Aktywne Wpisy
walicwasss +1127

źródło: temp_file3276111328134449673
Pobierz
Snusmumriken1990 +318
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file3276111328134449673
PobierzWykop.pl
Sprzedałem na Allegro Lokalnie dysk – w pełni sprawny, przed wysyłką wszystko dokładnie sprawdziłem. Teraz kupujący twierdzi, że dostał „inny” dysk i żąda zwrotu pieniędzy. Dysk który sprzedałem miał przepracowane 83h a dysk który "dostał" ma przepracowane 1300h.
Odpisałem mu już kilka razy, że wysłałem dokładnie ten dysk, który kupił. Napisałem też, że jeśli uważa, że został oszukany, ma prawo zgłosić sprawę na policję. Jednocześnie poinformowałem go, że jeśli nie przestanie rozpowiadać oszczerstw na mój temat, to jutro sam złożę zawiadomienie o próbie wyłudzenia.
Dodatkowo mam wiadomości z OLX, w których sam napisał, że posiada już jeden uszkodzony dysk. Mam wrażenie, że próbuje coś przekręcić i wmanewrować mnie w zwrot, mimo że wszystko zrobiłem zgodnie z umową.
Macie jakieś rady, co jeszcze mogę zrobić w tej sytuacji? Może ktoś miał podobny przypadek?
#pomoc #pomocy #pomocprawna #allegro #allegrolokalnie #policja #przegryw #wykopefekt #corobic #pytaniedoeksperta #olx #oszustwo #corobic
źródło: Zrzut ekranu 2025-03-24 172125
PobierzLata już tam nic nie sprzedawałem. Wolałem jednak allegro od olx, bo dawałem od 1 zł licytację i sprzedawałem coś bez zbędnych telefonów. Na olx coś wystawisz, to ciągle ktoś dzwoni. Wolałem zapłacić prowizję i mieć święty spokój. Ale że teraz allegro uważa, że
Reklamację musisz rozpatrzyć w ciągu 14 dni, inaczej Allegro wypłaci kasę z Protekta i cię obciąży (brak odpowiedzi równoznaczny jest z uznaniem roszczenia w całości). Możesz poprosić kupującego o odesłanie produktu w celu diagnostyki, ale termin na odpowiedź liczy się od zgłoszenia.
A jeżeli chodzi o ten tekst "Allegro osądzi" to w Polsce wymiar sprawiedliwości sprawują niezależne i niezawisłe sądy. Allegro póki co jeszcze sądem nie jest i nie ma
źródło: image
PobierzAllegro nie obciąży cię, jak w terminie odrzucisz reklamację. Pilnuj terminów. Odrzucenie musi być jednoznaczne (czyli musisz napisać "odrzucam reklamację" lub coś w tym stylu).
Dobrze jest też jakoś uzasadnić przyczynę odrzucenia, ale nie jest to obowiązkowe.
Rozważ złożenie zawiadomienie na policji o próbie oszustwa. Oszustwo jest przestępstwem bez względu na kwotę.
A co do odrzucenia, to w takim przypadku właściwym jest poinformowanie kupujące, że nie jest to twój towar i reklamację pozostawia się bez rozpatrzenia.