Wpis z mikrobloga

Dorosłość to jest wtedy kiedy uświadamiasz sobie, że ten kraj to jeden, wielki korupcyjny układ dziadów, które poustawiały się w latach 90. i na początku 00. Dosłownie wszystko jest tu robione pod ich doraźny interes, a po nich choćby potop XD

#nieruchomosci
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl Szlachta „przepiła” Polskę to publicystyczne określenie, odnoszące się do negatywnej roli, jaką odgrywała szlachta w upadku Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Nie chodzi tu dosłownie o a-----l, choć rozrzutny styl życia i pijaństwo rzeczywiście były problemem, ale raczej o polityczne, gospodarcze i społeczne błędy szlachty, które doprowadziły do osłabienia i w końcu upadku państwa.

Kluczowe problemy:
1. Liberum veto – każdy poseł mógł unieważnić sejm, co prowadziło do anarchii i paraliżu państwa.
2.
kamil-tumuletz - @mickpl Szlachta „przepiła” Polskę to publicystyczne określenie, odn...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@mickpl dlatego ja już dawno przestałem wiązać z tym krajem jakąkolwiek przyszłość. Wpadam w lato na trochę, posiedzę sobie z mamą, posiedzę z kumplami, wycziluje, ale mieszkać czy pracować tu? Nie dziękuję, postoje.
  • Odpowiedz
@mickpl:
No ten układ to totalny beton ale jak przyjdzie ktoś nowy to albo:
1) nie jest nowy tylko stara gęba ale wypromowana na potrzeby bycia nowym: petru, kukizy, palikoty
2) skrajny lewak zamordysta
3) skrajny prawak zamordysta
4) po cichu zostanie przekupiony, skorumpowany i porzuci pierwotne wartości
5) znudzone bogate dzieciaki
  • Odpowiedz
@stanleymorison no tak, szalony ja który chciał mieszkać w kraju z wydolną służba zdrowia, nieruchomościami na które nie trzeba się kredytować pod korek na 30 lat czy uczciwym systemem prawnym czy podatkowym. Gdzie za uczciwą pracę Masz szansę na godne życie. Masz rację, moje oczekiwania były dalece przestrzelone, powinienem się cieszyć, że jeszcze nie każą sobie płacić za oddychanie.
@BeardyQ chyba nie mieszkałeś nigdy w żadnym innym kraju, co?
  • Odpowiedz
@szczupi28: no ale zaraz zejdą się antynatalisty, że przecież swoje mieszkanie nie doprowadzi do tego, że zwiększy się ilość urodzen BO NA ZACHODZIE TO NIE DZIAŁA
XD
  • Odpowiedz