@b_oski: odwieczny ból d--y o tuje xD No chyba że to pasta, ale nie znam. Tak czy inaczej chętnie wyjaśnię jej popularność: ludzie sadzą tuje, bo one są często bezobsługowe, szybko rosną i są ciągle zielone. Powiesz mi: no ale cisy też są ładne i zielone! No może i też, ale cis nie rośnie szybko. Tuja toksyczna? W sensie rozumiem że zajadasz się gałęziami? Według mnie to jest w tujach
@b_oski Witaj w klubie. Też jestem anty. Z dwóch powodów: 1) kulturowy, to takie roślinne discopolo 2) to gatunek obcy, który nie posiada u nas swoich szkodników. Mniej robali to mniej pokarmu dla ptaków, a zatem mniej ptaków. A ja uwielbiam ptactwo.
@Magiel-19 Nie wiem, nie jestem ogrodnikiem. Ja sadze wokół domu brzozy, lipy, modrzewie, świerki, dęby, sosny, graby. Będzie tego więcej jak już będę wiedział gdzie to wsadzić
@b_oski: jestem przeciwnikiem tuj, szczególnie gdy występują wspólnie z trawnikiem przystrzyżonym pod linijkę, ale to akurat jeden z mitów. Mam kilka ponad 20-letnich tuj i gdy kwitną jest na nich jeden wielki huk pszczół, które zbierają pyłek. O tej porze roku kwitnie niewiele roślin i pyłek ten, mimo że mniej wartościowy, bo to roślina wiatropylna, pomaga im uzupełnić zapasy. Na młodszych tujach tego nie
@patryk-kabacinski-1 Mam plan zadrzewić działkę do tego stopnia, żeby nie potrzebować żywopłotu. Generalnie wszystkie fajne ogrody, które mi się podobają np. na Pontereście mają wysokie drzewa.
@b_oski: buhaha mam tuje na działce 3000m2 bo nie chcę widzieć żadnej polackiej zawistnej mordy jak pije kawe w ogrodzie to nie USA że ludzie ogrodzeń nie mają xD. Chcę mieć j----y święty spokój, a nie widzieć mordy sąsiadów czy innych buraków przejeżdżających samochodem którzy ciągle mają mordę zwrócona w kierunku mojego domu xD. I czy mam porządek na ogródku czy bałagan to po prostu chcę mieć spokój i nie
@fizzly: Chłop co zmatował paste ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@b_oski: jestem przeciwnikiem tuj, szczególnie gdy występują wspólnie z trawnikiem przystrzyżonym pod linijkę, ale to akurat jeden z mitów. Mam kilka ponad 20-letnich tuj i gdy kwitną jest na nich jeden wielki huk pszczół, które zbierają pyłek. O tej porze roku kwitnie niewiele roślin i pyłek ten, mimo że mniej wartościowy, bo to roślina wiatropylna, pomaga im uzupełnić zapasy. Na młodszych tujach tego nie
Bo weźmy np. takie laurowiśnie, często w Polsce nie potrafią przetrwać zimy, a tuje owszem
@shaku79: No chyba, że tuje. To wtedy nie.
no i zajebiście. idę sądzić tuje