Wpis z mikrobloga

Aż założyłem konto na wykopie bo wiem że tutaj was dużo - stało się, programiści, wielkie gwiazdy rynku pracy, co to mówili że pracują z domu 2 godziny dziennie z teneryfy i wpada 1k na dzień, nagle zostali sprowadzeni na ziemię. Oferty pracy? Brak. Wynagrodzenia? Cięcia. Rekruterki z LinkedIn? Nagle cisza jak na tinderze.

Okazało się, że AI wykosiła z rynku 80% programistów, potrafi kodzić szybciej, taniej i bez roszczeniowej postawy "seniora" , który po 5 latach chce 25k na rękę i home office. Korpo wolą automatyzację robioną przez hindusa a ci co się śmiali z „Januszy w fabrykach”, teraz sami z przerażeniem patrzą na oferty pracy dla tych z których się śmialiście jeszcze dwa lata temu.

Ile razy to słyszałem(dużo znajomych z IT) że dlaczego narzekam na kiepskie wynagrodzenie, przecież mogę się nauczyć jakiegoś js albo pytona i zarabiać 10k za dwa lata. A jak nie potrafię to moja wina bo nie siedziałem po 10 godzin przy edytorze kodu od dzieciństwa tak jak wy. Jednak karma was w końcu dopadła za pychę, chwalenie się zarobkami i kompleks boga. Zapraszam do dyskusji tych którzy jeszcze zarabiają więcej niż 2 średnie krajowe, na was też zaraz przyjdzie kolej. A nawet jak zarabiacie to 15k to jest to warte tyle co 5k sprzed 10 lat.

#programowanie #programista15k #zarobki #pracbaza #pracait #inflacja
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CoDwa: rozumiem, że to AI samo wszystko robi, wystarczy patrzeć? ( ͡° ͜ʖ ͡°) O bezpieczeństwo systemów bankowych też dba? Tak samo wspomaganie w samochodzie też napisze? XD Cruda zrobi licealista, większy system zrobi student, ale niestety im większa odpowiedzialność, pieniądze, ryzyka, tym mniej tego o czym piszesz. Obecnie wszystkie cięcia, jakie są w branży, spowodowane są spowolnieniem rynku wynikającym z braku inwestycji, to ciągnie za
  • Odpowiedz
@CoDwa: ja dalej pracuje 2h dziennie. nigdy nie programowałem w dzieciństwie. studia niekierunkowe. ale d--a zabolała, chyba pora spać bo jutro trzeba się odbić o 5 przed mistrzem na fabryce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CoDwa: Podpisuję się pod tym co mówi @peoplearestrange z tym, że pracuję trochę więcej bo lubię to co robię. Nauczyłem się programować sam od zera w wieku 21 lat, tylko że skupiłem się na AI. O ile nie chodzi o webdeva czy jakieś CRUDy w Javie to pracy jest dalej mnóstwo i stawki cały czas lecą do góry. W 2024 średnie polskie wynagrodzenie w IT dogoniło stawki z Niemiec
  • Odpowiedz
@Bejro: no ja też uśredniając pracuję więcej ale mogę pracować 2h jak mam gorszy dzień/więcej rzeczy z kategorii prywata i nikt mi nie będzie tego wygarniał, chyba że przed jakimiś terminami no to wiadomo. Takiego luksusu w fabryce raczej bym nie uświadczył
  • Odpowiedz
Okazało się, że AI wykosiła z rynku 80% programistów

@CoDwa: AI nie ma jeszcze wpływu na to co się dzieje na rynku. Obecna sytuacja to wynik recesji. Wpływ AI na branże dopiero będzie

potrafi kodzić szybciej, taniej i bez roszczeniowej postawy
  • Odpowiedz
@CoDwa: lol, ale się zesrałeś ;)

pracują z domu 2 godziny dziennie z teneryfy i wpada 1k na dzień

co prawda nie pracuje z teneryfy ale mniej niż 2 godziny dziennie i wpada więcej na dzień ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Okazało się, że AI wykosiła z rynku 80% programistów

@CoDwa: nom, u nas w robocie powstały właśnie 2 zespoły z 20 programistów które klepią manualnie jakiś szajs i infrastrukture żeby userzy naszego systemu mogli sobie puszczać to całe ej aj, i żeby przeprocesować im wyniki co ten ej aj zwraca xD więc to nie do końca prawda bo o ile może AI przyspiesza robotę, to też jest ssanie na produkty oferujące
  • Odpowiedz
@ly000: Tylko widzisz... W większości przypadków programowanie to tylko 10-20% pracy. Czasami są to zmiany jednolinijkowe, albo kilkulinijkowe. Czasami trzeba pisać całe moduły. Wszystkie projekty "enterprise" są po prostu zbyt złożone żeby robić coś szybko, bez konsultacji choćby z innymi zespołami. I nie chodzi mi o nauczenie modelu jak ma coś pisać, tylko samo szukanie wszystkich zależności i potencjalnych implikacji. Np. żeby zrobić rzecz A trzeba użyć jakiegoś interfejsu X,
  • Odpowiedz
zeta_puppis: różnie, zależy od projektu. w jakimś legacy pewnie tak, ale obecnie pracuje w młodym 2 letnim projekcie i większość mojej pracy polega na programowaniu. inna sprawa, że duża część projektów "enterprise" to c-----e rozproszone monolity z gównianą architekturą, gdzie nikt nic nie wie, ale to nie znaczy że wszędzie tak jest.
  • Odpowiedz