Wpis z mikrobloga

Dział Zagraniczny to moje odkrycie roku. Gorąco polecam ostatni materiał o złapaniu w Polsce mafii kłusowniczej, która wywoziła do Włoch chronione ptaki. Jak się okazuje, w kraju nadal się je nielegalnie spożywa (coś jak zabijanie nosorożców dla rogów).

Znalezisko:
Zabić drozda: Włoscy kłusownicy w Polsce

#polska #wlochy #prawo #ornitologia #ptaki #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
Logytaze - Dział Zagraniczny to moje odkrycie roku. Gorąco polecam ostatni materiał o...

źródło: Screenshot 2025-03-24 at 12-16-45 Zabić drozda (Dział Zagraniczny Reportaż#039) - YouTube

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Logytaze: a znam i słucham czekam każdego czwartku, szczególnie od wróciła "stara forma" materiałów czyli trwają koło 1h a nie 5 min skrót jak dla dzieci
  • Odpowiedz
@Logytaze: Dzięki za tę wrzutkę, jeden z ciekawszych reportaży, jakie ostatnio słuchałem. Jestem w ciężkim szoku, jak bardzo zakorzeniony w ich kulturze jest ten proceder. Trochę to dla mnie niezrozumiałe, że ludzie oburzają się (słusznie) na strzelanie do bocianów w Libanie, natomiast kłusownictwo na wróblakach w krajach basenu Morza Śródziemnego jest zasadniczo przemilczanym tematem.
Polecam zajrzeć na instagrama CABS, gdzie regularnie publikują nagrania z rozbijania siatek kłusowniczych w tamtym rejonie:
  • Odpowiedz
@Logytaze: dział zagraniczny jest super, znam od lat. Niestety żal mi czasu na czytanie czy słuchanie o kwestiach, które mnie w najmniejszym stopniu nie dotyczą, choć ciekawostki lubię :(
  • Odpowiedz
Dział Zagraniczny to moje odkrycie roku

@Logytaze: Też kiedyś się zachłysnąłem i słuchałem ciurkiem wszystkiego. Ale potem zauważyłem, że autor chyba jest po jakimś kursie reportażu i w koło mieli ten sam trik. "Maria wciągnęła ostaniego, mocnego bucha, zakręciała wodę w wannie i wyglądnęła przez okno. Żyletka powoli zbliżała się do jej prawego nadgarstka i wszytko wydawało się już przesądzone. Kiedy Maria kandydowała na burmistrzynię Bogoty 5 lat wcześniej, nie
  • Odpowiedz