Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 161
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 35
@bugzer ja to uwielbiam w Holendrach. Tutaj dziani ludzie przyjeżdżają do pracy rowerami (nie muszą odpalać swojego elektryka na 3km drogi, nawet jak mają 10km to pakują się na rowery).
  • Odpowiedz
@bugzer jest też coś takiego jak bieda umysłowa. Problem też masz taki, że zarabiasz na b2b, zapewne urlopy masz bezpłatne, także urlop = mniejsze wynagrodzenie. Zapewne masz oszczędności (ciężko nie mieć przy takim dochodzie). Auto nie każdy potrzebuje, ale spokojnie możesz jeździć na wakacje, stać Cię na to xD

I są różne typy ludzi - jedni będą oszczędzać, zarządzać budżetem, odkładać, inwestować, nadpłacać kredyt hipoteczny itd. Inny będzie zerować wypłatę, ewentualnie
  • Odpowiedz
@bugzer: jakim cudem zarabiasz 17k i zadajesz pytania na poziomie dziecka z podstawowki, które dopiero poznaje świat?

@PodniebnyMurzyn: Może jest zajebisty w tym, co robi i za co mu płacą, a słaby w całej reszcie?

Hiperfokus to błogosławieństwo i przekleństwo zarazem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bugzer: no to nie czujesz że masz większe możliwości czy o co chodzi
Nie czujesz że oszczędności się powiększają? @PodniebnyMurzyn no bez kitu co za bambik style pytanie gościa
Ja też mimo oszczędności nie myślałem nawet o wyjeździe gdziekolwiek, trochę to przereklamowane poza tym nie wiedziałbym co robić na takich wczasach, potem czułbym że czegoś nie widziałem, a i tak przekonałbym się że ludzie żyją tam tak samo tylko
  • Odpowiedz
  • 111
@bugzer: mam znajomego, który zarabia 5-6k. Jest jakimś masażystą niepełnosprawnych czy coś a mimo to jeździ nówką Audi Q5, ma dom na przedmieściach miasta 200k i lata na wakacje (Hiszpania/Włochy/Grecja) 3x w roku. Sekret? Starzy mają zakład produkcji smrodu i eksportują na rynki UE jakiś szajs. Kupili mu chatę, leasing auta jest na firmę i opłacają mu wszystkie większe wydatki typu remonty, sprzęt do domu itp. On wydaje tylko na
  • Odpowiedz
@bugzer no więc możesz wyciągnąć z giełdy wszystko i kupić sobie nowe Audi. W czym problem? Jedni żyją tu i teraz inni oszczędzają do grobu. Każdy ma inny priorytet. O ile nie wpadają w spiralę długów i potrafią zarządzać sowim budżetem to niech kupują co chcą. Na starość umrą tak czy tak a dzieciom… dziecku* zostawia jedno mieszkanie czy tam dom i dużą szansa że partner/partnerka ich dziecka też wniesie do
  • Odpowiedz
@bugzer: czekaj, czyli dziwisz się ludziom że mają przedmioty których ty nie masz (choćbyś mógł) bo wolisz inwestować na giełdzie zamiast je kupić? A ci co zarabiają 5 koła to pewnie kombinują, remonty i resztę ogarniają też samemu, samochód kupią sobie walnięty i naprawią. Poza tym dom w powiatowym kosztuje tyle co mieszkanie w wojewódzkim, także coś za coś. Życie w wielkim mieście w kurniku albo salony w powiatowym
  • Odpowiedz
@bugzer: zarabiam mniej od Ciebie na uop i niczego sobie nie żałuję, a i tak większość (ponad 50%) wypłaty oszczędzam. Po co mam chomikować prawie wszystko co zarabiam i odbierać sobie radość z życia a potem mieć takie bolączki jak Ty. Równie dobrze dziś lub jutro mogę zginąć, wolę z myślą że trochę skorzystałam z życia
  • Odpowiedz
@bugzer: życie trzeba przeżyć a nie wegetować bo będzie na kiedyś, nigdy nie wiesz kiedy coś ci się trafi i się okaże że nic nie zobaczyłeś, nic nie miałeś, nic nie doświadczyłeś w życiu bo tylko kasę ciułałeś a tej se do grobu nie weźmiesz i tak. Wiadomo że nie ma co skakać ze skrajności w skrajność i rozwalać wszystko co się ma. Cześć wydać i cześć oszczędzać. Smutne życie
  • Odpowiedz
@bugzer w jednym odcinku ta para z obrazka sprzedawała jakieś działki, które mieli w spadku, była mowa o milionie złotych. Wystarczy, więc że ktoś z rodziny da Ci spadek i będziesz mógł żyć na ich poziomie.
  • Odpowiedz