Wpis z mikrobloga

Tak sobie regularnie oglądam recki 16E i po tym czasie jak już emocje opadły a jebitna pogarda i kpiarstwo zaczęło się przemieniać w próbę zrozumienia zauważyłem:

-niby jeden aparat, ale porównują go tylko w nocy i tylko do x2 droższego Pro (!), bo w podstawkach jakość niczym się nie różni ¯\(ツ)/¯
-4k 60 klatek, wzorowy autofocus, również żadnych różnic co do podstawek, a ponoć mocno okrojona matryca ¯\(ツ)/¯
-nie ma magsafe, ale każdy z nim i tak lata w etui kosztującym grosze ¯\(ツ)/¯
-spora bateria (jak na apple) z pomocą autorskiego chipu trzyma tak długo, że nie przeszkadza im wolniejsze ładowanie ¯\(ツ)/¯
-jest równany budżetowo do 15, który.... ma dwie generacje starszy procesor, więc też jest perspektywicznie sprzętem na 2 lata mniej ¯\(ツ)/¯
-procesor też niby okrojony, a wszystko zapindala jak rakieta ¯\(ツ)/¯
-w innych modelach 60Hz im nie przeszkadza, tutaj przeszkadza że hoho ¯\(ツ)/¯
-chlip chlip wyciszacz, tyyyyy ale ten action button jest jednak dużo lepszy! ¯\(ツ)/¯

Reszta to już osobiste preferencje. Zdjecia z szerokiego kąta czy zoomowane raz na rok, przeciągnięcie palcem w dół zamiast dynamicznej wyspy, jakieś geekowskie p--------y które nie będą miały znaczenia w codziennym użytkowaniu. Kwestia tygodni aż zaczną się promki pod 2600-2500 i nagle ze sprzedażą tego znienawidzonego sprzętu zaczną dziać się cuda.

#iphone #iphone16e #apple
eeehhh - Tak sobie regularnie oglądam recki 16E i po tym czasie jak już emocje opadły...

źródło: khaby-lame-shrug-660x389

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eeehhh: ja mam tylko problem z ceną. Jak na budżetowy telefon to kosztuje trochę za dużo. Poprzedni SE kosztował $429 w dniu premiery, teraz kosztuje $599.
  • Odpowiedz
  • 0
@pekak: Inne czasy, inne pieniądze, inne technologie, inne wymiary. No właśnie ciężko stwierdzić czy jest aż tak bardzo budżetowy czy jest protoplastą przyszłych rozwiązań. Jesienią wyjdzie 17Air to nagle się okaże że 16E wcale nie jest taki zły i przy cenach nowej serii jest naprawdę taniutki xD
  • Odpowiedz
  • 0
@botellon: Bateria mniejsza o 500mAh i wykręca wyniki lepsze o średnio 4 godziny. Nie wiem skąd to wziąłęś, ale wygląda legitne ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@botellon: Spójrzmy. 15 Plus mający baterię o 822 mAh większą od bazowej 16 robi wynik lepszy o... marne 50 minut. Oba modele ciągle bez nowego modemu. Z kolei 16E z C1 i 16 Plus (większy ekran) jadące na tym samym procesorze i różniące się ledwo o 600 mAh to różnica.... 6,5 godziny xD

Serio w to wierzysz?
  • Odpowiedz
  • 1
@botellon: Absolutnie profesjonalny i dogmatyczny DxOMark też był spoko do czasu aż wyszło że robiło i robi odpłatne 'konsultacje' z producentami 'by wiedzieli co poprawić' w aparatach w zamian za cyferki w rankingach. Tutaj też tym pachnie.

Osobiście wolę jak randomowy Pajeet kładzie wszystkie ajfony na stół na dobę i bez żadnej metodologii patrzy który padnie pierwszy... no i zazwyczaj tam wychodzi taki wynik że bateria w 16E jest naprawdę
  • Odpowiedz
@eeehhh: to uczucie gdy miałem w------e w tą pogoń za najnowszym sprzętem i kupilem po prostu nówkę sztukę 13 za 2000zł i niczego mi w nim nie brakuje po latach spędzonych na androidach za max 1500zł. MagSafe? Jest. Przyzwoity aparat? Jest. Bateria ? Bez problemu zostaje 50% pod koniec dnia. Wiem, że to telefon z 2021, ale naprawdę dalej robi robotę i myślę, że będzie z nim spokój przez następne
  • Odpowiedz
  • 0
@OperatorGranatnika: Też mam takie podejście. Ostro szukałem 14 Pro w kwocie do 2,5k. Ale ostatecznie stwierdziłem że jak już mam możliwość, to wolę perspektywicznie dopłacić mając świadomość użytkowania aktualnej technologii i nie ryzykować z refubami.

będzie z nim spokój przez następne 3-4 lata.

No nie wiem, patrząc po wypowiedziach użytkowników 11-12, to raczej rok, półtora... max 2. Ale znając życie to za ten czas człowiek będzie miał jeszcze bardziej w------e
  • Odpowiedz
@eeehhh: o spokój chodziło mi bardziej o wsparcie oprogramowania i aktualizacje, przykładowo XR z 2018 do tej pory dostaje najnowszy system i nawet gdy teraz przestanie to jeszcze chwilę będą działać prawie wszystkie apki. Wiem, że to już dinozaur, ale chodzi o sam fakt wsparcia producenta. Jaki inny Android z 2018 jest używalny bez problemów? Jedyne co przychodzi mi do głowy to Huawei P30 Pro z 2019, który do tej
  • Odpowiedz
  • 0
@OperatorGranatnika: Andki z tamtych czasów (a nawet ciut nowsze) to już nawet nie są andki. Tam gra Lienage albo Graphine xD Taka Motorola nawet się nie kryje, że w momencie kupienia ich sprzętu dostajesz dosłownie dupę do pocałowania. Do bramy i się nie znamy.

Masa ludzi narzeka że Apple że takie drogie, ale to jest właśnie inwestycja... w czas. Przy ostatnich patologiach Windowsa, jest też coraz więcej ludzi co nawet
  • Odpowiedz