Wpis z mikrobloga

W szkole na historii zawsze denerwowało mnie to, że praktycznie nie uczono o XX w., bo brakowało czasu albo nadchodziły wakacje. Nie wiem kto tak wymyślił tę podstawę programową. Większość czasu nauki o starożytności, a historia ostatniego stulecia po łebkach. A potem dziwić się, że mamy społeczeństwo, które nie zna podstaw.

#szkola #przemyslenia #gimbaza #licbaza
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrSzakal sugerowanie, że to nie było specjalnie xD to samo wos - w kółko ilu mamy posłów i senatorów, jak działają wybory, ile lat ma kadencja prezydenta, kto wygrał PIERWSZE CZĘŚCIOWO WOLNE WYBORY (jakby to miało jakiekolwiek znaczenie), wymień prezydentów Polski po PRLu. Ani słowa o lobbingu, ani słowa o prawie pisanym pod koncerny, ani pół słowa o sterowanej walce klasowej, ani ćwierć słowa o takiej jednej nacji, która dziwnym trafem
  • Odpowiedz
Do tego jak wciskają nam kit o wielkiej Polsce. "Zobaczcie jakim byliśmy ogromnym krajem". Kazachstan też jest teraz wielki i Mongolia a wolałbym w Danii mieszkać
  • Odpowiedz
@MrSzakal:
Ale czemu masz się uczyć historii od d--y strony? Najpierw chcesz mieć wynik wojny a potem dlaczego wybuchła?
Przecież historia to większości jest ciąg przyczynowo-skutkowy i nauka wyciągania wniosków z podobnych wydarzeń wcześniej.
W teorii miałbyś to możliwe gdyby 1 nauczyciel jechał ten sam przedmiot przez większość szkoły, bo wtedy pomijając jakieś powtórki na początku roku nie trzeba by j---ć tego samego od nowa bo może poprzedni nauczyciel był
  • Odpowiedz
  • 24
@Methes OPowi chodziło o to, że najświeższej historii nie ma prawie w ogóle. Sam pamiętam, że w gimbazie było to tak, że w 3 klasie doszliśmy do czasów ok 18-19w. Zanim była 2wś to już była końcówka roku szkolnego. 2 lekcje z czasów PRL i koniec nauki. A potem w szkole średniej od nowa uczenie o Mezopotamii i pod koniec szkoły znowu dojście do czasów PRL na koniec roku szkolnego, gdzie
  • Odpowiedz
@MrSzakal: Mi się wydaje, że jest to celowe, bo podkopałoby to mity na których opierają się wszyscy politycy.

- Niemcy w '39 nie zaatakowały z zupełnego zaskoczenia (na historii nie mówi się o tym jak wyglądały lata przed wojną)
- Nie byliśmy taką bezpieczną ostoją dla żydów jak opowiadają politycy (bo ich zwyczajnie deportowaliśmy w '68)
- PRL była c------m, ale funkcjonującym państwem (to nie była dzisiejsza Korea Północna)
-
  • Odpowiedz
@Nano22: Ja wiem o co mu chodziło. Ale tak jak napisałem, nie możesz uczyć się historii najnowszej nie znając historii. Tak samo jak raczej nie będziesz uczył się całek jak nie umiesz dodawać.
I nie wiem jak u OP, ale w moim Liceum był podział że Historia jest do 1989 +- (upadek ZSSR ogólny). A historia Polski po 1945 dodatkowo była głównie na WoS.
  • Odpowiedz
@MrSzakal: klasyka. w podstawówce "od starożytności dokąd zdązymy". potem w gimbazie "od starożytności dokąd zdążymy". i potem w licbazie jeszcze raz "od starożytności dokąd zdążymy". historia najnowsza? jakieś koree, wietnamy, afganistany, falklandy, bałkany czy wojny w zatoce ? a po co to komu...
  • Odpowiedz
  • 0
@MrSzakal o Histroii II wojny światowej nanauczylem sie z Call Of Duty, Kompanii Braci, Discovery/National Geographic i książek Wołoszańskiego....
  • Odpowiedz
@MrSzakal: niestety, ale co to za zdziwienie w modelu pruskiej edukacji, gdzie jedyne co się liczy to wykuć na blachę i tyle. A to czego uczą a czego nie to można się rozpisywać, tak samo jak to w jaki sposób uczą. Oraz to jaki jest sam poziom edukacji nauczycieli
  • Odpowiedz
Nie byliśmy taką bezpieczną ostoją dla żydów jak opowiadają politycy (bo ich zwyczajnie deportowaliśmy w '68)

@AgresywnyKaloryfer: to chyba trochę mieszanie zupełnie różnych tematów. Ostoją Polska była przez 2 WŚ, gdzie Żydów zewsząd wypie.dalano, a u nas se siedzieli niczym kleszcz na sutku.

Zaś w '68 rządziły komuchy. Nie jest fair obciążać Polaków jako całość za cokolwiek co się wtedy działo, bo od zwykłych ludzi wuja zależało, elity nam wybito,
  • Odpowiedz
Komunizm był c-----y - ale nie było tak, że Marks wprowadził go siłą na świecie (rewolucja przemysłowa tak dojechała społeczeństwo, że to wydawał się dobry wybór).

@AgresywnyKaloryfer: przeczytaj sobie może co pisał Marks. Mianowicie, że p-----c jest niezbędna aby wprowadzić komunizm "w początkowym etapie" - w końcu musisz najpierw odebrać ludziom majątki.
Także owszem, był wprowadzany siłą poprzez rewolucję. Czyli podpalenie negatywnych sentymentów ludności. Owszem, te sentymenty były umocowane w
  • Odpowiedz
@MrSzakal: Uważam, że jakkolwiek górnolotnie to nie brzmi, jest to pole działania tzw. polityki historycznej. Teraz, patrząc z bezpiecznej perspektywy 200 lat można sobie mówić, że rusyfikacja zła, powstanie styczniowe dobre, Napoleon dla Polaków dobry etc. Teraźniejszość dzieje się znacznie szybciej, niż bezwładna edukacja jest w stanie przetwarzać. Aktorzy, których występ najnowsza historia ma oceniać jeszcze są w grze, łączą nas z nimi stosunki dyplomatyczne, istnieją aktywne grupy polityczne dążące
  • Odpowiedz