Wpis z mikrobloga

Wydrukowałem sobie model lampki z HP. KLIK
Drukowałem go dyszą 0.4mm w jakości standard quality i wyszedł dość ładnie, ale mi spadł i odpadły wieżyczki :(.

KLIK: https://wykop.pl/cdn/c3201142/a54090de71a8c5b87a77f3e401a0ec90fc3927a3ce2ecaf61a551a884b0ee313.jpg

1. Czy mając na uwadze powyższe, jest sens na Ender 3 Pro, zmieniać dyszę na 0.2mm i wydrukować cały zamek Hogwart KLIK w jakości najlepszej jakiej się da? Chodzi mi o to, czy drukarka "trafi" dwa razy w ten sam punkt czy się rozjedzie i będzie drukować w powietrzu?

2. jak w takim wypadku ustawić stół czy w ogóle ktoś jakoś strasznie zwraca na to uwagę?
Póki co moja metoda to ustawienie szczelinomierzem odległości 0.3mm pomiędzy stołem a dyszą mniej więcej taki sam opór, a potem zjechanie Z offset na -0.325mm i dysza na pierwszej warstwie jest za nisko.
Jak dawałem to przepisowe 0.08-0.10, to na środku było OK, a na rogach albo za wysoko albo za nisko, albo wydruk się nie kleił (drukowałem bez kleju). Bo stół jest krzywy a na BLTouch nie mam slotów w płycie głównej i to nie ma sensu bo są luzy na śrubie trapezowej.

Czy tego tutoriala należy przestrzegać jakoś superdokładnie?

https://www.youtube.com/watch?v=yxwrd6brIDY
x.....K - ! #druk3d #drukowanie3d #ender3 #ender3pro Hokus-Pokus Czary-Mary

Wydrukow...

źródło: PXL_20250323_173847945.LONG_EXPOSURE-02.ORIGINAL

Pobierz
x.....K - ! #druk3d #drukowanie3d #ender3 #ender3pro Hokus-Pokus Czary-Mary

Wydrukow...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xc4HzTdVd85aGvvK: wydrukuj wieżyczki i przyklej je, nie dasz rady drukować na zimnym plastiku (a nawet jak się uda to adhezja będzie taka że mocniej pierdniesz w okolicy i odpadnie).
  • Odpowiedz
@xc4HzTdVd85aGvvK ja problemy z pierwszą warstwą w Enderze 3 v2 rozwiązałem przez:

- dobre skręcenie drukarki tak żeby miała kąty proste, a naważniejsze to jak najbardziej zniwelować luz całej osi X, w sensie że jak masz ją podpartą tylko na jednej śrubie trapezowej i z drugiej strony lekko lata to zawsze może się inaczej ustawić względem stołu i nigdy nie dojdziesz do ładu, do tego trzeba upewnić się że profile pionowe
  • Odpowiedz
@smoczykutaz7: @dymel

Skalibrowałem Extruder, ale wydruki wychodzą zbyt duże o 0.1mm. Niby nic, ale figurkę ledwo spasowałem, a o wydruki przemysłowe mogę zapomnieć.
Przed kalibracją pierwszej warstwy, trzeba skalibrować flowrate, a potem dopiero 1 warstwę, najwyżej użyje kleju potem.

A co do ustawiania kątów prostych, to nie wiem czy jest sens na Ender 3, i w ogóle bez zastrzałów, i nie mam czym tego zmierzyć. Poziomice
x.....K - @smoczykutaz7: @dymel 

Skalibrowałem Extruder, ale wydruki wychodzą zbyt d...

źródło: 61oZhthxofL._AC_UF1000,1000_QL80_

Pobierz
x.....K - @smoczykutaz7: @dymel 

Skalibrowałem Extruder, ale wydruki wychodzą zbyt d...
  • Odpowiedz
Co do gumek to miałem, nie mogłem dość do porozumienia z nimi bo się rozgrzewały i za każdym razem były rozkalibrowane. Kupiłem żółte sprężynki które są odpowiednio ściśnięte na allegro i chwale sobie. @smoczykutaz7
  • Odpowiedz