Wpis z mikrobloga

@Breaking-DAD 2 lata temu brałem kredyt I słyszałem to samo pierd... Ile spektakturalnie spadły te stopy za ten czas?
Owszem na stałych jest ciut drożej ale to ciut.
Plus stałe masz na 5 lata, a potem możesz wybrać zmienne lub kolejny raz 5 lat stałych.
  • Odpowiedz
@kredyt0: ja szedłbym w zmienne, Trump będzie osłabiał $, a w ślad za tym NBP będzie musiało osłabiać PLN.
Nie bez powodu banki mają ciśnienie na stałe oprocentowanie
  • Odpowiedz
@RuchaczSpychacz: żadne wskaźniki ekonomiczne tego nie mówią,to jest pobożne życzenie analityków. Inflacja poza celem jeszcze przez najbliższe dwa lata, tutaj nie ma przestrzeni na obniżenie stóp
  • Odpowiedz
@kredyt0: pewnie zmienne spadną niedługo, ale aktualnie rata zmiennej jest o wiele droższa od stałej, zawsze można przenieść w razie czego
  • Odpowiedz
@kredyt0: zastanawiające jest, że na stałej kredyt na dzień dzisiejszy jest tańszy niż na zmiennej, a zawsze było na odwrót. Odpowiedz sobie sam na pytanie, dlaczego teraz tak chętnie namawiają na satłą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kredyt0: stale, refinans za ok 2 lata jak spadną z 1.5 p% stopy, potem 5 lat przeczekac na stalych i za kolejne 5 refinans ewentualny, jak zamierzasz nadplacac to zawsze bierz tam gdzie nizsza rata i nadplacaj dzieki tej oszczednosci zyskasz
  • Odpowiedz
@Spejsonik: w 2019 tez stałe było tansze przez pewien czas jak zmienne. Jak ludzie na tym wyszli? Gdyby banki swietnie prognozowały wysokość stóp to zarabiałyby miliardy ze spekulacji na derywatach, a nie w kredyty sie bawiły.
  • Odpowiedz
Zmienne czy stałe?

@kredyt0: To pytanie tak naprawdę czy, kiedy i jak duże będą obniżki stóp procentowych. Historia pokazuje, że przewidywania w tym zakresie słabo się sprawdzają. Czasowo stałe oprocentowanie zwiększa bezpieczeństwo, obecnie jest trochę niższe, więc zapewnia nie tylko niższą ratę, ale również wcześniejszą spłatę kapitału. W razie obniżek stóp procentowych kredyt można za kilkaset złotych refinansować.
  • Odpowiedz