Wpis z mikrobloga

Mam łącze symetryczne 1000/1000 Mb/s. Po kablu maksymalnie 6 urządzeń, a po wifi do 20 urządzeń.
Myślę o urządzeniu wspierającym opnsense, by móc je w miarę łatwo konfigurować. Do tego wsparcie wireguard, bym mógł sobie przed powrotem do domu klimę włączyć (stałe IP).
Mam grube stropy, więc na każde piętro zapewne potrzebny będzie access point (tu również mogę poprosić o poradę; chyba, że wifi z urządzenia przebije się przez dwa żelbetonowe stropy). I access pointy chcę lokalne, nie chmurowe.

#siecikomputerowe #wifi #komputery #internet #sieci #router #pytanie #informatyka #kiciochpyta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ch4k4l4k4: Podopisuję się pod fachowcem dktr wyżej
Co to znaczy access pointy chmurowe? Przejdziez z kablami między tymi stropami np wiercąc albo korzystając z jakiegoś starego komina, wentylacji? TP Link Omada ma AP z opcją mesh i one nie muszą być podłączone kablem do switcha, planuje taki pół środek do czasu poważniejszych remontów gdy takie kable poprowadzę. Choć przypuszczam że to na tyle dobrze działa że nawet nie trzeba
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr: a mógłbyś konkretne modele polecić?
@djmentos to samo co wyżej, prosiłbym o konkretny modele.
@Saeglopur - chodzi o to by tym zarządzać lokalnie a nie przez chmurę. Chcę odpalić klimę przez telefon by schłodziła pomieszczenie, to wolę wbić na swój serwer i tak ja aktywować a nie przez g---o chmury, które nie są os i jak zamkną (albo karzą sobie płacić miliony monet) to zostanę ze zwykłym
  • Odpowiedz
@ch4k4l4k4: RB750gr3 na router, na którym se odbierzesz publiczny adres IP, zrobisz NAT, dhcp, wireguard i co tam se jeszcze wymyślisz. Na radio cokolwiek - jak chcesz aby sensownie działał roaming to patrz aby AP wspierały 802.11r/k/v a nie bełkot marketingowy pod nazwą "MESH" który nic nie znaczy. Ubiquiti U6 LITE w kanale 80 MHz w ac/ax zrobi około 700 Mbitów.
  • Odpowiedz
chodzi o to by tym zarządzać lokalnie a nie przez chmurę. Chcę odpalić klimę przez telefon by schłodziła pomieszczenie, to wolę wbić na swój serwer

@ch4k4l4k4: No to o to chodzi, to ja niestety ciągle na Tuya bo od tego zaczełem i mam rozproszone w 4 budynkach i niby chce przejść na lokalny HomeAssistant ale troche sie obawiam dłubania przy tym więc myśle o Homey bo to jednak takie bardziej
  • Odpowiedz
kup sobie caly zestaw od ubiquiti lub alta labs nfr pack gdzie masz router, switch i 2 AP. Konfiguracja bajka i wszystko smiga a nie kombinuj z mikrotikami i pierdylionem urzadzen roznych firm - nie ma to sensu.
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr: najbardziej mi zależy by na kablu wykorzystać jak najwięcej łącza. Wifi dla mnie jest tylko dodatkiem, by w domu lapki czy tel przełączyć na sieć domową.
Jeśli dobrze widzę, to do RB750gr3 musiałbym dokupić switcha, bo ma tylko 4 wyjścia a ja potrzebuję 6 po kablu.

@malkontent2023 - pytanie co dokładnie od ubiquiti, bo oni packów jak Alta nie mają. Swoją drogą poczytam o tym starter kicie od
  • Odpowiedz
@ch4k4l4k4: zawsze to kwestia pieniedzy:) jesli chodzi o UBI to mialem w sumie nadal mam U6/lite i dzialalo to dobrze chociaz od dawna nie ma aktualizacji firmware bo na sile firmuja swoja linie wif7 -u7/lite/long range. Co do alfy to zawsze mozesz dokupic dodatkowy AP6/pro w zaleznosci od potrzeb. Trik jest taki ze warto sie zareejstrowac u nich na stronie i w tedy lokalny dytrybutor sie kontaktuje z toba i
  • Odpowiedz