Wpis z mikrobloga

Wielka Mgławica w Orionie - M42
Najbliższy nam obszar gwiazdotwórczy o wymiarach około 30 lat świetlnych, a odległy mniej więcej o 1350 lat świetlnych. Znajduje się w gwiazdozbiorze Oriona, poniżej jego pasa.
Obok widoczna mgławica "biegnący człowiek" ;)

Stack z 76 klatek x32 sekundy, z czego dużo musiałem wywalić, bo gwiazdki były pojechane - takie już uroki bieda montażu. Mimo wszystko jestem zadowolony z efektu. Zawsze marzyłem o zrobieniu zdjęcia tej mgławicy, ale z miejsca zamieszkania latarnie świecą po oczach, a na wyjazd w teren w zimie nigdy nie było specjalnie czasu, pogody i okoliczności. Specjalnie dla tego obiektu kupiłem kamerę i musiały minąć ponad 2 lata zanim udało się ją do tego wykorzystać :D

Teleskop Evoguide 50 ED z flattenerem od SW
Montaż EQ3-2 z napędem w jednej osi
Kamera ZWO ASI 585 i filtr UV/IR

#astronomia #astrofoto #astrofotografia #gwiezdnyprzewodnik #kosmos
Antybristler - Wielka Mgławica w Orionie - M42
Najbliższy nam obszar gwiazdotwórczy o...

źródło: r_M42_stacked1

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antybristler: Bardzo ładnie, mimo że ta mgławica jest trochę niewdzięczna ze względu na jasny środek. Running Man ładnie wyszedł :)
Z obróbki, to gwiazdy masz 'za duże'.
Wejdź w sirila, przed stretchingiem histogramu zrób:
ImageProcessing -> StarProcessing -> Full Synthesis (klikasz zębatke) i robisz detect stars. Z listy usuń gwiazdy, które mają amplitudę większą od 1 i mniejszą od 0.01. Możesz tam dać threshold na roundness dodatkowo na 0,70+.
Jak masz listę
  • Odpowiedz
@mirekwirek: SVbony 160mm/F4 idealna i tania na guiding do 500-600mm, jak 750mm+ to z barlowem. Zasada kciuka mówi, że guider powinien być minimalnie OgniskowaTeleskopu/3. Ja polecam offaxis-guidery, troche jest ustawiania na początku, ale potem efekty rewelacyjne, bo guidiujesz na tej samej ogniskowej co teleskop.
Evoguide to seria tanich refraktorów od SW do astrofoto, choć też może robić za guider.
  • Odpowiedz
@BassGru: A tani, a dobry refraktor? :)
Miałem (mam) SW750/150 ale od paru lat stoi i myślę, że doprowadzenie go do używalności może nie być opłacalne. Ale budowa domu spowodowała u mnie dłuższą przerwę...
  • Odpowiedz
SW750/150

@mirekwirek: No to jest newton, jak lustro całe to tam się nie ma co popsuć w zasadzie. Co w tej twojej tubie jest nie tak według ciebie? Może tylko kolimacji potrzebuje.
  • Odpowiedz
@Antybristler: ale starnet usuwa gwiazdy żeby oddzielnie zrobić obróbkę mgławicy i gwiazd. Też korzystam z tego we flow i uważam za must have. Po zrobieniu modelu gwiazdy psf zapisuje go, potem starnet i dekonwolucja oddzielnie na starless i starmask. Składam je potem w Gimpie bo to nie jest zwykła suma po stretchingu i wypada odpowiednio to pomiksowac.
Z dobrych rad to jak masz starless to przy stretchingu histogramu można wybrać
  • Odpowiedz