Aktywne Wpisy

gonzo91 +267
#uk #emigracja
Nie wiem czy #chwalesie czy #zalesie .
Dzisiaj kończy się mój ponad 6 letni "epizod" w UK. Przyleciałem do #uk w lutym 2019 mając prawie 28 lat.
Przetrwałem covidy, skoki cen prądu, powrót "do normalności", inflacje. Ogółem nie żyłem źle. Nie jestem jakimś specjalistą. Ale praca była zawsze 5 min rowerem od domu, za pieniądze za które w East Yorkshire nie brakowało
Nie wiem czy #chwalesie czy #zalesie .
Dzisiaj kończy się mój ponad 6 letni "epizod" w UK. Przyleciałem do #uk w lutym 2019 mając prawie 28 lat.
Przetrwałem covidy, skoki cen prądu, powrót "do normalności", inflacje. Ogółem nie żyłem źle. Nie jestem jakimś specjalistą. Ale praca była zawsze 5 min rowerem od domu, za pieniądze za które w East Yorkshire nie brakowało

Fibrizzo +652

źródło: 1000000258
Pobierz
1. To gdy mam 500k w portfleu i ofertę z banku na lokatę 6% to czy przy wpłacie tego na lokatę wychodzę na 0 ? Tzn lokata finansuje odsetki a ja kapitał, i do tego mam gotówkę w ręku w razie czego?
2. Jeśli miałbym 100k w portfelu to bardziej opłaca mi się nadpłacić kredyt czy wrzucić to 100k na lokatę i nadpłacić np po zakończeniu lokaty całą kwotą lub tylko odsetkami?
#inwestycje #lokaty
2. Raczej nie ma takiej lokaty, którs byłaby wyższa niż 8%. Nawet jeśli to wyszedłbys mniej więcej na zero
W b.duzym uproszczeniu: lokata wygeneruje więcej odsetek niż kredyt kosztu. Kredyt ma spadające saldo, lokata rosnące.
Kredyt, 500k, 6%, 25 lat wygeneruje koszt 466k w 25 lat
Lokata 500k 4.86% 25 lat wygeneruje dochód 1,137 mln
@maryjuszpitagoras czemu miala by byc wieksza niz 8%? pytanie jest o 100k na lokacie na 6% jak duzo kredytu pozwoli to splacic gdyby to wrzucic na lokatę zamiast zrobic nadplate
jak masz kredyt oprocentowany 6% to liczysz tak
6 / 0.81 = 7.41
czyli musiałbyś znaleźć lokatę o oprocentowaniu 7.41% żeby być na
@mirasKo-Kalwario: Jedna złotówka, z tym samym oprocentowaniem generuje identyczne odsetki zarówno w kredycie jak i w przypadku lokaty.
Przykład:
kredyt na kwotę 500 000 zł, oprocentowanie 6%. Odsetki za rok
Bo jesli dobrze rozumiem to mając kredyt na 500k i 500k na koncie i opcje lokaty na ten sam procent rocznie przez 30 lat to z lokaty wyciagnę wiecej niż całkowity koszt kredytu więc nadpłacać się nie opłaca
@mirasKo-Kalwario: Korzystanie z kredytu związane jest z regularnym kosztem, czyli ratą.
Spłata kredytu powoduje brak tego kosztu. Powstałe w ten sposób wolne środki możesz umieścić na lokacie i co miesiąc zwiększać jej