Aktywne Wpisy

nobon +252
Pan Adam nie bierze jeńców. Egzekucji egzaltowanych julek, anetek i katarzyn z haerów dokonuje na miejscu, w komentach pod ich pełnymi samouwielbienia wpisami na LinkedInie.
#korposwiat #linkedin
#korposwiat #linkedin

źródło: linkedin
Pobierz
FejsFak +100
Z takich ciekawostek to mój kanał na YT zrobił milion wyświetleń w ciągu ostatniego tygodnia. Pijcie ze mną kompot! #stepujacybudowlaniec

źródło: Screenshot_20250704_110717
Pobierz
Postanowiłem zakupić bagażnik rowerowy Thule EasyFold 3 razem ze skrzynią Santu (zestaw na hak). Jako że jestem na JDG to uznałem, że skoro często jeżdżę w delegację, to będzie dla mnie przydatny gadżet (bo jak raz zapnę sobie jeden rower i będę mógł w wolnym czasie pokręcić trochę kilometrów), a dodatkowo do tej skrzyni będę mógł wrzucić jakieś narzędzia, graty służbowe, kombinezony, etc. (ogólnie wszystko, co nie zmieści się do bagażnika lub jest umorusane), więc jeszcze odliczę sobie VAT. Sprytnie i uczciwie przed jego majestatem Urzędem Skarbowym. Ale skoro o uczciwości mowa, to ceny oferowane w Polsce mnie zwaliły z kolan, a konkretnie dysproporcja z tym, ile kosztuje dokładnie ten sam zestaw w takiej np. Holandii. Napisałem dla żartu maila do Thule Polska, z zapytaniem, czy uważają, że taka różnica jest fair.
Dodatkowo dodam:
1) Roczny średni dochód rozporządzalny (czyli to, co zostaje nam po opłaceniu podatków) w NL to 48400€ (2021 r.), a w PL to 32136 PLN (2023 r.).
2) Rzeczony bagażnik rowerowy (wg. strony producenta) produkowany jest w Polsce.
Kupiłbym za granicą, ale wtedy nie wiem, czy mógłbym odliczyć VAT ¯\(ツ)/¯... Coś tam sporo kombinowania by było chyba.
#thule #rower #podrozowanie #uokik
Poniżej porównanie (euro liczone z lekką górką tj. 1 do 4,20):
źródło: Thule - porównanie
PobierzOk złodziej
Thule jest prywatnym biznesem, tak samo jak twoja JDG. i tak samo im chodzi o jak największy zysk.
tu mają widocznie mniejszą konkurencję, tam większy obrót i tak sobie skalkulowali cenniki.
poza tym w Holandii może być niższy VAT.
Kolejna sprawa to porównywanie dochodów. Podejrzewam ze jak sobie sprawdzisz cene tego zestawu na Ukrainie to jesli w ogole jest dostepny to pewnie droższy. I przed wojna pewnie tez byl droższy. To w temacie tego patrzenia na ceny vs zarobki. Usa od dawna ma tanią elektronikę i ciuchy a biedy
@Persil_w_gelu: to bardzo służbowe zastosowanie.
@Persil_w_gelu: No i właśnie takich "sprytnych i uczciwych" jak Ty w tym kraju jest więcej i dlatego ten bagażnik kosztuje tyle, ile kosztuje :)