Zrobiłem 23-kilometrową rundę rowerem po okolicy i zdołałem wysłać już kilka zgłoszeń dot. dzikich wysypisk. Wszędzie tam, gdzie się "oficjalnie nie patrzy", są jakieś śmieci. Nie znajdziesz ara ziemi, żeby nie było jakiejś butelki, folijki, kawałka zderzaka, kołpaka i c--j wie czego. Nic nowego, ale za każdym razem mnie to w-----a. Nie rozumiem, jak można wychodzić z założenia, że jak coś w----------z w losowym miejscu, to to znika i nie ma problemu. Zwłaszcza, że na ogół są to odpady, których można łatwo pozbyć się legalnie. Nienawidzę brudasów. Mógłbym być Oswaldem Kaduk albo Salomonem Morel w obozach dla takich brudasów.
@maniok: Ten link to formularz do zgłaszania interwencji związanych z działalnością podmiotów gospodarczych (przedsiębiorstw), więc raczej nie ten kaliber. Ja zgłaszam do wydziałów komunalnych albo referatów ekologii i gospodarki odpadami, czy jak to się tam różnie zwie w urzędach miast. Jest jeszcze stronka NaprawmyTo.pl, która agreguje zgłoszenia z różnych dziedzin, ale mało miast ją obsługuje. Kiedyś była jeszcze aplikacja BrudnoTu.
Na stronie GIOSiu sami kierują aby zgłaszać dzikie wysypiska przez ten formularz
Brakuje takiej platformy aby zgłaszać takie rzeczy, żeby już dalej to trafiało do odpowiednich miejsc. Ja wczoraj zgłaszałem syf przy jeziorze zostawiony przez wędkarzy
@piotre-gie: Ubolewam nad tym. Trudno złapać, trudno wyegzekwować. Ale te śmieszne pińcet mogliby dźwignąć. Podwyższanie mandatów kierowcom jakoś im (rządowi) łatwo przyszło.
@JanJanuszGrazynski: przy ścieżkach którymi jeżdżę również zauważyłem nowe wysypiska, przy jednej dosłownie że 100 opon, jakby jechał ktoś busem i wywalał co kawałek. Nigdy nie zrozumiem jak można być takimi zwierzętami. Człowiek głupio by się czuł wyrzucając opakowanie po cukierku pod siebie, a tacy syfiarze robią b----l dookoła, pomimo tego, że często mogą wywieźć śmieci za darmowo do punktów selektywnej zbiórki odpadow
przy jednej dosłownie że 100 opon, jakby jechał ktoś busem i wywalał co kawałek.
@ArnoldZboczek: zapewne jakiś okoliczny mechanik/wulkanizator, który w ten sposób oszczędza na utylizacji opon ¯\(ツ)/¯
często mogą wywieźć śmieci za darmowo do punktów selektywnej zbiórki odpadow
@ArnoldZboczek: No widzisz. Teoretycznie mogą, ale zagajnik kilometr od domu jest bliżej. Zresztą PSZOKi są różne i mają swoje widzimisię. W moim na przykład nie przyjmują wełny mineralnej, regipsu,
@JanJanuszGrazynski: z punktu widzenia właściciela takiej działki na której ktoś zrobił sobie wysypisko: teraz właściciel dostanie pismo z urzędu, że ma to posprzątać albo dostanie 30tys zł kary. Ciągnij teraz ogrodznie, monitoring, w środku lasu na działce którą dostałeś od dziadka, bo ktoś sobie regularnie śmieci tam wyrzuca.
@JanJanuszGrazynski: śmieciarze to podludzie. Mnie jeszcze w-------ą ci, co wywalają byle gdzie stare opony, albo wystawiają gdy jadą gabaryty (a opony nie są zabierane do gabarytów). I tak sobie później takie ogumienie leży kilka lat przy ulicy. A najlepsze, że (przynajmniej w mojej gminie) można za darmo oddać na wysypisko 4 opony rocznie, tylko trzeba samemu zawieźć. Jedyny wysiłek, że trzeba przejechać 10km w jedną stronę, bo mamy wysypisko na
@wioslarz-umyslow: Te działki to raczej miejskie nieużytki. Oczywiście nie wiem tego na 100%. Nie jest to środek lasu, a środek miasta, gdzie czasami wystarczy odjechać kilka metrów od drogi, żeby zobaczyć właśnie TO.
#metropoliagzm #bytom #chorzow #swietochlowice #dzikiewysypiska #zalesie
źródło: IMG_20250323_162008_608
Pobierzhttps://www.gios.gov.pl/pl/zglos-interwencje-formularz
Tam?
https://www.gov.pl/web/gios/zglos-nielegalne-postepowanie-z-odpadami
Na stronie GIOSiu sami kierują aby zgłaszać dzikie wysypiska przez ten formularz
Brakuje takiej platformy aby zgłaszać takie rzeczy, żeby już dalej to trafiało do odpowiednich miejsc. Ja wczoraj zgłaszałem syf przy jeziorze zostawiony przez wędkarzy
źródło: temp_file6463817759668191362
Pobierz@JanJanuszGrazynski: bo tak ogólnie jest. Nawet jak złapią za rękę, to ile jest kary? 500 zł?
@ArnoldZboczek: zapewne jakiś okoliczny mechanik/wulkanizator, który w ten sposób oszczędza na utylizacji opon ¯\(ツ)/¯
@ArnoldZboczek: No widzisz. Teoretycznie mogą, ale zagajnik kilometr od domu jest bliżej. Zresztą PSZOKi są różne i mają swoje widzimisię. W moim na przykład nie przyjmują wełny mineralnej, regipsu,