to ja niestety ciągle na Tuya bo od tego zaczełem i mam rozproszone w 4 budynkach i niby chce przejść na lokalny HomeAssistant ale troche sie obawiam dłubania przy tym więc myśle o Homey bo to jednak takie bardziej
Jeśli dobrze widzę, to do RB750gr3 musiałbym dokupić switcha, bo ma tylko 4 wyjścia a ja potrzebuję 6 po kablu.
@malkontent2023 - pytanie co dokładnie od ubiquiti, bo oni packów jak Alta nie mają. Swoją drogą poczytam o tym starter kicie od