Aktywne Wpisy
xEm +840
# Dlaczego chrześcijaństwo podbiło świat? Brutalna prawda o Imperium Rzymskim i rewolucji Jezusa
Rozkminiałem ostatnio fenomen chrześcijaństwa - jak mała sekta z peryferii imperium zdominowała cały świat zachodni? To ciekawe spojrzenie na fundamenty naszej cywilizacji.
Brutalny świat za fasadą marmurowych kolumn
Cesarstwo
Rozkminiałem ostatnio fenomen chrześcijaństwa - jak mała sekta z peryferii imperium zdominowała cały świat zachodni? To ciekawe spojrzenie na fundamenty naszej cywilizacji.
Brutalny świat za fasadą marmurowych kolumn
Cesarstwo

rebelyell +243
My już po kościele, idziemy świętować.
#swieta
#swieta
źródło: temp_file3043758317245784644
Pobierz

-hehe to główny bohater, jest pisarzem/artystą tak jak ja
-se mieszka w dupogrzmotach małych W STANIE MAINE, gdzie wszyscy są p--------i wieśniakami, oprócz głównego bohatera i jego rodzinki/pszyjaciół
-każdy p------y wieśniak jest ważny, więc musimy czytać przez 50 stron o traumie dżona korniszona z dzieciństwa, kiedy był świadkiem jak jego pradziadek utonął w gnojówce po pijaku
-uuuuu uuuuu zaraz się stanie coś strasznego, a nie, jeszcze 30 stron opisu jak dwa stare pierdziele kupujo wóde i płaczo że za eisenhowera było lepij
-UGA BUGA S--------U inba się zaczyna, wieśniaki zdychajo szybciej niż twój stary cię robił
-a i jeszcze 60 stron opisu jak dżon korniszon zdycha i widzi swojego pradziadka trenującego nurkowanie w gnojówce
-główny bohater stara się w------ć z dupogrzmotów ze swoją rodzinką tudzież losową lochą i losowym guwniakiem
-spotyka WIELKIE ZUO, które siało r--------l wśród wieśniaków i je załatwia (rzadko) albo przed nim s-------a (często)
-co to właściwie jest i skąd się wzięło? NIGDY SIĘ K---A NIE DOWIESZ, bo pan autor na tym etapie pisania spada pod biurko n----------y jak ruski szpadel
-ale w końcu trzeźwieje i pisze obligatoryjny hepi end, gdzie główny bohater i jego przydupasy weseli i uśmiechnięci odjeżdżają w kierunku zachodzącego słonia
-KONIEC
#stephenking #ksiazki #pasta
źródło: 5b08a4304fd676cfd03be489aefb7c37d481311f916408a96d96259f197ae0c0
Pobierz@Porut: W przeciwieństwie do GRRM, King potrafi dokończyć pisanie książek, które zaczął ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Surgeon: Może ja odpowiem na przykładzie innej serii: Świata Dysku. Choć znam angielski dobrze, to nie czytałem oryginałów, ale od razu rzuciło mi się w oczy ( i nie tylko mnie- każdemu fanowi serii) jak zmieniono tłumacza na polski, bo wystarczyło porównać z innymi przetłumaczonymi książkami. Inny styl, oddanie żartów i tłumaczenie nazw i
Dla mnie dobre tłumaczenie to takie, gdzie oczy czytelnika płyną po tekście, słowa tworzą piękne zdania, a zdania historie....
Jeśli tekst mi się rwie, czytanie idzie jak po grudzie, to oceniam tłumacza/przekład nisko, mimo iż językiem angielskim operuje lepiej niż ja :)