Wpis z mikrobloga

Siema mam takie hipotetyczne pytania o procenty, jeśli mam #kredythipoteczny oprocentowany np na 6% i tego kredytu mam 500k
1. To gdy mam 500k w portfleu i ofertę z banku na lokatę 6% to czy przy wpłacie tego na lokatę wychodzę na 0 ? Tzn lokata finansuje odsetki a ja kapitał, i do tego mam gotówkę w ręku w razie czego?
2. Jeśli miałbym 100k w portfelu to bardziej opłaca mi się nadpłacić kredyt czy wrzucić to 100k na lokatę i nadpłacić np po zakończeniu lokaty całą kwotą lub tylko odsetkami?

#inwestycje #lokaty
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. To gdy mam 500k w portfleu i ofertę z banku na lokatę 6% to czy przy wpłacie tego na lokatę wychodzę na 0 ? Tzn lokata finansuje odsetki a ja kapitał, i do tego mam gotówkę w ręku w razie czego?

@mirasKo-Kalwario: Jedna złotówka, z tym samym oprocentowaniem generuje identyczne odsetki zarówno w kredycie jak i w przypadku lokaty.

Przykład:
kredyt na kwotę 500 000 zł, oprocentowanie 6%. Odsetki za rok
  • Odpowiedz
@marcpol: w rocznym ujęciu tak ale gdybym trzymal na takiej lokacie przez 30 lat i normalnie placil kredyt?

Bo jesli dobrze rozumiem to mając kredyt na 500k i 500k na koncie i opcje lokaty na ten sam procent rocznie przez 30 lat to z lokaty wyciagnę wiecej niż całkowity koszt kredytu więc nadpłacać się nie opłaca
  • Odpowiedz
Bo jesli dobrze rozumiem to mając kredyt na 500k i 500k na koncie i opcje lokaty na ten sam procent rocznie przez 30 lat to z lokaty wyciagnę wiecej niż całkowity koszt kredytu więc nadpłacać się nie opłaca

@mirasKo-Kalwario: Korzystanie z kredytu związane jest z regularnym kosztem, czyli ratą.

Spłata kredytu powoduje brak tego kosztu. Powstałe w ten sposób wolne środki możesz umieścić na lokacie i co miesiąc zwiększać jej
  • Odpowiedz