Wpis z mikrobloga

• 0
@Patryk4: tak, niestety po przesiadce na win11 sporo rzeczy się rozjechało, miało być lepiej a jest porażka, to co nie działo dalej nie działa, dodatkowo nie działa właściwie więcej rzeczy…
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: Świetny materiał. Jeśli wchodzisz na Speedtest.pl czy Speedtest.net to tak naprawdę łączysz się do lokalnego serwera Speedtestu w sieci Orange. Jestem ciekaw jak to wygląda do serwerów poza PL. Bo tak jak mówisz w materiale do OVH dokręcisz te 4.5Gbit/s - ale OVH jest uczestnikiem TPIX gdzie wszyscy uczestnicy Orange Światłowód lądują po wyjściu z BRASa więc ruch zamyka się niemalże w sieci lokalnej Orange.
  • Odpowiedz
@Pan_Slon No to jest tak jak myślałem. Pompujemy marketing na łączą 8gbit i zamykamy wszystko w swojej sieci. Generalnie nie ma w tym nic złego że Orange zmienił politykę wymiany ruchu aczkolwiek nadal dostęp do sieci TPNET traktują jako ekskluzywny.
  • Odpowiedz
  • 0
Generalnie nie ma w tym nic złego że Orange zmienił politykę wymiany ruchu aczkolwiek nadal dostęp do sieci TPNET traktują jako ekskluzywny.

@brokenik: ja żyłem przekonaniem że tpix został sam sobie bo wszyscy "normalni" się zgrali i to olali, przez co ruch tpixa jest routowany ujowo teraz ;)
  • Odpowiedz
  • 0
https://en.wikipedia.org/wiki/Bandwidth-delay_product

z coraz większymi prędkościami i odległościami zaczynają się dziać coraz ciekawsze rzeczy

@tajek: ciekawe

Myślę że to kwestia pośrednich sieci/serwerów przez które "docierasz", nie jest to ruch "na przestrzał", po drodze różne zależności związane z wymianą ruchu, za to zawsze ktoś płaci i zawsze ktoś musi zarobić. To że w Polsce ktoś sprzedaje w ciul szybkie łącza nie znaczy że wszędzie ktoś czyni takie inwestycje, a nawet sam Orange
  • Odpowiedz
@Pan_Slon Jeśli chodzi o TPIX to Orange od 2 lat mocno obnizył ceny dostępu przez co sporo ludzi wzięło sobie TPIX w cenie transmisji przy dużych zamówieniach.

Jeśli chodzi o sprzedaż usług typu 1Gbit i w górę to wiadomo że to jest ściema. Owszem formalnie wszystko się zgadza. Na speed testach których serwery są w sieci danego operatora uzyskasz atrakcyjne wartości bo ten ruch tak naprawdę operatora kosztuje. Schody zaczynają się
  • Odpowiedz
  • 0
Znajdź mi teraz tanie urządzenia które mają porty po 100Gbit/s - już pomijam koszty OLTow z portami XGS-PON które kosztują też nie mało.

@brokenik: Sprzęt mocno tanieje ale co do wymiany ruchu i jego tranzytu no to właśnie jest TO, jeszcze zakładam że orange może korzystać na tym, że ma światłowody po całej europie rozszyte i nie musi płacić. Jak dokładnie jest, nie wiem, nie znam się ;)
  • Odpowiedz
@Pan_Slon Orange Polska korzysta z obcych kabli. Generalnie duzi operatorzy kupują sobie gole włókna np do Frankfurtu czy do Londynu (kosztuje to ogromna kasę) ale mając gołego "druta" to nie ma problemu żeby sobie zestawiac na że 100 kanałów 100GbE każdy. Z tym że to i tak w przeliczeniu koszty spore.
  • Odpowiedz