Wpis z mikrobloga

Mój paszport niedługo traci ważność, czy ktoś kto wyrabiał w konsulacie w #uk powie mi, czy stary paszport im oddaje podczas wyrabiania czy jak? Ciekawa jestem jak to logistycznie się odbywa :)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@unicorn_: Jak wykupisz kopertę special delivery do wysyłki paszportu z konsulatu to dziurkują ci stary od razu przy złożeniu wniosku o nowy, jak osobiście to musisz przynieść stary przy odbiorze nowego. I radzę ci szukać już terminu na ekonsulat go dostać go ciężko, koniki botami bukują wszystko jak leci i odsprzedają potem na FB :D I jak dostaniesz termin, to szanuj - oj szanuj, nastepny przy dobrych wiatrach dostaniesz za
  • Odpowiedz
  • 0
@MarianoaItaliano dzieki, niezapomne :) bujam sie z myślami, bo planuje wycieczkę do USA, a w międzyczasie odwiedziny w Polsce, termin paszportu upływa mi pomiędzy jednym wyjazdem a drugim, więc chyba wyrobię sobie niedługo( )
  • Odpowiedz
@unicorn_: generalnie na świecie jest taka tendencja że żądają żeby ważność paszportu była minimum 6 miesięcy na plus od daty planowanego wyjazdu z kraju więc radzę sobie wyrobić jak najszybciej :) No a w razie czego możesz zawsze ''od ręki'' wyrobić sobie paszport tymczasowy w Polsce, żeby ci wyjazd do USA nie przepadł.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: @unicorn_ jakis rok temu wyrabialem nowy w konsulacie w Manchesterze. stary dziurkuja przy odbiorze nowego. Pierwszy termin dostalem dostalem chyba jakos po 3 tygodniach, ale mi nie pasowal, potem co pare dni odmawialem i czekalem az bedzie mi odpwiadal (w piatek). chyba miesiac pozniej trafil sie odpowiedni,
  • Odpowiedz
@reddevilet: No ja z Londynem i ich konsulatem mam jak najgorsze wspomnienia. To jeszcze było zanim przeszli całkowicie na tą słynną kolejkę paszportową, zresztą opisywałem to w swoim znalezisku kilka lat temu: https://wykop.pl/link/6663125/konsulat-w-londynie-ostrzega-przed-posrednikami-paszportowymi

Niewiele się od tego czasu zmieniło niestety...
  • Odpowiedz
@unicorn_: Ja ostatnio wyrabiałem w Londynie. Pani w okienku chciała mi zabrać stary paszport, zapytałem czy jest to konieczne czy nie i okazało się, że nie.
1) Life hack nr 1 - nie wiem jak to działa w innych konsulatach, ale w Lądku dostaniesz konkretną godzinę spotkania. Tylko możesz tą godzinę sobie w buty wsadzić i na przykład przyjść wcześniej. Ja tak zrobiłem, wziąłem swój numerek i do okienka i
  • Odpowiedz