Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Chcieliśmy obejrzeć dom. Jak zwykle oferta przez biuro nieruchomości, więc na starcie podpisana umowa i oczywiście prowizja od obu stron.
Dom nam się spodobał i chcieliśmy go kupić. Niestety negocjacje prowadzone przez biuro były nieskuteczne (tak w skrócie chcieliśmy niższą cenę ze względu na kilka usterek, na które nam zwrócił uwagę specjalista od odbiorów lokali, którego ściągnęliśmy na oględziny). A właściciele (podobno) nie chcieli zejść poniżej jakiejś tam kwoty.
Negocjacje trwały kllka tygodni, ale nic z nich nie wynikło. Właściciel na tyle się wkurzył współpracą z biurem, że wypowiedział umowę z biurem.
Po miesiącu znaleźliśmy ten sam dom, ale wystawiony już bezpośrednio.
Ponieważ nadal mamy ważną umowę z biurem (mają prawo do prowizji nawet rok po zakończeniu), to w sumie nie wiedzieliśmy czy w ogóle dzwonić.
Zadzwoniliśmy, okazało się, że właściciele nie wiedzieli o usterkach, które zgłosiliśmy i generalnie ten przepływ informacji był dość słaby.
Wygląda na to, że uda nam się dogadać.
I teraz niby mamy zapłacić prowizję w przypadku doprowadzenia do zawarcia umowy kupna-sprzedaży, tylko, że biuro nie pomogło nam dopiąć tej umowy.
Są wyroki sądów, które każą płacić prowizję, bo pośrednik skojarzył klienta z właścicielem, ale oczywiście cebula motzno, więc zastanawiamy się czy tym chu*kom się należy ta kasa, skoro jedyne co zrobili to otworzyli drzwi i w watpliwy sposób prowadzili niby "negocjacje".
Jakby miał ktoś do polecenia jakiegoś prawnika z #lodz to dajcie znać.
Dodaje święty tag #nieruchomosci (mam nadzieję, ze mick wybaczy) i #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atomic_Cookie

Przeczytałeś to uważnie? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Na każdą "okazaną" / skojarzoną nieruchomość jest rok karencji jeśli chodzi o transakcję poza biurem.

Musi minąć rok od tego momentu, żeby móc ominąć prowizję.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ej a tak z ciekawości jak to wygląda w ogóle? Skoro dom jest wystawiony bezpośrednio to skąd pośrednik będzie wiedział że to wy kupiliście a nie ktoś inny? Jakby przecież to brzmi absurdalnie głupio a przecież sprzedający (o ile nie ma też umowy z pośrednikiem) nie musi chyba informować pośrednika komu sprzedał sam dom? XD
  • Odpowiedz
@malinq: fakt racja, nie pomyślałem o tym XD niemniej dalej to brzmi absurdalnie głupio i im to tylko splunąć by się należało w takim przypadku
  • Odpowiedz
@malinq: można nabyć nieruchomość bez wpisu do ksiegi wieczystej - tylko radziłabym wcześniej zadzwonic do nortariusza i upewnić sie co i jak. W google na szybko znalazłam takie info jak na zdjeciu.
A z pośrednikiem niech się umawiają na oglądanie do konca trwania umowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
juz_usma - @malinq: można nabyć nieruchomość bez wpisu do ksiegi wieczystej - tylko r...

źródło: 1000020444

Pobierz
  • Odpowiedz
@json-derollo: Raz poszedłem do pośrednika i podpisałem umowę. Po kilku minutach wczytałem się w punkty i kazałem ją przy mnie zniszczyć w niszczarce. To było jak cyrograf z diabłem, Niezależnie co bym kupił musiałbym im płącić.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli sytuacja wyglądała tak, że pośrednik źle wykonywał swoje obowiązki, wprowadzał w błąd, a nawet utrudniał sfinalizowanie transakcji, to pewnie tę umowę można podważyć i ominąć pasożyta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
przykładny-innowator-65: O rany, typowa historia z polskim rynkiem nieruchomości… Niestety, sytuacja nie jest czarno-biała — ale spróbujmy ją ogarnąć.
Co mówi prawo:

Wszystko zależy od treści umowy pośrednictwa, którą podpisaliście z biurem. Kluczowe są tam zwykle zapisy o:

Wyłączności — jeśli podpisaliście umowę na wyłączność, to nawet jeśli kupicie ten dom sami, biuro może rościć sobie prawo do
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Yuri_Yslin kilka rzeczy, z wiadomych to cyklinowanie parkietu na całej powierzchni (ok 120-130m), malowanie, serwis okien itp
Z tych, które wyszły na oględzinach to m.in: uszczelnienie okna tarasowego, ale coś więcej niż wymiana uszczelki, bo widać, że ktoś to robił i są nadal podcieki i ślady na ścianie.
Wyszło, że coś z docieplaniem od strony dachu, bo temperatura w dwóch pokojach w narożnikach dużo niższa niż w reszcie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: IMHO przeceniasz możliwości tego pośrednika. Klient wypowiedział umowę, a pewnie nawet mając ją w ofercie, pośrednik ledwo kojarzył tę nieruchomość. A żeby regularnie sprawdzać księgi wieczyste wszystkich dawnych klientów, to wymagałoby od nich dużego wysiłku. A na pewno są już zmęczeni samym otwieraniem drzwi do mieszkań.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): §4
1. ZAMAWIAJĄCY za wykonanie przedmiotu niniejszej umowy tj. doprowadzenie do zawarcia przez ZAMAWIAJĄCEGO:
a) umowy kupna - sprzedaży nieruchomości zobowiązuje się do zapłacenia POŚREDNIKOWI wynagrodzenia w wysokości: (2 % + VAT) 2,46% brutto, wartości ceny transakcji brutto na rzecz POŚREDNIKA, najpóźniej w terminie 7 dni od zawarcia umowy sprzedaży nieruchomości, z zastrzeżeniem §4pkt 2.
2. W przypadku poprzedzenia zawarcia umowy sprzedaży umową przedwstępną ZAMAWIAJĄCY zobowiązuje się do zapłaty na
  • Odpowiedz