Wpis z mikrobloga

Jak i jak często czyścicie bombillę? Mi się wczoraj zdarzyło pierwszy raz i jestem mocno zaskoczony ile osadu w środku było. Na ostatnią imprezę kupowaliśmy słomki i był do nich dodany czyścić i tak mnie wzięło sprawdzić. I aż większy przepływ mam teraz xD No ale tą szczoteczką nie dojdę w środku wszędzie. Mam bombillę rozkręcaną i próbowałem gotować tą końcówkę to kilka gotowań potrzebowałem w kubku aż przestały wychodzić ze środka farfocle i woda przestała być zabarwiona.
Już zamówiłem sobie nową i będę co jakiś czas wymieniał. Ale w między czasie chciałbym jakoś o to dbać.
Myślałem nad myjką ultradźwiękową. Testował ktoś i daje radę? Tylko musze sobie zamówić jakąś małą bo mam tylko duże w garażu do jakiś złomów.
#yerbamate #yerba #yerbamatewykopclub
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Aeterna moja bombilla była kilka razy w zmywarce w pracy i chyba nic to nie dało xD ale trzeba by sprawdzić jak stan się zmienia po takim myciu bo może po prostu ten nalot szybko się zbiera
  • Odpowiedz
  • 0
@ryhu ja też tak robiłem ale zdziwisz się co masz w środku xd no chyba że ta zmywarla regularnie daje radę jak pisał Mirek wyżej
  • Odpowiedz
@Vadzior: nie zdziwię się, bo jej nie otworze( ͡° ͜ʖ ͡°) a cuda mam tam na pewno, bo używam jej jednocześnie w robocie jako łyżeczki do mieszania, a nieraz picia, kawy i herbaty xD
  • Odpowiedz
  • 0
@ryhu: No spoko. Mnie trochę przeraziło co tam się uzbierało i planuje teraz o to zadbać. Co pół roku wymiana na nową + regularne czyszczenie. A serio tyle tego było, że czyścik stawiał opór, normalnie smoła, a w kuchni tak zapachniało wędzonką, że różowa pytała co tak pachnie.
Zupełnie inaczej się teraz pije, te dziurki musiały być mocno zarośnięte
  • Odpowiedz
  • 0
@ryhu: no pisałeś, że myjesz ale nie od środka xD ja też myłem tak normalnie + czasem wylądowała w zmywarce i jednak w środku było niezłe bagno
  • Odpowiedz
  • 0
@SebastianEnriqueAlvarez: ale to moczyć? grzać czy bez grzania?
Ja wstępnie wrzuciłem na kilka godzin do wody z płynem aby rozmiękczyć brud, potem leciałem czyścikiem, a igłą dziurki. A na sam koniec zagotowałem wodę i pogotowałem tą końcówkę i dopiero to uwolniło masę syfu. Ale końcówka nie była mocno potraktowana czyścikiem, bo rurkę pewnie w 95% wyczyściłem nim.
  • Odpowiedz
@Vadzior: rodzince sprawdziłem czajnik mówili no kupiliśmy pół roku temu, zero czyszczenia , woda twarda kamienia tyle co na zębach menela jakiegoś pewnie xD wagę odmierzyłem 30g kwasku za pierwszym zasyp 30g woda do pełna nawet poza poziom dozwolony ~30min trzymałem po zagotowaniu potem wylazłem zimną wymyłem to samo 20g kwasku i czajnik był jak nówka.
Także taką bombe na luzie Ci ładnie doprowadzi to czystosci ofc dobrze przepłukaj potem
SebastianEnriqueAlvarez - @Vadzior: rodzince sprawdziłem czajnik mówili no kupiliśmy ...
  • Odpowiedz
  • 0
@SebastianEnriqueAlvarez: Ok xD ja czajnika w domu nie odkamieniałem chyba nigdy, co kilka lat nowy i elo xD ale nie jest jakoś mocno zakamieniony
ale z kwaskiem spróbuje, dzięki
szklana bombilla raczej nie, bym ugryzł ją czy coś xD
  • Odpowiedz
@Vadzior: zobacz sobie na dno czajnika wsyp na łoko ileś tam kwasku walnij wodę zagotuj zostaw 30minut, zobaczysz w zależności z czego masz ten czajnik, u mnie idealna metalowa srebrna powierzchnia to samo zrobiłem z zaparzeczem taki ala metalowy dzbanuszek po X herbatach juz widać osad = to samo na oko kwasku wrzatek zostawiam płucze i mam nówkę funkiel sztuken
  • Odpowiedz
@Vadzior: Miałem tylko zostawiłem na wakacjach w pokoju, była naprawdę mega fajnie przepływała warto mieć w kolekcji. ale aktualnie najlepiej filtrująca to ta, tylko tą siateczkę w-------m bo tylko przeszkadzała(to samo inne opinie) jest rozkręcana, tylko mówię zmywarka i kwasek sprawiły że już tych złotych akcentów prkatycznie brak.
SebastianEnriqueAlvarez - @Vadzior: Miałem tylko zostawiłem na wakacjach w pokoju, by...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz