Wpis z mikrobloga

A jakbym do kosiarki (taka typu rider) wlał olej silnikowy samochodowy Total 5W30 ACEA C2 zamiast dedykowanego tego Briggs Stratton? One też 5W30 niby a musiałbym kupić. Akurat taką resztke 1,5 litra mam a do samochodów nie wleje już.
A jakby mi do tej kosiarki troche zabrakło to Liqui 10W40 nie zaszkodzi chyba no nie? Tak z 100-200 ml max ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #kosiarka #mechanikasamochodowa
Saeglopur - A jakbym do kosiarki (taka typu rider) wlał olej silnikowy samochodowy To...

źródło: Screenshot 2025-03-23 172317

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Saeglopur: Zależy czy kosiarka na gwarancji czy nie. Na gwarancji to lać dokładnie to co podaje producent, bo sprawdzają przy ewentualnej naprawie co było wlane i jak coś innego jest to nie uznają (tak mi powiedzieli w sklepie, gdzie kupiłem kosiarkę). Po gwarancji zalałem 10W40 co mi został po Peugeocie 406 i działało.
  • Odpowiedz
  • 0
@hqvkamil: W sensie lać ten 10W30 Briggsa a nie 5W30 czy byle 10W30 nawet jeśli samochodowy?
Aktualizacja: a no tak, takiego samochodowego i tak nie mam więc po prostu trzeba kupić a jak kupować to juz ten Briggsa w takim razie. Mówisz że 10W30 zdecydowanie lepiej niż 5?
Widze nawet nie piszą czy 5 czy 10 tylko że SAE30
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Gdybyś kupował, to nie kupuj Briggsa (ani żadnego innego producenta sprzętu ogrodniczego), tylko znajdź inny do kosiarek o tej specyfikacji, zapłacisz pół ceny.
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m: No więc właśnie - to jest tylko i wyłącznie do kosiarek czyli gdy jest ciepło.
Ale wniosek też taki że samochodowego zużyć nie mogę w ten sposób? ( ͡° ͡°)
  • Odpowiedz