Wpis z mikrobloga

Dlaczego Polak może być dymany?

Postanowiłem zakupić bagażnik rowerowy Thule EasyFold 3 razem ze skrzynią Santu (zestaw na hak). Jako że jestem na JDG to uznałem, że skoro często jeżdżę w delegację, to będzie dla mnie przydatny gadżet (bo jak raz zapnę sobie jeden rower i będę mógł w wolnym czasie pokręcić trochę kilometrów), a dodatkowo do tej skrzyni będę mógł wrzucić jakieś narzędzia, graty służbowe, kombinezony, etc. (ogólnie wszystko, co nie zmieści się do bagażnika lub jest umorusane), więc jeszcze odliczę sobie VAT. Sprytnie i uczciwie przed jego majestatem Urzędem Skarbowym. Ale skoro o uczciwości mowa, to ceny oferowane w Polsce mnie zwaliły z kolan, a konkretnie dysproporcja z tym, ile kosztuje dokładnie ten sam zestaw w takiej np. Holandii. Napisałem dla żartu maila do Thule Polska, z zapytaniem, czy uważają, że taka różnica jest fair.
Dodatkowo dodam:
1) Roczny średni dochód rozporządzalny (czyli to, co zostaje nam po opłaceniu podatków) w NL to 48400€ (2021 r.), a w PL to 32136 PLN (2023 r.).
2) Rzeczony bagażnik rowerowy (wg. strony producenta) produkowany jest w Polsce.

Kupiłbym za granicą, ale wtedy nie wiem, czy mógłbym odliczyć VAT ¯\(ツ)/¯... Coś tam sporo kombinowania by było chyba.

#thule #rower #podrozowanie #uokik

Poniżej porównanie (euro liczone z lekką górką tj. 1 do 4,20):
Persilwgelu - Dlaczego Polak może być dymany?

Postanowiłem zakupić bagażnik rowerowy...

źródło: Thule - porównanie

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Persil_w_gelu żądasz cen urzędowych czy o co chodzi?
Thule jest prywatnym biznesem, tak samo jak twoja JDG. i tak samo im chodzi o jak największy zysk.
tu mają widocznie mniejszą konkurencję, tam większy obrót i tak sobie skalkulowali cenniki.
poza tym w Holandii może być niższy VAT.
  • Odpowiedz
  • 0
@przeciwko78: Jasne że Thule Polska i sprzedawcy na allegro to w pewnym sensie prywatme firmy i mogą sobie dawać takie ceny jak im się podoba. Ale tak jest ze wszystkim powoli... Auta u nas droższe, milka mleczna u nas droższa, działki budowlane i mieszkania u nas droższe, a do tego ciastka są z margaryną, a nie masłem. A ja będę głosował portfelem i po prostu tutaj nie kupię, a w
  • Odpowiedz
@Persil_w_gelu: jak widac w NL jest większa konkurencja miedzy sklepami. Skoro sam w PL znalazłeś tylko 1 sklep poza allegro.
Kolejna sprawa to porównywanie dochodów. Podejrzewam ze jak sobie sprawdzisz cene tego zestawu na Ukrainie to jesli w ogole jest dostepny to pewnie droższy. I przed wojna pewnie tez byl droższy. To w temacie tego patrzenia na ceny vs zarobki. Usa od dawna ma tanią elektronikę i ciuchy a biedy
  • Odpowiedz
@Persil_w_gelu te same rzeczy mnie wkurzają, jednak nie rozumiem frustracji, że firma ma inną politykę w innym kraju, a sam działasz na granicy tej uczciwości. Z tego co się orientuję zakupy na firmę chyba mają służyć uzasadnieniu uzyskiwania przychodu i jak najbardziej rozumiem chęć ominięcia vatu, no ale wszyscy grają w tę samą grę. W pierwszej kolejności brałbym pod uwagę kulturę i rynek rowerów w NL która z tego słynie a
  • Odpowiedz