Niestety, po zakupie samochodu zapomniałem o OC bo było opłacone przez poprzedniego właściciela. Technęło mnie dzisiaj i okazuje się że było ważne do 21.03.2025. Znalazłem Jedak pismo z Ergo Hestii w którym informowali mnie ze dostali informację, o nabyciu auta przeze mnie itd i wzywają mnie do dopłaty do ubezpieczenia 300 zł. Jednak teraz na koniec gdy powinni przysłać przypomnienie i propozycję umowy nic nie dostałem. Czy jest to jakaś podstawa do odwołania od kary od UFG która pewnie nadejdzie niedługo? Oczywiście dziś od razu wykupiłem nowe ubezpieczenie ale jednak jest to te 2 dni po poprzednim #ubezpieczenia #motoryzacja #ubezpieczenieoc #ubezpieczenie #
@Kubok wiem o tym już. Ale chodzi że upomnieć o dopłatę zie umieli i potwierdzić że jestem nowym posiadaczem wiec powinno być jednak coś takiego jak przesłanie przypomnienia i propozycji?
@UFO_nas_nie_zgwalci w przypływie paniki opłaciłem już w pierwszej lepszej ubezpieczalni (hdi) I wybrałem blik myśląc że będzie wszystko szybciej (sic!) Jak zawsze-pospiech to zły doradca
@ironek105: nikt się nie upomina, chyba że agent będzie widział w tym interes. U mnie doszło AC, NW, wiec agentka dzwoniła bo prowizja, pozatym byłem osobiście w agencji. Jak tylko przepisałeś OC i to w centrali, to pies z kulawą nogą się nie zainteresuje, szczególnie że czesto te polisy nie są normalnie dostępne (jak zmieniłem numer rej, to była dłuższa zabawa by to aneksować, a ja polisy nie widziałem na
@UFO_nas_nie_zgwalci teraz już po fakcie i tak bo opłaciłem :) ale czyli teraz trzeba się spodziewać że przyjdzie w najbliższym czasie ta kara tak? Bo to działa z automatu? Czy nie ma pewności, że przyjdzie?
@Kubok ma rację, centrala się albo przypomni albo nie. A rzetelny agent zawsze będzie miał interes w tym, żeby Ci przypomnieć bo twoja polisa to jego zarobek. Jeszcze tylko musi wiedzieć, że kupiłeś auto ( ͡°͜ʖ͡°)
@jadalny_kasztan czyli kara pewna 100% tak? Muszę przyznać, że jak wiele przepisów innych ten też jest zdrowo jebnięty :) no agent niby wiedział, że kupiłem bo to znajoma ale mówi poczekamy do końca aż się skończy bo się nie opłaci no to poczekaliśmy ( ͡º͜ʖ͡º)
Jednak teraz na koniec gdy powinni przysłać przypomnienie i propozycję umowy nic nie dostałem.
@ironek105: Nabyta polisa się nie przedłuża i nikt o niej niestety nie przypomina.
Czy jest to jakaś podstawa do odwołania od kary od UFG która pewnie nadejdzie niedługo?
@ironek105: Niestety z UFG nie ma zmiłuj. Nie unikniesz kary, jeżeli sytuacja materialna jest zła to możesz pisać pismo i rozłożą na raty, ale musisz zapłacić
@ironek105 Jeszcze można uratować sytuację jeżeli otrzymałeś od Hestii propozycje przedłużenia i nie wypowiedziales ich OC. Jak możesz to zaloguj się na stronie Hestii i opłaca ich OC (logujesz się chyba podając numer polisy z ich propozycji i tam powinny być wszystkie informacje i okres ubezpieczenia). Jak nie możesz się zalogować to skontaktuj się z Ergo Hestia jak najszybciej i poproś o przedłużenie OC które tobie proponowali. Powiedz że dostałeś wezwanie
@DzieckoSzczescia @ironek105 bez szans na cofnięcie się z okresem odpowiedzialności w takim przypadku, niektóre towarzystwa robią polisy wstecz ale przy określonych okolicznościach, które tutaj raczej nie zaszły. @Trelik pokaż mi agenta, który robi takie rzeczy ( ͡º͜ʖ͡º)
@jadalny_kasztan ale nikt nie mówi o cofnięciu daty. Hestia dała mu ofertę która miał tylko opłacić. Opłacając nawet po miesiącu ciągłość będzie zachowana.
@DzieckoSzczescia no nie będzie, w takiej sytuacji polisa wystartuje z datą opłacenia, ponieważ umowa nie spełnia warunków do automatycznego przedłużenia
#ubezpieczenia #motoryzacja #ubezpieczenieoc #ubezpieczenie #
Komentarz usunięty przez autora
@Kubok ma rację, centrala się albo przypomni albo nie. A rzetelny agent zawsze będzie miał interes w tym, żeby Ci przypomnieć bo twoja polisa to jego zarobek. Jeszcze tylko musi wiedzieć, że kupiłeś auto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
generalnie teraz przerwę w ubezpieczeniu wyszukuje automat program komputerowy,człowiek tylko przyklepuje decyzje
Dlatego pisalem "rzetelny agent" ( ͡º ͜ʖ͡º)
@ironek105: Nabyta polisa się nie przedłuża i nikt o niej niestety nie przypomina.
@ironek105: Niestety z UFG nie ma zmiłuj. Nie unikniesz kary, jeżeli sytuacja materialna jest zła to możesz pisać pismo i rozłożą na raty, ale musisz zapłacić
Jeszcze można uratować sytuację jeżeli otrzymałeś od Hestii propozycje przedłużenia i nie wypowiedziales ich OC.
Jak możesz to zaloguj się na stronie Hestii i opłaca ich OC (logujesz się chyba podając numer polisy z ich propozycji i tam powinny być wszystkie informacje i okres ubezpieczenia).
Jak nie możesz się zalogować to skontaktuj się z Ergo Hestia jak najszybciej i poproś o przedłużenie OC które tobie proponowali. Powiedz że dostałeś wezwanie