Wpis z mikrobloga

Pytanie odnośnie #monitoring .
Otóż mam dość rozbudowany monitoring terenu, kamery w dalszej odległości mam bezprzewodowe IP. Na zewnątrz domu wystawiony Ap point EAP225 z tplinka wszystko funkcjonowało poprawnie dopóki kamery były dwie + bramy wjazdowe. Po dołożeniu 3 kamery ap point przestał dawać sobie rade - wywala się każda kamera po kolei, nie idzie sie połączyc z AP. Dopiero w momencie jak usune kamery z rejestratora wszystko wraca do normy.. to znaczy że sam ap już nie wyrabia i teraz pytanie - czy wymiana ap pointa na router z wystawioną na zewnątrz anteną ma szanse na poprawe sytuacji? Czy też może jest jakies inne rozwiązanie? Od razu mówie że nie ma opcji dojechania skrętką do tamtych 3 kamer bo bym musiał kuć beton przez 50 metrów albo mieć dydające kable. #informatyka #elektronika #elektryka
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZnienawidziszMnie: No nie mają, żadna normalna kamera nie ma jakiegokolwiek radia, a te co mają to są zabawki. Chcesz aby to dobrze działało to kup 2x NS5AC loco zrób osobny most do tych 3 kamer. Czyli 1 sztukę wieszasz obok EAP'a a drugą gdzieś przy tych 3 kamerach. Potem gdzie te 3 kamery dajesz zwykły switch PoE, łączysz je do niego i do tej anteny i gotowe, na 3 kamery
  • Odpowiedz
wymiana ap pointa na router z wystawioną na zewnątrz anteną ma szanse na poprawe sytuacji

@ZnienawidziszMnie: router to taki AP ale dodatkowo robiacy routing i dhcp wiec co to mialoby zmienic?
kup AP ubiquiti czy tam aruba albo od biedy mikrotik jak porzadny czlowiek a nie bieduj z tplinkami
  • Odpowiedz
@dktr jak mam ładować 500zł w nadajniki to jednak chyba pomysle jak sie przekuć ze skrętką ( ͡º ͜ʖ͡º) zastanawia mnie więc jakim cudem ludzie podłączają np zestawy na 8+ kamer IP i to funkcjonuje. A np podłączenie tych 3 kamer pod router i połączenie go z ap pointem cokolwiek zmieni?
@rybeczka
  • Odpowiedz
@ZnienawidziszMnie: Nie ważne ile kamer, ważne ile megabitów ruchu chcesz przesłać. Ubnt NS5AC w kanale o szerokości 80 MHz przerzuci około 450 megabitów ruchu, dobrze wyglądający strumień o rozdzielczości 4 Mpix powinien być ustawiony na minimum 6 megabitów, dasz rade policzyć ile kamer możesz przepchać takim mostem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz