Wpis z mikrobloga

• 12
@Satan_Was_a_Babyboomer Pamiętam jak kiedyś jechałem tramwajem w Pradze, tłok bo pełno turystów. Usiadłem żeby nie zajmować miejsca, bo i tak się nie dało do niego dojść. Wsiadła starsza pani i na mnie czech naskoczył żebym ruszył dupę żeby pani usiadła. A pani naskoczyla na niego żeby się o---------ł, bo nie dość że i tak nie przejdzie, to i tak jedzie jeden przystanek xD
  • Odpowiedz
@Satan_Was_a_Babyboomer: mnie też uczono żeby ustąpić miejscu i grzecznie poprosić żeby taka osoba usiadła. I tak robiłem. Z perspektywy czasu wiedząc jak starsze pokolenia gardzą młodszymi już bym tak nie robił, jedynie do osób naprawdę bardzo starych i schorowanych lub tych które same poproszą. Fakt że ktoś jest stary nie jest powodem żeby być wobec niego służalczym lub też respektować każde jego słowo. Każdy człowiek zasługuje na równy szacunek a
  • Odpowiedz
@Satan_Was_a_Babyboomer
Ja ustępuje miejsca każdemu, za każdym razem jak ktoś mnie poprosi bo nie chcę wnikać w jego powód. Jak mnie wykorzysta to trudno ale być może poprawię komfort np. jakiegoś 20 letniego Mirka co miał 2 operacje kręgosłupa.

Ustępuje też sam z siebie jak jest ewidentnie starsza osoba i ledwo co chodzi.
  • Odpowiedz
@Satan_Was_a_Babyboomer: Uwaga niepopularna opinia, ale NIE powinno się ustępować miejsca starszym jeśli o to nie proszą, bo z medycznego punktu widzenia Ci starsi za mało stoją, za mało chodzą. Mają problemy ze stawami, zwyrodnienia itp. zdrowiej jest im postać. Także nie ustępując miejsca na siłę, robimy im prozdrowotną przysługę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Nie rzucają się wszyscy by ustępować. Fakt.
Poprosić nie boli. Drugi fakt.
Siwy nie jestem, ale kiedyś musiałem o kulach się poruszać komunikacją. I za KAŻDYM przejazdem robiło się wolne miejsce tuż przy drzwiach, za co zawsze serdecznie dziękowałem.
Jest dobrze - pomoc, gdy potrzeba. Nie widziałem znieczulicy. Ale bez przesady.
  • Odpowiedz