Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim! Sytuacja wygląda tak: od prawie 4 lat jestem żołnierzem, ale coraz bardziej ciągnie mnie do IT. Chciałbym się przebranżowić na stanowisko typu helpdesk albo asystent IT. Mam za sobą technikum informatyczne, w miarę ogarniam podstawy sieci komputerowych, potrafię skonfigurować switcha, a obecnie uczę się Windows Server 2019. W wojsku przez kilka tygodni robiłem nawet za informatyka, więc jakieś tam doświadczenie już złapałem.

Teraz pytanie do Was – co mogę zrobić, żeby zwiększyć swoje szanse na przeskok do cywilnego IT? Myślałem o jakichś kursach (np. CCNA albo coś od Microsoftu), ale nie wiem, od czego najlepiej zacząć. Może certyfikaty? Jakieś rady od ludzi z branży albo tych, co sami się przebranżowili, mile widziane. Z góry dzięki za pomoc!

#pracait #helpdesk
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bialkownik: @briskmann zacznij od niemieckiego, serio
@BjornIronside na takie stanowisko jak najbardziej da się dostać bez żadnej wiedzy IT właśnie znając niemiecki i szybciej się dostanie niż będzie miał jakieś certyfikaty z IT bo często na stanowiskach z jlniemieckim wymagają tylko... Niemieckiego xd ale trzeba go znać doskonale wied to długa naukaz ale na pewno szybsza niż zrobienie jakiegoś bootcampu i szukanie w nieskończoność roboty, bo na heldpeska
  • Odpowiedz