Wpis z mikrobloga

Cześć. Mam autko, peugeot 206, 2008r. generalnie furka spoko, ale zauwazylem ze niestety opony na ktorych jezdze to praktycznie smietnik. Jedna z nich jest z 2009r., szkoda slow.
Rozmiar opon to 175/65/R14

Ale, zastanawiam sie kupić do tej fury wielosezonówki. Bardzo malo jezdze autem, 99% to jazda po mieście.

Czy w tym przypadku wielosezonówki mają sens czy to pic na wodę i jednak powinno się mieć letnie i zimowe?

#motoryzacja #samochody #opony #auto

Czy warto kupić wielosezonówki do tego auta?

• tak 85.3% (180)
  • nie 14.7% (31)

Oddanych głosów: 211

• 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Milo900 mam wielosezon od 3 lat. Wcześniej zawsze jeździłem na lato/zima. Nigdy nie wrócę do wymieniania opon ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z tym że wziąłem wielosezon premium (crossclimate 2). Generalnie warto się przerzucić - oszczędność czasu, miejsca i pieniędzy.
  • Odpowiedz
  • 2
@b_oski statystycznie dane które wkleiłeś pewnie są prawdziwe. Nie mniej to jest średnia. Jak kupisz topke wielosezon to masz parametry porównywalne z oponami sezonowymi - a czasami wręcz lepsze.
  • Odpowiedz
@Ataxia: ciekaw kiedy ktoś zrobi testy, jak się zimowe zachowują jak nie ma warunków zimowych, a tak wygląda zima w większości miast polskich ostatnimi laty. A byłem w zeszłym roku i w tym w górach jak napadało śniegu i miałem zero problemów z jazdą.
  • Odpowiedz
@b_oski

Całoroczne to g---o dla emerytów, ale że siedzi tu więcej fanów Skody 1.0 MPI niż BMW, to będą zachwalać.

Bo Peugeot 206 z iście sportowym rozmiarem opon 175/65R14 to bliżej jest BMW, niż Fabii 1.0 ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Weź już daj spokój. Nie każdy jest niespełnionym rajdowcem (nie mówię, że Ty jesteś) by do miejskiego pierdzika zakładać Pilot Sporty. Sezonowe mogą mieć przewagę nad całorocznymi
  • Odpowiedz
@Milo900: kupuj wielosezony, ale sprawdzone i markowe. Skoro oszczędzasz na wymianie oraz drugim komplecie opon, to nie żałuj na dobry wielosezon. 6 lat już latam na wielosezonach, poślizg mam raz na rok, głównie na przymarzniętej kostce, gdzie koledzy z pracy na zimowkach też się ślizgają ( ͡° ͜ʖ ͡°). Pozostałe dyrdymały, które snują tutaj mirki wyżej można włożyć między bajki. 90% z nich nie wyczułoby na
  • Odpowiedz
Pozostałe dyrdymały, które snują tutaj mirki wyżej można włożyć między bajki. 90% z nich nie wyczułoby na czym jeździ w ślepym teście xD

@Iskaryota: całkowicie popieram sam tez od jakiś 6~7 lat latam na wielosezonówkach (dwa samochody).
  • Odpowiedz
@Milo900: jak stać cię na crossclimate to w sumie nie ma co patrzeć na inne modele. Ja jeszcze kupowałem nokiany, ale z nimi bywa bardzo różnie jeżeli chodzi o kontrolę jakości wyrobu.
  • Odpowiedz