Aktywne Wpisy

Lewusx +686
24h do wyjścia.
Liga PRO otwiera przede mną drzwi, a tak naprawdę sam sobie je otworzyłem, pisząc tutaj w roku 2020, że zdobędę kartę w ciągu 3-4 lat, zdobyłem ją w 3.
Teraz mamy 2025, a ja jestem na poziomie absolutnie światowym, staje na deskach z zawodnikami Mr. Olympia.
Jaram
Liga PRO otwiera przede mną drzwi, a tak naprawdę sam sobie je otworzyłem, pisząc tutaj w roku 2020, że zdobędę kartę w ciągu 3-4 lat, zdobyłem ją w 3.
Teraz mamy 2025, a ja jestem na poziomie absolutnie światowym, staje na deskach z zawodnikami Mr. Olympia.
Jaram

źródło: IMG_4876
Pobierz
Teuvo +95
podoba mi się na tym windows 11 że jak się zawiesi explorator plików i się go ubije przez task manager bo nic innego nie da rady zrobić to wtedy znika pasek zadań, menu start, pulpit i wszystko
lata mijają a windows wciąż to samo g---o
lata mijają a windows wciąż to samo g---o
Najbliższy nam obszar gwiazdotwórczy o wymiarach około 30 lat świetlnych, a odległy mniej więcej o 1350 lat świetlnych. Znajduje się w gwiazdozbiorze Oriona, poniżej jego pasa.
Obok widoczna mgławica "biegnący człowiek" ;)
Stack z 76 klatek x32 sekundy, z czego dużo musiałem wywalić, bo gwiazdki były pojechane - takie już uroki bieda montażu. Mimo wszystko jestem zadowolony z efektu. Zawsze marzyłem o zrobieniu zdjęcia tej mgławicy, ale z miejsca zamieszkania latarnie świecą po oczach, a na wyjazd w teren w zimie nigdy nie było specjalnie czasu, pogody i okoliczności. Specjalnie dla tego obiektu kupiłem kamerę i musiały minąć ponad 2 lata zanim udało się ją do tego wykorzystać :D
Teleskop Evoguide 50 ED z flattenerem od SW
Montaż EQ3-2 z napędem w jednej osi
Kamera ZWO ASI 585 i filtr UV/IR
#astronomia #astrofoto #astrofotografia #gwiezdnyprzewodnik #kosmos
źródło: r_M42_stacked1
PobierzZ obróbki, to gwiazdy masz 'za duże'.
Wejdź w sirila, przed stretchingiem histogramu zrób:
ImageProcessing -> StarProcessing -> Full Synthesis (klikasz zębatke) i robisz detect stars. Z listy usuń gwiazdy, które mają amplitudę większą od 1 i mniejszą od 0.01. Możesz tam dać threshold na roundness dodatkowo na 0,70+.
Jak masz listę
@Antybristler: Guider. Nieźle. :)
Heh szukam jakiegoś taniego refraktora na swojego HEQ5. I co wtedy na guider?
Evoguide to seria tanich refraktorów od SW do astrofoto, choć też może robić za guider.
Miałem (mam) SW750/150 ale od paru lat stoi i myślę, że doprowadzenie go do używalności może nie być opłacalne. Ale budowa domu spowodowała u mnie dłuższą przerwę...
@mirekwirek: No to jest newton, jak lustro całe to tam się nie ma co popsuć w zasadzie. Co w tej twojej tubie jest nie tak według ciebie? Może tylko kolimacji potrzebuje.
źródło: Unsaved star recomposition result
PobierzZ dobrych rad to jak masz starless to przy stretchingu histogramu można wybrać
https://discord.gg/gyPeBfrWDt