Wpis z mikrobloga

Czy mogę wlecieć do USA jeśli mam vize turystyczną w starym paszporcie, wiza na 10 lat od 2015-2025 do lipca niby ważna. Ale to było zanim Trump zniósł wizy dla Polaków.
A m--f amerykanka mnie namawia na wyjazd do New York w maju na tydzień.
Nowy paszport mam bez tej wizy,
A stary paszport mi w rogu przecieli ale wiza jest nienaruszona na szczęście.

#uk #usa #podroze #podrozujzwykopem #pytanie
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@1iostatni: no ja mogę pojechać na tej wizie 6 miesięcy non stop w roku.

A to co Trump zrobił to dał bodajże 3 miesiące darmowego pobytu dla nowych co nie mają tych starych wiz jak ja

Więc dlatego pytam bo moja wizja ma inne zasady te stare jeszcze.
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: usunalem bo nie odnalazlem sie w tym belkocie co piszesz w poscie. Wiec krotko.

Wizy nie trzeba do USA dla polakow, Wypelniasz ESTA przed wjazdem do USA, kilka dni/tyg przed wylotem.
Wiza co masz w starym paszporcie masz wazna ale jest ci do niczego niepotrzebna gdyz wizy dla obywateli Polski zostaly zniesione
  • Odpowiedz
@1iostatni: ale czemu męczysz dupę swoimi wysrywami, jeśli nie ogarniasz? Ja akurat nie mam problemu żeby zrozumieć, o co gościowi chodzi.

ESTA pozwala na wjazd na bardziej ograniczony czas, wymaga rejestracji i opłaty. Wiza "tradycyjna" pozwala na dłuższy okres pobytu, wielokrotnie, nie wymaga kolejnych opłat. Dlatego jest to istotne, bo możesz być dłużej, nie bawisz się w formalności i nie płacisz.
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: W przypadku promesy wizowej jeżeli paszport stracił ważność wcześniej niż posiadana w nim wiza, mogą Państwo nadal podróżować do Stanów Zjednoczonych na jej podstawie, o ile nie została ona zniszczona lub anulowana. W takim przypadku należy podróżować z dwoma paszportami – starym z ważną wizą oraz nowym. Wiza nie może być przedziurkowana podczas anulacji starego paszportu (na co należy zwrócić uwagę podczas wymiany paszportów).

https://www.serwiskonsularny.pl/wizy-do-usa/#:~:text=W%20przypadku%20promesy%20wizowej%20je%C5%BCeli,z%20wa%C5%BCn%C4%85%20wiz%C4%85%20oraz%20nowym.
  • Odpowiedz
  • 0
Wiza "tradycyjna" pozwala na dłuższy okres pobytu, wielokrotnie, nie wymaga kolejnych opłat. Dlatego jest to istotne, bo możesz być dłużej, nie bawisz się w formalności i nie płacisz.

@salo91: no dokładnie o to mi chodziło,
Skoro mam wizę na 10 lat to chciałem się upewnić że jest ona prawnie dalej ważna mimo zmian wizowych dla Polaków,
Bo po co miałbym korzystać z tej gorszej nowej procedury skoro mam lepszą wizę
  • Odpowiedz
@adamsowaanon słyszałam, że UK, Niemcy i jakiś inny kraj europejski rekomenduje sprawdzenie wiz i innych dokumentow przed podróżą do USA, wynika to z faktu że kilka osób było zatrzymanych na granicy, przetrzymani w celach itp (jak wczytałam się w temat to wyszło, że kilka z nich pracowało na wizie turystycznej, także trochę strzelali sobie w kolano). Ciekawi mnie zatem jak to wygląda na żywym organizmie :)
  • Odpowiedz