Wpis z mikrobloga

@noob_biznesu ciekawy jestem opini ale jesli cięgnie cie w stronę magazynu to zly wybor. Za drogo, za stara technologia.
Te huaweje sa bardzo chodliwe jako uzywane bo bardzo dobry sprzet.
Tyle dobrze ze ich nowsze baterie sa kompatybilne wstecz.
  • Odpowiedz
@noob_biznesu: Ja sobie tydzień temu założyłem falownik deye z bateriami v-taca i panelami osda za całość zapłaciłem 50 tys brutto (10kwp paneli i 19.2kWh baterii mogę dodać jeszcze drugie tyle baterii za 7000zł/9,6kWh) i od tego odejdzie 23 000zł z dofinansowania.
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo: dzięki za konkretną odpowiedź, to jest trop którego szukałem, tylko ciekawe czy to jest kompatybilne z moim falownikiem, bo ceny wyśmienite w porównaniu z Luną
  • Odpowiedz
@noob_biznesu: problemem będzie że ten Huawei niech pracować z bateriami innymi od luny. Ja zamówiłem do siebie teraz Falownik solis i czekam na dostawy stack 100 od dyness - magazynu energii
  • Odpowiedz
@noob_biznesu: kupić Huawei tylko taniej:)
Do Huawei nic innego nie podepniesz

Ale popatrz z drugiej strony - znajdź alternatywę która ma 10 lat gwarancji, producent jest stabilny i nie zniknie jak zaczną mu baterie płonąć, producent opłaca serwis gdyby była potrzeba.

To kosztuje, ale mnie na przykład nie stać na ryzykowanie zakupu taniego sprzętu
  • Odpowiedz
Masakra z tymi cenami. Co prawda inny rodzaj magazynu i samoróbka - ogniwa LifePO4 i obudowa od chińczyka to około 6 tysięcy złotych za ~15 kWh. Ja wiem, że pewnie jest to niższej jakości, ale za takie pieniądze jak to przestanie działać po iluś latach to kupi się drugi, a i tak będzie taniej.
  • Odpowiedz
@noob_biznesu: no to jeśli zostaję Huawei to wyjścia nie ma
Dtsu666 czyli licznik
Moduł DCdc do luny+ baterie (do 3 na jeden moduł DCdc)

Jest drożej niż wynalazki ale ma też swoje większe i mniejsze plusy

Kompletny magazyn z licznikiem da się kupić za 21k
  • Odpowiedz
Ja wiem, że pewnie jest to niższej jakości, ale za takie pieniądze jak to przestanie działać po iluś latach to kupi się drugi

@endrju_pl: każdy ma prawo własnego wyboru. Powiedz tylko co zrobisz jak się okaże że po roku nie ma 15kwh tylko 2kwh ?
Albo dom spłonie a ubezpieczyciel oczywiście nie wypłaci odszkodowania?
  • Odpowiedz
@noob_biznesu: sprawdź jeszcze zestawy retro fit, czyli same inwertery z smartmeter (2 kpl.) do podłączenia magazynów z istniejącą instalacją pv. Przed założeniem upewnij się w OSD czy przyjmą, teoretycznie taki układ jest kompatybilny ale ENEA chce podania "integratora" w przypadku 2 i więcej przetwornic.
  • Odpowiedz