Wpis z mikrobloga

Niestety, po zakupie samochodu zapomniałem o OC bo było opłacone przez poprzedniego właściciela. Technęło mnie dzisiaj i okazuje się że było ważne do 21.03.2025. Znalazłem Jedak pismo z Ergo Hestii w którym informowali mnie ze dostali informację, o nabyciu auta przeze mnie itd i wzywają mnie do dopłaty do ubezpieczenia 300 zł. Jednak teraz na koniec gdy powinni przysłać przypomnienie i propozycję umowy nic nie dostałem. Czy jest to jakaś podstawa do odwołania od kary od UFG która pewnie nadejdzie niedługo? Oczywiście dziś od razu wykupiłem nowe ubezpieczenie ale jednak jest to te 2 dni po poprzednim
#ubezpieczenia #motoryzacja #ubezpieczenieoc #ubezpieczenie #
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DzieckoSzczescia to co mówisz jest prawda przy spełnieniu warunków z ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, kiedy polisy przedłużają się automatycznie. Polisa po nabywcy opłacona po terminie nie wystartuje z datą sprzed opłaty. Rozróżniajmy start ochrony ubezpieczeniowej od opłacenia składki
  • Odpowiedz
@jadalny_kasztan tylko, że właśnie OP sam napisał, że dostał ofertę przedłużenia i proszą o jego opłacenie w terminie X. Najlepiej jak OP skontaktuje się z Ergo Hestia albo zaloguje się na ich stronie i będzie wiedział co i jak i przekaże więcej info.
  • Odpowiedz
  • 0
@DzieckoSzczescia właśnie oferty przedłużenia nie dostałem. Dostałem pismo że wiedzą że kupiłem samochod i żeby dopłacić 300 zł do ubezpieczenia po poprzednim bo mi wyliczyli więcej więc dopłaciłem. A na konto zalogować się nie mogę bo wyskakuje żeby skontaktować się z agentem w celu uzupełnienia informacji jakichś. Wpisywałem pesel i logowanie jako pierwszy raz
  • Odpowiedz
@DzieckoSzczescia Tak właśnie, ofertę a nie polisę. Oferta przedłużenia =/= zawarcie umowy. Zawarcie umowy następuje w określonych okolicznościach a polisy po zbywcy nie przedłużają się automatycznie. Polisa nie została zawarta, mamy w Polsce konkretne przepisy które to regulują
  • Odpowiedz
@ironek105 marne szanse na odwołanie się od decyzji. Im na tym nie zależy. Raczej trzeba się przygotować na zapłatę 1870 zł.
Znam sytuację, że agent źle wpisał termin rozpoczęcia polisy i powstała jednodniowa przerwa. Kierowca musiał zapłacić karę mimo, że to tak na prawdę wina agenta. Ale ten udał że nie wie o co chodzi i koniec tematu.
  • Odpowiedz
  • 0
@DzieckoSzczescia na to się już przygotowałem niby ale coś cały czas próbuję. A ogólnie potem jakieś odwołanie albo coś do sądu to jakieś szanse są? Bo ogólnie ta rekarkulacja która była i informacja od nich zw jestem nowym właścicielem auta z zadaniem dopłaty mogła mnie wprowadzić w błąd. Skoro dopłacałem do tego to mogłem uznać, że umowa jest na mnie. Bo gdybym nie dostał tego pisma o dopłacenie do poprzedniej składki
  • Odpowiedz