Wpis z mikrobloga

@technojezus ale tak jest. te pieniądze pozwalały na przebieranie w mieszkaniach 10 lat temu, ale nie po czasach covidu.

no chyba, że uważasz, że jak ktoś zarabia 25k to żadnym problemem dla niego powinna być rata 7000 złotych, ale mało kto w tej branży bierze taki kredyt, wiedząc, że dziś jest praca, a za tydzień może jej nie być.
  • Odpowiedz
Czyli ci wszelscy programiści, to beidac

@technojezus: no tak. Był krótki okres kiedy programistą żyło się dobrze. Nazywany eldorado. Ale już się skończyło. Wszędzie ceny i wypłaty rosną a w it stoją w miejscu lub spadają. Plus o robote ciężko i jest ona niestabilna
  • Odpowiedz
  • 0
@walokid: Czyli programiści nie zarabiają po parenaście tysięcy xD? Jak ja znam znajomych programistów, którzy w Warszawie nie wiem czy mają 6k netto czy lekko ponad, a na wykopie ceny minimum ponad naście tysięcy
  • Odpowiedz
@technojezus @walokid nie no programiści dalej zarabiają 25-40k jak dobrze poszukają, i dalej są to pieniądze pozwalające na zajebiste życie, nierealne dla większości społeczeństwa. problem polega na tym, że mimo, że kupisz sobie za wypłatę najnowszego iphona, ipada i macbooka i jeszcze ci zostanie, to i tak jesteś za biedny na 60m2 w wojewódzkim
  • Odpowiedz
@technojezus: W realnym IT programiści zwykle mają swoje nieruchy, które normalnie spłacają. Niektórzy mają więcej niż jedną nieruchomość. Często jak ktoś spłacił pierwsze M, to np. kupował działkę pod miastem i zaczynał budowę domu. Niektórzy np. wybierali szeregówkę od dewelopera. Sam mam spłacone małe M2 i jak spłacę leasing to biorę w kredyt właśnie takie M4 80-90 m2.
  • Odpowiedz
@technojezus wykopki to banda płaczków. Plus z tego portalu ubyla połowa ludzi.

Do tego bym dodał że programista 20k z laską 10k są w stanie przepić cała swoją wyplate ze im brakuje na koniec miesiaca ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@technojezus: zarabiając 20k na rękę jako programista bez własnego mieszkania np we Wrocławiu musisz się liczyc z kosztmai utrzymania bez szaleństw w okolicy 7k miesięcznie, jak oszczędniej bedziesz żyć to 6k. Zostaje optymistycznie 14k miesięcznie oszczędności.

Zeby kupić mieszkanie na rynku wtórnym we Wrocławiu w miarę dobrej dzielnicy, załóżmy w budownictwie po roku 2013 klosz szykować przynajmniej te 1,1-1,2 mln za jakieś 55-60 metrów. Na rynku pierwotnym sprawa wygląda z
  • Odpowiedz
  • 0
@KMDZ: Kupujesz mieszkanie i je spłacasz, a nie wynajem. Ty zdajesz sobie sprawę, że osoby mające jakieś 6k netto mają kredyt na mieszkanie, spłacają go i żyją?

Jak jesteś ograniczony intelektualnie, to nie bierzesz kredytu, ale nikt mi nie powie, że gościa zarabiającego jakieś 20k netto, nie stać k---a na mieszkanie na kredycie. Ty wstydu nie masz takich idiotyzmów pisać.

Nawet bogaci ludzie biorą kredyty. Sam znam bogatą parę, która ponad milion
  • Odpowiedz
@technojezus: jak ktoś miał tyle 10 lat temu to już pewnie spłacił mieszkanie. Teraz żeby kupic mieszkanie w top3 to trzeba z 1mln dać za takie 60m+ na to trzeba zdolność ok 20k a rata wychodzi 7-9k
  • Odpowiedz
@technojezus: dobra, już pokazałeś że z takim śmieciem jak Ty to nawet nie warto dyskutować.

Jesteś ograniczonym intelektualne chamem, tyle Ci mam do powiedzenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@KMDZ: napisał gośc, który twierdzi, że ktoś o pensji 20k netto nie może k---a mieszkania kupić. Spójrz w lustro i zobaczysz nie dość, że chama, to i kałmuka intelektualnego.

Powiedz to ludziomn, którzy zarabiając 6.5k żyją na kredycie, a pan bogol obsrany co w komputerek klika za 15+k netto nie może mieszkania kupić
  • Odpowiedz
@technojezus: może ale jak pokazały ostatnie lata w IT niekoniecznie jest stabilnie. Ladowalbys się w kredyt za 40% swoich zarobków ile by to nie było?
Te mityczne 10lat temu można było w rok spłacić kredyt na małą kawalerkę. Obecnie pozdro
Notabene nikt Ci nie broni zostać programista, prawnikiem czy lekarzem i dobrze zarabiać
  • Odpowiedz
  • 0
@obieq: No ja zarabiam dobre pieniądze i nie muszę się marwtić, że za pół roku czy jakiś inny czas w--------ą z pracy i nie płaczę, że mnie nie stać spłącać mieszkanie. Tylko patrząc co na tej stronie się dzieje i jaki jest płacz o mieszkania, to nie moja wina.
  • Odpowiedz