Wpis z mikrobloga

#toya #lodz #wifi
Sprawa jest taka, router mam przy drzwiach wejściowych koło skrzynki elektrycznej, w salonie wifi działa ale ściana blokuje sygnał trochę i w związku z tym moc sygnału jest trochę słabsza. Nie mam możliwości przesunięcia tego routera przy drzwiach wejściowych.
Co z tym fantem zrobić?
Wyłączyć wifi w routerze i postawić nowy router w salonie? Czy jakieś inne rozwiązanie byłoby lepsze?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JanTrajbal2:
1) Router operatora w tryb bridge, swoj podlacz kablem do niego i niech Twoj router nadaje wifi z lepszego punktu
2) Ewentualnie podumac, czy jednak bys nie potrzebowal poza dodatkowym routerem jeszcze jednego czy 2 AP (nie wiem jak duzy dom, itd).

Taguj #siecikomputerowe
  • Odpowiedz
Dołóż inny router po kablu tylko gdzieś dalej i tyle. Może być repeater jeśli nie potrzeba super jakości. Tylko pamiętaj wpinać kabel w Lan1 routera toya bo reszta zablokowana przez operatora.
  • Odpowiedz
a dwa routery działające ze sobą nie będą siebie zakłócać?

@JanTrajbal2: sieć ustawiona o min 8 kanałow dalej (no chyba że używasz kanałow 20MHz, no przy 80MHz trzeba by się odsuwać o 16 kanałow) no i tak jak piszą wyżej jak kupisz router a nie gołego AP'ka to trzeba go trochę poprzestawiać.
  • Odpowiedz