Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #aliexpress #tuning
Stoję przed koniecznością wymiany jednego z reflektorów w aucie (bixenon). Koszt najtańszej u----i jaką znalazłem 1500zł. Pan Chińczyk taniej oferuje komplet nowych, wypasionych lamp LEDowych. Nawet znane firmy jak np. VLand oferują komplet w niewiele wyższej cenie. Haczykiem jest tutaj brak homologacji i ewentualne 25lat lub 100zł kary za posiadanie takich lamp (o ewentualnym wypadku nie wspominając). Macie jakieś doświadczenia lub pomysły jak sobie poradzić z taką zagwozdką?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hemo: jak uszkodzona jest lampa? Ostatnio w Avensisie T27 miałem uszkodzony moduł świateł LED postojowych. Jak udzkodzony w lewej to nie działał także w prawej. Nowa lampa w zamienniku 950 zł. Teoretycznie lampa nie rozbieralna. Zadzwoniłem do gościa, który kiedyś przekładał mi lampy do nowych obudów w S-Klasie (połamane uchwyty) i ogarnął mi to za 250 zł + 50 wysyłka w dwie strony.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@vlodek2532 @prezeees : Uszkodzone wnętrze (ten czarny plastik który jest przy okazji obudową, całkowicie odprysnął i jest spora dziura a nie pęknięcie). Stworzyła się nieszczelność i zbiera się dużo pary. Dwumiesięczna lampa wyładowcza dzisiaj mi poszła i wolałbym nie musieć zmieniać żarówki za 200zł po to żeby za dwa miesiące robić to znowu stąd poszukiwania alternatyw.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@vlodek2532: Wygląda na to, że właśnie coś takiego uległo uszkodzeniu. Hm. Z tym serwisem brzmi to zachęcająco ale auto byłoby wyjęte z obiegu przez dobry tydzień. Przy okazji uchwyt tego reflektora jest też pęknięty ale zakładam, że dla takiego serwisu to byłby najmniejszy problem. Zapytam ich o wycenę. Jeśli zmieszczą się w 1000zł za oba reflektory (ten drugi tylko do polerowania, ewentualnie regeneracja odbłyśnika) to brzmi to jak gra warta
  • Odpowiedz
@Hemo ten element jest z uchwytami. Więc wymieniając go w większości aut zyskujesz nowe uchwyty. Zakłady takie rzadko polerują przy takich pracach reflektory. Czemu? Lampa jest otwierana przez rozklejenie i wstawiają nowe klosze bo te do s-klasy w-221 kosztują około 250-300 zł nowe. To tyle co polerka lub nawet mniej w zakładzie wystawiającym legalnie faktury na usługi.
  • Odpowiedz
@prezeees: u mnie wszystko pięknie działa do momentu gdy chcę włączyć światła drogowe. Lewa lampa nie reaguje na drogowe. Światła do jazdy dziennej w porządku. Focus Cmax 2005 rok.
  • Odpowiedz